Inseminacja trzody chlewnej /kurs na uprawnienia/
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZHT.INSE9.SI.HZOBY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Inseminacja trzody chlewnej /kurs na uprawnienia/ |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt elektywy I stopień |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest nabycie przez studentów umiejętności unasieniania loch |
Pełny opis: |
Znaczenie i organizacja unasieniania trzody chlewnej w Polsce i wybranych krajach europejskich, Wybrane czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na użytkowość rozpłodową loch Objawy i czas trwania rui u loch, Charakterystyka nasienia knura, Termin unasieniania Zasady postępowania ze zwierzętami podczas wykonywania zabiegu unasieniania, Metody unasieniania loch i charakterystyka sprzętu do unasieniania Ćwiczenia terenowe w Stacji Eksploatacji Knurów - organizacja i zasady funkcjonowania Stacji . Praktyczne unasienianie loch w Fermie trzody chlewnej |
Literatura: |
1. Hodowla i użytkowanie świń, red. B. Grudniewska, Wyd. ART. Olsztyn 1998, 2. English P., Smith W., MacLean A: Zwiększanie produkcyjności loch. PWRiL, 1988. 3. Kondracki S. Chów świń. PWRiL Warszawa 1998. 4. Głód W., Kaczmarczyk J. Rozród i unasiennianie trzody chlewnej,PWRiL,1983 |
Efekty uczenia się: |
Opisuje i definiuje zagadnienia dotyczące rozrodu świń i zależności wpływające na efektywność procesów produkcji i reprodukcji w stadzie świń Określa zależności i czynniki wpływające na użytkowość rozpłodową loch i knurów Zna metody unasieniania loch i charakteryzuje sprzęt do unasieniania Potrafi ocenić przydatność nasienia knura do inseminacji Potrafi rozpoznać objawy rujowe i określić właściwy termin unasieniania Potrafi wykonać zabieg inseminacji lochy Jest świadom konieczności ciągłego samokształcenia, doskonalenia swoich kwalifikacji i śledzenia nowości w aspekcie szybkiego rozwoju i ciągłych zmian w zakresie technicznego wyposażenia budynków inwentarskich jak i ich konieczności dostosowywania do rosnących wymagań coraz doskonalszych genetycznie zwierząt Ma świadomość wpływu warunków utrzymania zwierząt na jakość uzyskiwanych produktów a tym samym ryzyka decyzji podejmowanych w zakresie wszelkich aspektów związanych z zarządzaniem produkcją fermową Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, wykazując się kreatywnością w pracy zespołowej, mając świadomość ryzyka wykonywanej działalności związanej z chowem i hodowla świń, przy uwzględnieniu zasad bezpieczeństwa własnego i innych osób oraz wartości materialnej powierzonego mienia. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin – ustny. Aby uzyskać pozytywna ocenę student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 75% pytań; warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie zajęć praktycznych z unasieniania loch. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | Tomasz Schwarz, Ryszard Tuz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | Tomasz Schwarz, Ryszard Tuz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.