Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Molekularne uwarunkowania umaszczenia zwierząt

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZHB.MOLE9.NI.HZOBY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Molekularne uwarunkowania umaszczenia zwierząt
Jednostka: Katedra Rozrodu, Anatomii i Genomiki Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu będzie charakterystyka podstawowych mechanizmów determinujących procesy melanogenezy i melanocytogenezy. Charakterystyka podstawowych odmian barwnych u wybranych gatunków zwierząt gospodarskich. Omówienie polimorfizmu genów oraz charakterystyka loci genów wpływających na powstawanie barwinka u bydła, koni, owiec, zwierząt futerkowych, psów, kotów i ptaków.

Omówienie odstępstw od podstawowych form umaszczenia. Plejotropowe oddziaływanie genów umaszczenia.

Pełny opis:

Melanogeneza i melanocytogeneza

Rodzaje melanin i jego umiejscowienie w organizmie, wpływ wybranych loci genów na powstawanie różnych form barwnika, rola melanin w organizmie

Patofizjologiczne skutki plejotropowego działania genów umaszczenia na organizmy zwierząt

charakterystyka wybranych loci genów i ich wpływ na determinację umaszczenia i wzorów barwnych u bydła i koni

charakterystyka wybranych loci genów i ich wpływ na determinację umaszczenia i wzorów barwnych u świń, owiec i kóz

charakterystyka wybranych loci genów i ich wpływ na determinację umaszczenia i wzorów barwnych u ptaków

charakterystyka wybranych loci genów i ich wpływ na determinację umaszczenia i wzorów barwnych u kotów i psów

charakterystyka wybranych loci genów i ich wpływ na determinację umaszczenia i wzorów barwnych u zwierząt futerkowych

Porównanie okrywy włosowej różnych odmian barwnych zwierząt futerkowych

Literatura:

1. Charon K., Świtoński M. (2012). Genetyka i genomika zwierząt. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

2. Drewa G., Ferenc T. (2003). Podstawy genetyki. Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner ,Wrocław.

3. Zwierzchowski L., Jaszczak K., Modliński J. (1997). Biotechnologia zwierząt. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

4. Kosowska B., Moska M., Strzała T. (2008). Genetyka ogólna dla biologów. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

5. Kosowska B. (2010). Genetyka ogólna i weterynaryjna. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

6. Nes N.N. i inni (1988). Beautiful Fur Animals. Scientifur

Efekty uczenia się:

W ramach przedmiotu student: posiada wiedzę o mechanizmie melanogenezy i melanocytogenezy, ma ogólną wiedzę o rodzajach melaniny i jej rozmieszczeniu w organizmie oraz wskazuje jej biologiczne znaczenie; rozróżnia i charakteryzuje typy umaszczeń i wzorów barwnych u bydła, koni, świń, zwierząt futerkowych, psów, kotów i ptaków, ma ogólną wiedzę o loci genów zaangażowanych w determinację umaszczenia u wybranych gatunków zwierząt, zna patofizjologiczne skutki działania zmutowanych genów umaszczenia na funkcjonowanie organizmu; rozumie potrzebę i możliwości uczenia się przez całe życie; dostrzega możliwość wykorzystania badań z zakresu determinacji genetycznej umaszczenia w praktyce hodowlanej oraz ma świadomość konsultacji pomiędzy nauką a praktyką.

Metody i kryteria oceniania:

Ocena podsumowująca - rozwiązanie zadania problemowego, analiza przypadku

Kryteria oceny:

Na ocenę 2 <55%

Na ocenę 3 55-60%

Na ocenę 3,5 61-70%

Na ocenę 4 71-80%

Na ocenę 4,5 81-90%

Na ocenę 5 >90%

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)