Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Pokarm naturalny ryb

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZBZ.PNR9.SI.HZOHZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Pokarm naturalny ryb
Jednostka: Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa
Grupy: Zootechnika stacjonarne elektywy I stopień
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przekazanie informacji dotyczących rodzajów pokarmu naturalnego ryb, sposobów jego pozyskiwania przez ryby, zmienności jego składu i ilości a także charakteryzacji i metod hodowli organizmów, które mogą być wykorzystywane jako pokarm.

Pełny opis:

Wykłady dotyczyć będą zróżnicowania pokarmu naturalnego i jego zmienności, upodobań pokarmowych różnych gatunków ryb, wybiórczości pokarmowej jak również wewnątrz i międzygatunkowych zależności troficznych. Omówione zostaną także sposoby określania ilości i składu zjadanego przez ryby pokarmu naturalnego. Zajęcia ćwiczeniowe pozwolą na charakteryzację różnych gatunków ryb pod względem rodzaju pobieranego pokarmu oraz morfologicznych, anatomicznych i fizjologicznych przystosowań do pozyskiwania określonego rodzaju pokarmu a także sposobów badania jego składu.

Tematyka wykładów:

Wielkościowe i jakościowe zróżnicowanie pokarmu naturalnego ryb

Wzrost ryb, a zmienność składu pokarmu naturalnego

Sezonowa i dobowa zmienność składu pokarmu naturalnego

Euryfagia i stenofagia

Klasyfikacja pokarmu ze względu na jego znaczenie w odżywianiu i preferencje pokarmowe ryb

Wybiórczość pokarmowa

Czynniki warunkujące dostępność pokarmu

Metody badania składu pokarmu naturalnego

Sposoby określania ilości zjadanego przez ryby pokarmu naturalnego

Wewnątrzgatunkowe i międzygatunkowe interakcje pokarmowe

Pokarm naturalny wybranych gatunków ryb

Tematyka ćwiczeń:

Sposoby odżywiania się ryb

Ryby bentosożerne i detrytusożerne

Ryby planktonożerne

Ryby drapieżne

Ryby roślinożerne

Plankton roślinny i metody jego produkcji

Skąposzczety jako pokarm naturalny

Wrotki jako pokarm naturalny

Metody hodowli wrotków

Skorupiaki planktonowe jako pokarm ryb

Metody hodowli skorupiaków planktonowych

Badanie składu pokarmu ryb

Literatura:

1. Brylińska M. - Ryby Słodkowodne Polski - Wydawnictwo Naukowe PWN 2000

2. Stańczykowska A. - Zwierzęta Bezkręgowe Naszych Wód - WSiP 1986

3. Allan D. J. - Ekologia Wód Płynących - Wydawnictwo Naukowe PWN 1998

4. Bieniarz K., Epler P., Chyb J. – Hydrozoologia- Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, 2008

5. Epler P., Sokołowska-Mikołajczyk M., Mikołajczyk T., Socha M., Chyb J. (2003). Pokarm naturalny klenia (Leuciscus cephalus, L.) w wodach zanieczyszczonych Wisły oraz nie zanieczyszczonych Raby i Dunajca. Rocz. Nauk. Zoot., Supl., 17: 635-638

6. Mikulski J. - Biologia Wód Śródlądowych - Państwowe Wydawnictwo Naukowe 1982

Efekty uczenia się:

WIEDZA − absolwent zna i rozumie:

czynniki wpływające zróżnicowanie i zmienność składu pokarmu u ryb oraz jego dostępność

metody ilościowej i jakościowej analizy składu pokarmu naturalnego ryb

UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi:

czynniki wpływające zróżnicowanie i zmienność składu pokarmu u ryb oraz jego dostępność

metody ilościowej i jakościowej analizy składu pokarmu naturalnego ryb

KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent jest gotów do:

ciągłego doskonalenia wiedzy dotyczącej odżywiania się ryb i ich pokarmu naturalnego celem doskonalenia technologii produkcji ryb

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady: kolokwium zaliczeniowe w formie odpowiedzi pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%.

Ćwiczenia: kolokwium zaliczeniowe w formie odpowiedzi pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jarosław Chyb
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)