Ekologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZOE.EKOLO.SL.HZOBX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologia |
Jednostka: | Zakład Zoologii Środowiskowej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Prezentacja zakresu zainteresowań ekologii jako nauki i wykorzystanie jej w inwentaryzacji siedlisk, użytkowaniu zasobów i ochronie przyrody ze szczególnym uwzględnieniem środowiska wodnych |
Pełny opis: |
Wykłady (15 godz.) 1. Ekologia jako nauka podstawowa i stosowana 2 godz. 2. Funkcjonowanie ekosystemów wodnych 2 godz. 3. Biomy lądowe i wodne Ziemi 4 godz. 4. Charakterystyka populacji 2 godz. 5. Ekologiczne podstawy użytkowania zasobów odnawialnych (rybołówstwo, łowiectwo, leśnictwo itp.) 3 godz. 6. Ochrona zasobów wodnych Polski 2 godz. Ćwiczenia (30 godz.) 1. Podstawowe definicje i pojęcia stosowane w ekologii. Ogólne zasady rozumowania w ekologii. 2. Organizmy wskaźnikowe, skala polisaprobów 3. Formy ochrony przyrody, bioróżnorodność i zasoby przyrodnicze 4. Polski, obliczanie współczynników różnorodności gatunkowej 5. Sieci troficzne, obieg materii i energii w ekosystemach, konstruowanie sieci troficznych 6. Metody oceny wielkości populacji, gra losowa ilustrująca wpływ czynników stochastycznych na czas trwania populacji 7. Ćwiczenia terenowe: identyfikacja ptaków |
Literatura: |
Odum E. P. 1982. Podstawy ekologii. PWRiL. Górecki A., Kozłowski J., Gębczyński M. 1987. Ćwiczenia z ekologii. Kraków-Białystok. |
Efekty uczenia się: |
Student: Potrafi analizować stan środowiska na podstawie organizmów wskaźnikowych Potrafi analizować różnorodność biologiczną biocenoz na podstawie współczynników bioróżnorodności Potrafi stosować metody oceny wielkości populacji Potrafi przeprowadzić analizę sieci troficznej Rozpoznaje pospolite gatunki ptaków |
Metody i kryteria oceniania: |
Trzy kolokwia z oceną, zadanie dodatkowe na zaliczenie dla chętnych. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.