Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mechanizacja produkcji zwierzęcej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.MPZWI.SI.HZOEX.A
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mechanizacja produkcji zwierzęcej
Jednostka: Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Program przedmiotu obejmuje zagadnienia związane z techniką stosowaną w chowie zwierząt gospodarskich. Studenci zapoznają się z systemami utrzymania poszczególnych grup zwierząt, maszynami wykorzystywanymi w technologii przygotowania i zadawania różnych rodzajów pasz. Studenci poznają także maszyny i urządzenia do usuwania i gromadzenia odchodów zwierzęcych. Omawiane będą również zagadnienia związane z wpływem techniki na dobrostan zwierząt, systemy wentylacji w budynkach inwentarskich oraz zabezpieczenie środowiska przed szkodliwym oddziaływaniem intensywnej produkcji zwierzęcej

Pełny opis:

TEMATYKA WYKŁADÓW (15 godz.)

1. Technologie w produkcji zwierzęcej - definicje, dywersyfikacja rolnictwa. 1 godz.

2. Technologie produkcji pasz - zestaw maszyn i urządzeń do przygotowania i zadawania pasz objętościowych i treściwych. 2 godz.

3. Systemy utrzymania bydła - wyposażenie techniczne obór.

Systemy doju (dojarki, hale udojowe, roboty udojowe), schładzanie mleka surowego, mycie urządzeń udojowych, diagnozowanie stanu zdrowotnego bydła. 2 godz.

4. Mechanizacja utrzymania trzody chlewnej. 2 godz.

5. Mechanizacja utrzymania drobiu. 1 godz.

6. Urządzenia wentylacyjne w budynkach inwentarskich. 1 godz.

7. Technika w chowie koni, kóz, owiec i ryb. 2 godz.

8. Wpływ techniki w technologiach chowu na dobrostan zwierząt. 1 godz.

9. Usuwanie i składowanie odchodów zwierzęcych - 2 godz.

10. Techniki ograniczające emisję szkodliwych gazów w produkcji zwierzęcej. 1 godz.

Literatura:

Dojarka Mechaniczna. Budowa, użytkowanie i aspekty rynkowe urządzeń do pozyskiwania mleka surowego – Kupczyk A., Mastyj A., Daniel Z., Gaworski M. 2003. Pro Agricola Gietrzwałd.

Maszyny i urządzenia do produkcji zwierzęcej – Koprysz K., Roszkowski H., Zdun K. 1994. Wyd. SGGW. Warszawa.

Mechanizacja rolnictwa. Maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej i zwierzęcej - Kuczewski J., Waszkiewicz Cz. 2007. SGGW. Warszawa.

Mechanizacja produkcji zwierzęcej – Kowalik W., Lebiedowicz W., Siarkowski Z.,Wrotkowski K. pod redakcją Kwieciński A. 1999. Wydawnictwo AR Lublin.

Technologie produkcji mieszanek paszowych – Grochowicz J. 1996. PWRiL Warszawa.

Standardy dla gospodarstw rolnych - poradniki w ramach Projektu Phare PL/IB/2001/AG/03

1) Magazynowanie pasz. IBMER W-wa 2004.

2) Systemy utrzymania drobiu. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004.

3) Systemy utrzymania owiec. Poradnik. IBMER W-wa 2004.

4) Systemy utrzymania świń. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004.

5) Magazynowanie nawozów naturalnych. Poradnik. IBMER W-wa 2004.

6) Systemy utrzymania bydła. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004.

7) Systemy utrzymania koni. Poradnik. IBMER W-wa 2004.

On Line: http://www.ibmer.waw.pl/sgr/poradniki.html

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)