Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Dobrostan zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZWR.DOBR9.SI.HZOHY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Dobrostan zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych
Jednostka: Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt
Grupy: Zootechnika stacjonarne elektywy I stopień
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Treści kształcenia: W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z problematyką chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych w warunkach dobrostanu, w aspekcie obowiązujących przepisów unijnych. Studenci zostaną zapoznani z kryteriami oceny dobrostanu zwierząt oraz z dobrostanem zwierząt w transporcie i uboju zwierząt.

Efekty kształcenia: Studenci poznają szczegółowe wymagania odnośnie utrzymania poszczególnych gatunków zwierząt hodowlanych w różnych systemach utrzymania, oraz zapoznają się ze wskaźnikami oceny dobrostanu zwierząt.

Pełny opis:

Relacje człowiek – zwierzę; rys historyczny, pierwsze ustawy . Ustawa o Ochronie Zwierząt, Konwencje o Ochronie Zwierząt

Zwierzęta laboratoryjne i doświadczalne (definicje, gatunki zwierząt wykorzystywane w badaniach i doświadczeniach, etyczne aspekty eksperymentów wykonywanych na zwierzętach)

Dobrostan; definicje, dyrektywy UE dotyczące ochrony zwierząt, wskaźniki dobrostanu

Kryteria oceny dobrostanu (fizjologiczne, zdrowotne, produkcyjne, behawioralne, zoohigieniczne)

Dobrostan a transport zwierząt

Wymogi dotyczące uboju w aspekcie dobrostanu zwierząt.

Wymogi dobrostanu w chowie drobiu

Wymogi dobrostanu w chowie bydła

Wymogi dobrostanu w chowie świń

Wymogi dobrostanu w chowie innych gatunków zwierząt gospodarski

Wymogi dobrostanu w hodowli ryb

Warunki środowiskowe w zwierzętarniach

Ocena dobrostanu zwierząt gospodarskich (zajęcia terenowe)

Literatura:

Kołacz R , Dobrzański Z.: Higiena i Dobrostan Zwierząt Gospodarskich

Krzanowska H.: Zwierzęta laboratoryjne . Hodowla i użytkowanie.

Polskie, Unijne i Międzynarodowe Akty prawne (dyrektywy, ustawy, rozporządzenia).

Prace naukowe, artykuły, doniesienia konferencyjne dotyczące tematyki dobrostanu zwierząt.

Efekty uczenia się:

Student potrafi scharakteryzować gatunki zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych pod względem ich naturalnego behawioru i przystosowania do środowiska, oraz posiada wiedzę na temat wpływu niekorzystnych warunków środowiskowych na zachowanie się oraz efekty zdrowotne, produkcyjne i reprodukcyjne zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych

definiuje pojęcia związane z dobrostanem i kryteriami jego oceny, zna zasady związane z humanistycznym i etycznym podejściem do zwierząt

zna zasady i obowiązujące przepisy prawne, dotyczące chowu i hodowli oraz transportu i uboju zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych

opisuje i charakteryzuje naturalne zachowania zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych, ocenia wpływ warunków utrzymania na zdrowie, produkcję i zachowanie zwierząt

ocenia dobrostan zwierząt w aspekcie różnych kryteriów i wskaźników służących do jego oceny

prawidłowo interpretuje i stosuje prawo obowiązujące w UE i Polsce odnośnie utrzymania, transportu i uboju zwierząt

ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego

ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności związanej z użytkowaniem zwierząt i produkcją żywności

Metody i kryteria oceniania:

oziom wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych na uzyskanie oceny:

< 55% niedostateczny

55-65% dostateczny

>65 -70% ponad dostateczny

>70-80% dobry

>80-90% ponad dobry

>90 % bardzo dobry

Forma zaliczania : pisemna

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Barbara Tombarkiewicz
Prowadzący grup: Krzysztof Pawlak, Barbara Tombarkiewicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)