Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zagrożenia epizootyczne w środowisku przyrodniczym

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZWR.EPI9.SL.HBIOY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Zagrożenia epizootyczne w środowisku przyrodniczym
Jednostka: Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

W trakcie zajęć studentom zostanie przedstawiona ogólna sytuacja epizootiologiczna i epidemiologiczna w Polsce. Przedstawione zostania ważniejsze choroby bakteryjne, wirusowe i inwazyjne zwierząt hodowlanych i dziko żyjących, a także sposoby zapobiegania rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych. Podkreślony zostanie związek pomiędzy zanieczyszczeniem środowiska a powstawaniem ognisk chorób. Kompetencja w występowania najważniejszych zagrożeń epizootycznych. Znajomość zasad i przepisów postępowania w sytuacji wystąpienia zagrożenia chorobami zaraźliwymi w hodowli i chowie oraz przy obrocie zwierzętami, produktami pochodzenia zwierzęcego i materiałem biologicznym

Pełny opis:

Epizootiologia jako nauka. Podstawowe pojęcia epizootiologiczne

Sytuacja epizootiologiczna i epidemiologiczna w Polsce

Zapobieganie występowaniu chorób zakaźnych i zaraźliwych. Odporność ogólna (resistentio) i specyficzna (immunitas).

Choroby zwierząt dziko i wolno żyjących wywoływanych przez bakterie

Choroby zwierząt dziko i wolno żyjących wywoływanych przez wirusy

Choroby inwazyjne zwierząt dziko i wolno żyjących

Choroby odzwierzęce- zoonozy

Zwalczanie prawne (z urzędu) chorób zaraźliwych. Organizacja służby weterynaryjnej

Regulacje prawne dotyczące dobrostanu zwierząt

Sanitarno-weterynaryjna ocena poubojowa zwierząt dziko żyjących

Bioakumulacja metali ciężkich w tkankach zwierząt w zdewastowanym środowisku przyrodniczym.

Zagrożenia środowiska przyrodniczego ze strony ferm przemysłowych i przemysłu rolno-spożywczego.

Literatura:

Literatura

KitaJ., Oyrzanowicz J, Dziąba K.: „Metody zwalczania chorób zaraźliwych zwierząt gospodarskich.” PWN 1987

Kolarzyk E (red) Wybrane problemy z higieny i ekologii człowieka Kraków 2000.

Prawo weterynaryjne, Zbiór przepisów., Oleszko Aleksander, Jeżyńska Beata, Pastuszko Radosław, Wyd. Zakamycze, Kraków 2005 , wydanie I

Strona internetowa Inspekcji Weterynaryjnej http://www.wetgiw.gov.pl/

Strona internetowa Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej http://www.vetpol.org.pl/

Przegląd Epidemiologiczny

Artykuły w weterynaryjnych czasopismach naukowych

Efekty uczenia się:

Opis efektu kształcenia dla przedmiotu

Wiedza

Definiuje podstawowe pojęcia epizootiologiczne i charakteryzuje sytuację epizootiologiczną i epidemiologiczną w Polsce

Rozróżnia i zna zasady zapobiegania najważniejszym chorobom zwierząt dziko i wolno żyjących wywoływanych przez bakterie, wirusy i pasożyty, a tak ze chorobom odzwierzęce

Orientuje się regulacji prawnych dotyczących dobrostanu zwierząt

Wskazuje zagrożeń środowiska przyrodniczego ze strony ferm przemysłowych i przemysłu rolno-spożywczego.

Umiejętności

Potrafi wdrażać zasady służące zapobieganiu występowania chorób zakaźnych i zaraźliwych u zwierząt

Weryfikuje warunki utrzymania zwierząt w odniesieniu do przyjętych norm dobrostanu

Umie zinterpretować wyniki sanitarno-weterynaryjnej oceny poubojowej zwierząt dziko żyjących

Kompetencje społeczne

Jest świadomy zagrożeń wynikających z zaniedbania kontroli epizootycznej

Postępuje zgodne z regulacjami prawnymi z zakresu prawa weterynaryjnego

Wykazuje wrażliwość na prawa zwierząt i ochronę środowiska przyrodniczego

Metody i kryteria oceniania:

zaliczenie pisemne

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)