Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Higiena środowiska wiejskiego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZWR.HIGI9.SI.HZOHY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Higiena środowiska wiejskiego
Jednostka: Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt
Grupy: Zootechnika stacjonarne elektywy I stopień
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

W trakcie zajęć z przedmiotu Higiena Środowiska Wiejskiego studenci zostaną zapoznani z tematyką możliwych zagrożeń występujących na terenach wiejskich związanych z produkcją rolniczą jak i problemami socjalno bytowymi mieszkańców wsi.

Pełny opis:

1. Tereny wiejskie definicje i charakterystyka

2. Przemiany społeczne zachodzące na terenach wiejskich

3. Wpływ środowiska życia na funkcjonowanie społeczeństw wiejskich

4. Rolnicze i pozarolnicze zagrożenia skażenia gleby

5. Odpady komunalne na terenach wiejskich

6. Ekspozycja sztucznych pól elektromagnetycznych w środowisku wiejskim

7. Zasady postępowania ze zwłokami padłych zwierząt

8. Ocena i skutki zanieczyszczenia pyłami powietrza atmosferycznego (smog)

9. Zasady udzielania pierwszej pomocy.

10. Metody i środki stosowane w dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji (DDD)

11. BHP w gospodarstwie rolnym

12. Ocena zagrożenia hałasem w rolnictwie

13.Przyzagrodowe oczyszczalnie ścieków

14. Chemiczne zanieczyszczenie powietrza

15. Biologiczne zanieczyszczenie powietrza

Literatura:

Podstawowa:

1. Higiena Środowiska Wiejskiego L. Tymczyna, A. Chmielowiec WAR Lublin 2002

2.Wybrane problemy higieny i ekologii człowieka. Emilia Kolarzyk. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2008

3. Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich R. Kołacz, Z. Dobrzański 2006 WAR Wrocław

4. Niebezpieczne infekcje odzwierzęce Sedlak K, Tomisickova M. BELLONA 2007

Uzupełniająca :

1. Podstawy Higieny. Jerzy Marcinkiewicz. Volumed 1997.

2.Agrometeorologia i klimatologia. Rojek Marian, Żyromski Andrzej. Wydawnictwo Uniw. Przyrodniczy we Wrocławiu. 2004

Efekty uczenia się:

WIEDZA − absolwent zna i rozumie:funkcjonowanie ekosystemów, zasady ochrony przyrody i środowiska, definiuje podstawy prawa pracy i prawa rolnego, kryteria i uwarunkowania dobrostanu zwierząt oraz higieny,

profilaktyki i prewencji weterynaryjnej w produkcji zwierzęcej;

relacje pomiędzy produkcją zwierzęcą a środowiskiem, zasady

związane z humanistycznym i etycznym podejściem do zwierząt i

środowiska, zasady obchodzenia się ze zwierzętami i ich

pielęgnacji, znaczenie nauk zootechnicznych i rybactwa śródlądowego, jako czynników kształtujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich

UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi:analizować zjawiska fizyczne oraz procesy i zjawiska biologiczne stosując podstawowe metody matematyczne i techniki

informatyczne, dokonywać pomiarów i interpretacji parametrów mikroklimatycznych pomieszczeń inwentarskich oraz ocenić

dobrostan zwierząt; rozpoznać podstawowe jednostki chorobowe i

podejmować działania prewencyjne; stosować profilaktykę

zootechniczną

KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent: przestrzegania zasad etyki zawodowej; podejmowania; odpowiedzialności za dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego, oceny ryzyka i skutków wykonywanej działalności związanej z użytkowaniem zwierząt i produkcją żywności

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 45.% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 35.%.

Na ocenę pozytywną należy prawidłowo odpowiedzieć na 2 pytania kolokwium zaliczeniowego;.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krzysztof Pawlak
Prowadzący grup: Krzysztof Pawlak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)