Zagrożenia epizootyczne w środowisku przyrodniczym
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZWR.EPI9.SL.HBIOY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zagrożenia epizootyczne w środowisku przyrodniczym |
Jednostka: | Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W trakcie zajęć studentom zostanie przedstawiona ogólna sytuacja epizootiologiczna i epidemiologiczna w Polsce. Przedstawione zostania ważniejsze choroby bakteryjne, wirusowe i inwazyjne zwierząt hodowlanych i dziko żyjących, a także sposoby zapobiegania rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych. Podkreślony zostanie związek pomiędzy zanieczyszczeniem środowiska a powstawaniem ognisk chorób. Kompetencja w występowania najważniejszych zagrożeń epizootycznych. Znajomość zasad i przepisów postępowania w sytuacji wystąpienia zagrożenia chorobami zaraźliwymi w hodowli i chowie oraz przy obrocie zwierzętami, produktami pochodzenia zwierzęcego i materiałem biologicznym |
Pełny opis: |
Epizootiologia jako nauka. Podstawowe pojęcia epizootiologiczne Sytuacja epizootiologiczna i epidemiologiczna w Polsce Zapobieganie występowaniu chorób zakaźnych i zaraźliwych. Odporność ogólna (resistentio) i specyficzna (immunitas). Choroby zwierząt dziko i wolno żyjących wywoływanych przez bakterie Choroby zwierząt dziko i wolno żyjących wywoływanych przez wirusy Choroby inwazyjne zwierząt dziko i wolno żyjących Choroby odzwierzęce- zoonozy Zwalczanie prawne (z urzędu) chorób zaraźliwych. Organizacja służby weterynaryjnej Regulacje prawne dotyczące dobrostanu zwierząt Sanitarno-weterynaryjna ocena poubojowa zwierząt dziko żyjących Bioakumulacja metali ciężkich w tkankach zwierząt w zdewastowanym środowisku przyrodniczym. Zagrożenia środowiska przyrodniczego ze strony ferm przemysłowych i przemysłu rolno-spożywczego. |
Literatura: |
Literatura KitaJ., Oyrzanowicz J, Dziąba K.: „Metody zwalczania chorób zaraźliwych zwierząt gospodarskich.” PWN 1987 Kolarzyk E (red) Wybrane problemy z higieny i ekologii człowieka Kraków 2000. Prawo weterynaryjne, Zbiór przepisów., Oleszko Aleksander, Jeżyńska Beata, Pastuszko Radosław, Wyd. Zakamycze, Kraków 2005 , wydanie I Strona internetowa Inspekcji Weterynaryjnej http://www.wetgiw.gov.pl/ Strona internetowa Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej http://www.vetpol.org.pl/ Przegląd Epidemiologiczny Artykuły w weterynaryjnych czasopismach naukowych |
Efekty uczenia się: |
Opis efektu kształcenia dla przedmiotu Wiedza Definiuje podstawowe pojęcia epizootiologiczne i charakteryzuje sytuację epizootiologiczną i epidemiologiczną w Polsce Rozróżnia i zna zasady zapobiegania najważniejszym chorobom zwierząt dziko i wolno żyjących wywoływanych przez bakterie, wirusy i pasożyty, a tak ze chorobom odzwierzęce Orientuje się regulacji prawnych dotyczących dobrostanu zwierząt Wskazuje zagrożeń środowiska przyrodniczego ze strony ferm przemysłowych i przemysłu rolno-spożywczego. Umiejętności Potrafi wdrażać zasady służące zapobieganiu występowania chorób zakaźnych i zaraźliwych u zwierząt Weryfikuje warunki utrzymania zwierząt w odniesieniu do przyjętych norm dobrostanu Umie zinterpretować wyniki sanitarno-weterynaryjnej oceny poubojowej zwierząt dziko żyjących Kompetencje społeczne Jest świadomy zagrożeń wynikających z zaniedbania kontroli epizootycznej Postępuje zgodne z regulacjami prawnymi z zakresu prawa weterynaryjnego Wykazuje wrażliwość na prawa zwierząt i ochronę środowiska przyrodniczego |
Metody i kryteria oceniania: |
zaliczenie pisemne |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.