Pokarm naturalny ryb
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZBZ.PNR9.SI.HZOHZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Pokarm naturalny ryb |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: |
Zootechnika stacjonarne elektywy I stopień |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przekazanie informacji dotyczących rodzajów pokarmu naturalnego ryb, sposobów jego pozyskiwania przez ryby, zmienności jego składu i ilości a także charakteryzacji i metod hodowli organizmów, które mogą być wykorzystywane jako pokarm. |
Pełny opis: |
Wykłady dotyczyć będą zróżnicowania pokarmu naturalnego i jego zmienności, upodobań pokarmowych różnych gatunków ryb, wybiórczości pokarmowej jak również wewnątrz i międzygatunkowych zależności troficznych. Omówione zostaną także sposoby określania ilości i składu zjadanego przez ryby pokarmu naturalnego. Zajęcia ćwiczeniowe pozwolą na charakteryzację różnych gatunków ryb pod względem rodzaju pobieranego pokarmu oraz morfologicznych, anatomicznych i fizjologicznych przystosowań do pozyskiwania określonego rodzaju pokarmu a także sposobów badania jego składu. Tematyka wykładów: Wielkościowe i jakościowe zróżnicowanie pokarmu naturalnego ryb Wzrost ryb, a zmienność składu pokarmu naturalnego Sezonowa i dobowa zmienność składu pokarmu naturalnego Euryfagia i stenofagia Klasyfikacja pokarmu ze względu na jego znaczenie w odżywianiu i preferencje pokarmowe ryb Wybiórczość pokarmowa Czynniki warunkujące dostępność pokarmu Metody badania składu pokarmu naturalnego Sposoby określania ilości zjadanego przez ryby pokarmu naturalnego Wewnątrzgatunkowe i międzygatunkowe interakcje pokarmowe Pokarm naturalny wybranych gatunków ryb Tematyka ćwiczeń: Sposoby odżywiania się ryb Ryby bentosożerne i detrytusożerne Ryby planktonożerne Ryby drapieżne Ryby roślinożerne Plankton roślinny i metody jego produkcji Skąposzczety jako pokarm naturalny Wrotki jako pokarm naturalny Metody hodowli wrotków Skorupiaki planktonowe jako pokarm ryb Metody hodowli skorupiaków planktonowych Badanie składu pokarmu ryb |
Literatura: |
1. Brylińska M. - Ryby Słodkowodne Polski - Wydawnictwo Naukowe PWN 2000 2. Stańczykowska A. - Zwierzęta Bezkręgowe Naszych Wód - WSiP 1986 3. Allan D. J. - Ekologia Wód Płynących - Wydawnictwo Naukowe PWN 1998 4. Bieniarz K., Epler P., Chyb J. – Hydrozoologia- Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, 2008 5. Epler P., Sokołowska-Mikołajczyk M., Mikołajczyk T., Socha M., Chyb J. (2003). Pokarm naturalny klenia (Leuciscus cephalus, L.) w wodach zanieczyszczonych Wisły oraz nie zanieczyszczonych Raby i Dunajca. Rocz. Nauk. Zoot., Supl., 17: 635-638 6. Mikulski J. - Biologia Wód Śródlądowych - Państwowe Wydawnictwo Naukowe 1982 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: czynniki wpływające zróżnicowanie i zmienność składu pokarmu u ryb oraz jego dostępność metody ilościowej i jakościowej analizy składu pokarmu naturalnego ryb UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: czynniki wpływające zróżnicowanie i zmienność składu pokarmu u ryb oraz jego dostępność metody ilościowej i jakościowej analizy składu pokarmu naturalnego ryb KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent jest gotów do: ciągłego doskonalenia wiedzy dotyczącej odżywiania się ryb i ich pokarmu naturalnego celem doskonalenia technologii produkcji ryb |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: kolokwium zaliczeniowe w formie odpowiedzi pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. Ćwiczenia: kolokwium zaliczeniowe w formie odpowiedzi pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia audytoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jarosław Chyb | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.