Anatomia topograficzna zwierząt domowych i laboratoryjnych.
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.RAZ.ATZD9.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Anatomia topograficzna zwierząt domowych i laboratoryjnych. |
Jednostka: | Zakład Anatomii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Treści kształcenia: Budowa organizmu zwierzęcego, okolice ciała zwierząt domowych i la-boratoryjnych, rozmieszczenie struktur i narządów w określonych częściach i okolicach ciała topografia klatki piersiowej, jamy brzusznej oraz jamy miednicznej. , Efekty kształcenia Zdobycie wiadomości o rozmieszczenie przestrzennym poszczególnych narządów, nabycie umiejętności preparowanie tuszek zwierząt, umiejętność określenia topo-grafii dostępnych węzłów chłonnych oraz naczyń krwionośnych |
Pełny opis: |
T e m a t y k a w y k ł a d ó w 1, Cel przedmiotu, narzędzia i podstawowe pojęcia, którymi posługuje się anatomia topogra-ficzna, okolice ciała zwierząt domowych i laboratoryjnych – 2 godz. 2. Wybrane zagadnienia z anatomii topograficznej głowy, punkty dostępne palpacyjnie, na-czynia krwionośne, węzły chłonne – 2 godz. 3. Szyja i jej okolice. Uchyłek trąbki słuchowej u konia. Okolice grzbietu . Punkty dostępu do naczyń i węzłów chłonnych– 2 godz. 4. Ściana i jamy klatki piersiowej - okolice i punkty dostępu. Zasięg serca i płuc – 2 godz. 5. Brzuch: ściany i jama brzusznej, linie przyczepy przepony, struktury dostępne palpacyjnie i w badaniach per rectum – 2 godz. 6. Jama miedniczna - struktury dostępne palpacyjnie i w badaniach per vaginum – 2 godz. 7. Kończyna piersiowa i brzuszna – okolice i punkty dostępu. 8. Anatomia topograficzna w badaniach RTG i USG – 1 godz T e m a t y k a ć w i c z e ń 1. Wprowadzenie do przedmiotu, cel i metody anatomii topograficznej. BHP w prosektorium i przy zwierzętach. – 1 godz. 2. Anatomia topograficzna zewnętrzna i wewnętrzna lisa i lisicy, szczura i królika- 2 godz. 3. Skóra, mięśnie oraz narządy wewnętrzne psa i kota. Wybrane zagadnienia z anatomii to-pograficznej szynszyli/norki - 2 godz. 4. Topografia zewnętrzna świni i knura – Ćwiczenia praktyczne Olszanica - 2 godz. 5. Topografia zewnętrzna klaczy, ogiera i buhaja – Ćwiczenia praktyczne Przegorzały - 2 godz. 6. Anatomia topograficzna wewnętrzna zwierząt gospodarskich. Badania poubojowe – ćwi-czenia terenowe - 2 godz. 7. Anatomia topograficzna wewnętrzna zwierząt gospodarskich. Badania poubojowe – ćwi-czenia terenowe - 2 godz. 8. USG jamy brzusznej i miednicznej klaczy/owcy y- ćwiczenia terenowe 2 godz. Forma zaliczenia przedmiotu: Zaliczenie w formie przygotowanej i przedstawionej na ćwiczeniach prezentacji. . . |
Literatura: |
Materiały źródłowe: Akajewski A., Anatomia zwierząt domowych, PWRiL, , Kόnig H.E., Liebech H-G., Anatomia zwierząt domowych. Kolorowy atlas i podręcznik. Galaktyka, 2008. Kobryń F., Kobryńczuk K/.Kompendium anatomii topograficznej, Wydawnictwo SGGW Krysiak K., Świeżyński K., Anatomia zwierząt tom I i II, III. PWN, Milart Z., Anatomia topograficzna zwierząt domowych, Wydawnictwo AR Lublin, 1986. Milart Z., Anatomia topograficzna zwierząt domowych., PWRiL., 1991 Popesco P., Atlas anatomii topograficznej zwierząt, PWRiL. 2008. Przespolewska H. i wsp. Zarys anatomii zwierząt domowych. Wieś jutra, 2005 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Potrafi zidentyfikować i opisać biologię wybranych gatunków zwierząt należących do rzędu Rodentia, Lagomorpha, Canidae i Mustelidae oraz Felidae Potrafi opisać budowę i położenie ważnych dla rozwoju i wzrostu narządów i układów wybranych zwierząt gospodarskich, amatorskich i laboratoryjnych Potrafi rozpoznać zmiany w budowie oraz topografii narządów i układów u zwierząt zdrowych i podczas procesu chorobowego Umiejętności Wskazuje okolice ciała zwierząt oraz określa położenie poszczególnych narządów i tkanek Posiada umiejętność określenia topografii dostępnych węzłów chłonnych oraz najważniejszych naczyń krwionośnych Potrafi umiejętnie dokonać egzenteracji wybranych gatunków zwierząt domowych i laboratoryjnych Potrafi umiejętnie pobrać próbki do badań podczas badania i egzenteracji zwierząt domowych i laboratoryjnych Kompetencje społeczne Jest świadomy ciągłego samodokształcania i upowszechniania nabytej wiedzy zawodowej Jest świadomy odpowiedzialności za powierzone mu zwierzęta i podejmowane zadania |
Metody i kryteria oceniania: |
Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.