Tradycyjne i regionalne produkty zwierzęce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZBZ.TRPZ9.SI.HZOHZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Tradycyjne i regionalne produkty zwierzęce |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: |
Zootechnika stacjonarne elektywy I stopień |
Punkty ECTS i inne: |
1.50
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie charakterystyki produktów zwierzęcych typowych dla różnych regionów Polski i Europy Środkowej (wyroby mleczarskie, mięsne oraz produkty zwierzęce ?nie spożywcze?). Przedstawione zostanie ich pochodzenie, tradycje wytwarzania, zwyczaje związane z kulturą regionalną. |
Pełny opis: |
Idea produktów regionalnych i lokalnych w Unii Europejskiej Możliwości promowania i ochrony polskich produktów regionalnych Rasy rodzime zwierząt i ich znaczenie dla zachowania bioróżnorodności i ratowania zasobów genetycznych - możliwości wykorzystania Produkcja tradycyjnych wędlin wieprzowych: wędzonki, szynki suszone, produkty mniej trwałe Tradycyjna żywność obszarów wiejskich, lokalne wyroby kulinarne Polski Południowej Zasady prowadzenia wypasu kulturowo-komercyjnego owiec w Karpatach Pasterstwo jako element utrzymania tradycji i zachowania tożsamości regionalnej w Europie Produkcja owczarska w górach jako przykład rolnictwa zrównoważonego ekologicznego Zasady wyrobu regionalnych produktów owczarskich: wyroby spożywcze i rękodzielnicze Rodzime rasy drobiu Gęsie produkty tradycyjne. Tradycyjne produkty od ptaków grzebiących Specyfika lokalnych rasy bydła użytkowanych na terenie byłej Galicji Lokalne potrawy galicyjskie wytwarzane na bazie mleka lub mięsa wołowego Regulacje prawne dotyczące rynku żywności i produktów regionalnych |
Literatura: |
1. .Borys B.: 2004. Wypasowe systemy produkcji a jakość spożywczych produktów owczarskich. IB. Kraków 2004, 85-93. 2. Kalinowska B., Klocek C. Kiełbasa. Trzoda Chlewna 12, 2002, 106-108 3. Kuźnicka E., Zajączkowska K. (2009) Tradycyjne wyroby regionalne z mleka owczego i koziego, jako element dziedzictwa kulturowego wsi, ochrona ich nazw, promocja produktów oraz wsparcie producentów. Przegląd Hodowlany 11, s 18-22 1. E. Molik . Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt. praca zbiorowa. Wyd. Instytut Botaniki. PAN. Kraków. 2006 2. Kalinowska B., Klocek C., 2000, Szynka niejedno ma imię Trzoda Chlewna 12, 2000, 56-58. 3. E. Molik, M. Błasiak. 2015.Alternatywne kierunki użytkowania owiec szansa na przetrwanie drobnych gospodarstw na terenie gór i pogórza. Problems of Small Agriculture. No.1,29-41 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edyta Molik | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Gumułka, Edyta Molik, Jacek Nowicki, Piotr Zapletal | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edyta Molik | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Gumułka, Edyta Molik, Piotr Zapletal | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.