Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Prewencja i profilaktyka na fermach zwierząt futerkowych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZAZ.PPNF9.SI.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Prewencja i profilaktyka na fermach zwierząt futerkowych
Jednostka: Zakład Anatomii Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Charakterystyka warunków utrzymania mięsożernych i roślinożernych zwierząt futerkowych. Ocena stanu zdrowia stada. Wymogi sanitarno - weterynaryjne ubocznych produktów zwierzęcych przeznaczonych do wykorzystania dla mięsożernych zwierząt futerkowych. Programy profilaktyczne dla poszczególnych gatunków zwierząt futerkowych

Pełny opis:

Wykłady

1.Wiadomości wstępne, pojęcie zdrowia i choroby. Certyfikacja ferm w odniesieniu do ochrony zdrowia i dobrostanu.

2. Przyczyny chorób – wewnątrz i zewnątrzpochodne, czynniki fizyczne, chemiczne i biologicznego.

3. Wybrane schorzenia przewodu pokarmowego, przyczyny chorób, w tym żywieniowe, zapobieganie u roślinożernych i mięsożernych zwierząt futerkowych.

4. Przegląd ważniejszych schorzeń niezakaźnych, ich przyczyny, w tym uwarunkowania środowiskowe, szczególnie w okresie rozrodu i odchowu młodych, sposoby zapobiegania.

4. Choroby zakaźne i zaraźliwe występujące u zwierząt futerkowych, zapobieganie.

6. Ważniejsze choroby inwazyjne i grzybicze. Środki zapobiegające szerzeniu się chorób inwazyjnych, odrobaczanie zwierząt, dewastacja pasożytów w środowisku zewnętrznym

7. Pobierania materiału do badań laboratoryjnych; rozpoznawania i postępowanie przy wystąpieniu chorób u zwierząt futerkowych. Ocena stanu zdrowia zwierząt na podstawie badań klinicznych. Ocena stanu zdrowia zwierząt na podstawie badań laboratoryjnych.

8. Przepisy BHP przy obsłudze zwierząt. Metody obchodzenia się ze zwierzętami, poskramianie

Ćwiczenia

1. Ochrona zdrowia hodowlanych zwierząt futerkowych. Zapobieganie najczęściej występującym chorobom zwierząt futerkowych

3. Selekcja zdrowotna – ocena stanu zdrowia

3. Lokalizację i budownictwo fermowe warunkujące stan zdrowia zwierząt.

4. Aspekty sanitarne pasz pochodzenia zwierzęcego. Przepisy sanitarne dla ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia dla zwierząt mięsożernych. Aspekty sanitarne pasz pochodzenia roślinnego. Stan sanitarny wody

6. Zapobieganie chorobom niedoborowym i przemiany materii. Dodatki witaminowo-mineralne

6. Zapobieganie chorobom zakaźnym. Postępowanie w chorobach wirusowych, bakteryjnym i pasożytniczych.

7. Ćwiczenia praktyczne na fermach zwierząt futerkowych mięsożernych (lisy, norki i jenoty)

8. Ćwiczenia praktyczne na fermach zwierząt futerkowych roślinożernych (króliki i szynszyle)

Literatura:

Literatura

Gliński Z., Kostro K. (red.). Podstawy hodowli lisów i norek. Profilaktyka i zwalczanie chorób futerkowych. Wyd. PWRiL Warszawa,2002

Siemionek J.: Choroby mięsożernych zwierząt futerkowych oraz podstawy chowu .Wyd. MS Masters, Olsztyn. 2001.

Knorr F., Wenzel D. Choroby królików. PWRiL, Warszawa 1995.

Kostro K., Gliński K. Choroby królików. Podstawy chowu. PWRiL, Warszawa 2004.

Kuźniewicz J. , Filistowicz A.: Chów i hodowla zwierząt futerkowych. .Wyd. AR Wrocław 1999.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Wskazuje system chowu zwierząt futerkowych gwarantujący zachowanie ich dobrostanu i zdrowotności

Zna zasady oceny i obrotu surowcami odpadowymi pochodzenia zwierzęcego

Zna przyczyny chorób oraz wektory ich szerzenia na fermach zwierząt futerkowych

Opisuje i charakteryzuje mechanizmy rozwoju chorób i oporności u hodowlanych zwierząt futerkowych

Posiada szczegółową wiedzę z zakresu fizjologii i patologii żywienia oraz przemian metabolicznych u roślinożernych i mięsożernych zwierząt futerkowych

Umiejętności

Organizuje chów zwierząt futerkowych z zachowaniem zasad ochrony zdrowia zwierząt oraz środowiska hodowlanego

Dobiera i stosuje metody przetwarzania i przechowywania niejadalnych produktów spożywczych

Posiada zdolność podejmowania działań mających na celu ochronę zdrowia zwierząt oraz zagrożeń epizootycznych w środowisku ferm

Potrafi zaproponować odpowiednie metody oceny jakości i przydatności do skarmiania pasz pochodzenia zwierzęcego

Posiada umiejętność doboru pasz i normowania żywienia zwierząt chorych lub po zabiegach weterynaryjnych

Kompetencje społeczne

Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do prowadzenia własnej lub kierowania fermą zwierząt futerkowych

Jest świadomy znaczenia prewencji i profilaktyki na fermach futerkowych

Dba o zdrowie i optymalne warunki chowu podległych mu zwierząt

Jest wrażliwy na los zwierząt i postępuje humanitarnie przy uśmierzaniu zwierząt na skóry

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie w formie pisemnej – student odpowiada na 4 pytania obejmujące najważniejsze zagadnienia omawiane na wykładach; na ocenę pozytywną należy udzielić poprawnej odpowiedzi, na co najmniej 3 pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%.

Na ocenę pozytywną należy zaliczyć poszczególne ćwiczenia praktyczne, udział oceny z zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych w ocenie końcowej wynosi 40%.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)