Prewencja i profilaktyka na fermach zwierząt futerkowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZAZ.PPNF9.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Prewencja i profilaktyka na fermach zwierząt futerkowych |
Jednostka: | Zakład Anatomii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Charakterystyka warunków utrzymania mięsożernych i roślinożernych zwierząt futerkowych. Ocena stanu zdrowia stada. Wymogi sanitarno - weterynaryjne ubocznych produktów zwierzęcych przeznaczonych do wykorzystania dla mięsożernych zwierząt futerkowych. Programy profilaktyczne dla poszczególnych gatunków zwierząt futerkowych |
Pełny opis: |
Wykłady 1.Wiadomości wstępne, pojęcie zdrowia i choroby. Certyfikacja ferm w odniesieniu do ochrony zdrowia i dobrostanu. 2. Przyczyny chorób – wewnątrz i zewnątrzpochodne, czynniki fizyczne, chemiczne i biologicznego. 3. Wybrane schorzenia przewodu pokarmowego, przyczyny chorób, w tym żywieniowe, zapobieganie u roślinożernych i mięsożernych zwierząt futerkowych. 4. Przegląd ważniejszych schorzeń niezakaźnych, ich przyczyny, w tym uwarunkowania środowiskowe, szczególnie w okresie rozrodu i odchowu młodych, sposoby zapobiegania. 4. Choroby zakaźne i zaraźliwe występujące u zwierząt futerkowych, zapobieganie. 6. Ważniejsze choroby inwazyjne i grzybicze. Środki zapobiegające szerzeniu się chorób inwazyjnych, odrobaczanie zwierząt, dewastacja pasożytów w środowisku zewnętrznym 7. Pobierania materiału do badań laboratoryjnych; rozpoznawania i postępowanie przy wystąpieniu chorób u zwierząt futerkowych. Ocena stanu zdrowia zwierząt na podstawie badań klinicznych. Ocena stanu zdrowia zwierząt na podstawie badań laboratoryjnych. 8. Przepisy BHP przy obsłudze zwierząt. Metody obchodzenia się ze zwierzętami, poskramianie Ćwiczenia 1. Ochrona zdrowia hodowlanych zwierząt futerkowych. Zapobieganie najczęściej występującym chorobom zwierząt futerkowych 3. Selekcja zdrowotna – ocena stanu zdrowia 3. Lokalizację i budownictwo fermowe warunkujące stan zdrowia zwierząt. 4. Aspekty sanitarne pasz pochodzenia zwierzęcego. Przepisy sanitarne dla ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia dla zwierząt mięsożernych. Aspekty sanitarne pasz pochodzenia roślinnego. Stan sanitarny wody 6. Zapobieganie chorobom niedoborowym i przemiany materii. Dodatki witaminowo-mineralne 6. Zapobieganie chorobom zakaźnym. Postępowanie w chorobach wirusowych, bakteryjnym i pasożytniczych. 7. Ćwiczenia praktyczne na fermach zwierząt futerkowych mięsożernych (lisy, norki i jenoty) 8. Ćwiczenia praktyczne na fermach zwierząt futerkowych roślinożernych (króliki i szynszyle) |
Literatura: |
Literatura Gliński Z., Kostro K. (red.). Podstawy hodowli lisów i norek. Profilaktyka i zwalczanie chorób futerkowych. Wyd. PWRiL Warszawa,2002 Siemionek J.: Choroby mięsożernych zwierząt futerkowych oraz podstawy chowu .Wyd. MS Masters, Olsztyn. 2001. Knorr F., Wenzel D. Choroby królików. PWRiL, Warszawa 1995. Kostro K., Gliński K. Choroby królików. Podstawy chowu. PWRiL, Warszawa 2004. Kuźniewicz J. , Filistowicz A.: Chów i hodowla zwierząt futerkowych. .Wyd. AR Wrocław 1999. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Wskazuje system chowu zwierząt futerkowych gwarantujący zachowanie ich dobrostanu i zdrowotności Zna zasady oceny i obrotu surowcami odpadowymi pochodzenia zwierzęcego Zna przyczyny chorób oraz wektory ich szerzenia na fermach zwierząt futerkowych Opisuje i charakteryzuje mechanizmy rozwoju chorób i oporności u hodowlanych zwierząt futerkowych Posiada szczegółową wiedzę z zakresu fizjologii i patologii żywienia oraz przemian metabolicznych u roślinożernych i mięsożernych zwierząt futerkowych Umiejętności Organizuje chów zwierząt futerkowych z zachowaniem zasad ochrony zdrowia zwierząt oraz środowiska hodowlanego Dobiera i stosuje metody przetwarzania i przechowywania niejadalnych produktów spożywczych Posiada zdolność podejmowania działań mających na celu ochronę zdrowia zwierząt oraz zagrożeń epizootycznych w środowisku ferm Potrafi zaproponować odpowiednie metody oceny jakości i przydatności do skarmiania pasz pochodzenia zwierzęcego Posiada umiejętność doboru pasz i normowania żywienia zwierząt chorych lub po zabiegach weterynaryjnych Kompetencje społeczne Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do prowadzenia własnej lub kierowania fermą zwierząt futerkowych Jest świadomy znaczenia prewencji i profilaktyki na fermach futerkowych Dba o zdrowie i optymalne warunki chowu podległych mu zwierząt Jest wrażliwy na los zwierząt i postępuje humanitarnie przy uśmierzaniu zwierząt na skóry |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej – student odpowiada na 4 pytania obejmujące najważniejsze zagadnienia omawiane na wykładach; na ocenę pozytywną należy udzielić poprawnej odpowiedzi, na co najmniej 3 pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Na ocenę pozytywną należy zaliczyć poszczególne ćwiczenia praktyczne, udział oceny z zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych w ocenie końcowej wynosi 40%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.