Fauna ekosystemów rolniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZOE.FAEKR.SM.HZOUX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Fauna ekosystemów rolniczych |
Jednostka: | Zakład Zoologii Środowiskowej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Student zapozna się z terminologią ekologiczną w kontekście funkcjonowania agroekosytemów. Pozna bioróżnorodność flory i fauny występującej w agrocenozach. Przedstawione zostaną jednostki typologiczne krajobrazu rolniczego oraz różne modele gospodarki rolnej w Polsce. Zapozna się z Programem ochrony naturalnych wrogów agrofagów oraz Programem rozwoju obszarów wiejskich, w kontekście pozyskania dotacji z UE do tzw. rolnictwa ekologicznego. |
Pełny opis: |
1. Podstawowe pojęcia i terminy z zakresu ekologii i zoologii. 2. Charakterystyka siedlisk. 3. Systematyka i bioróżnorodność fauny w zależności od wykorzystania terenów rolniczych 4. Abiotyczne i biotyczne czynniki wpływające na faunę i florę ekosystemów rolnych 5. Zależności między wybranymi grupami roślin i zwierząt 6. Awifauna lęgowa krajobrazu rolniczego 7. Wolno żyjące ssaki występujące na terenach upraw. |
Literatura: |
Boczek J. 2001. Człowiek i owady. Fundacja- Rozwój SGGW, Warszawa; Boczek J., Błaszczak Cz. 2005. Roztocze (Acari). Znaczenie w życiu i gospodarce człowieka. SGGW, Warszawa Novak V. 1975. Atlas szkodników owadzich drzew leśnych. RWRiL, Warszawa Wąsowski R., Pentkowski A. 2003. Ślimaki i małże Polski. Mulico, Warszawa Wilkaniec B. (red.) 2006. Entomologia leśna. AR Poznań |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Opisuje różnorodność gatunkową flory i fauny agroeksystemów oraz czynniki wpływające na ich występowanie Proponuje formy rozwoju obszarów wiejskich w aspekcie ochrony różnorodności gatunkowej organizmów uwzględniając dyrektywy UE w ramach pakietów PROW na lata 2007-2013 Poznaje biologiczne metody zwalczania szkodników oraz formy ochrony ich naturalnych wrogów Umiejętoności Zna możliwość gospodarowania ekologicznego oraz programy rolno-środowiskowe (PROW) Kompetencje społeczne Jest wrażliwy na aspekty ochrony środowiska rolniczego oraz różnorodności gatunkowej flory i fauny Ma świadomość ochrony dziedzictwa kulturowego Polski, w kontekście promowania rolnictwa ekstensywnego, ochrony lokalnych odmian roślin i ras zwierząt oraz wytwarzanych na tych obszarach produktów regionalnych |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) przedmiotowych efektów kształcenia student uzyska mniej niż 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 50% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia (średnio 61-70%). 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0 - średnio 71-80%), ponad dobrej (4,5 - średnio 81-90%) i bardzo dobrej (5,0 - średnio >90%). |
Praktyki zawodowe: |
Możliwość stworzenia kontaktów z Instytucjami zajmującymi się programami UE np. PROW. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.