Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.MIBIO.SL.HZOBX.R | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia | ||
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Przedmiot ma zapoznać studentów ze specyfiką świata mikroorganizmów ich stopniem zróżnicowania i rolą jaką pełnią w biosferze i gospodarce człowieka. Studenci poznają pożyteczne i szkodliwe mikroorganizmy dla organizmów zwierzęcych i ludzi oraz procesy przez nie przeprowadzane. |
||
Pełny opis: |
Przedmiot ma zapoznać studentów ze specyfiką świata mikroorganizmów ich stopniem zróżnicowania i rolą jaką pełnią w biosferze i gospodarce człowieka. Wykłady umożliwią poznanie budowy mikroorganizmów, mechanizmów ich funkcji życiowych oraz ich relacji z innymi organizmami, przedstawią zasady funkcjonowania tych organizmów w ich środowisku. Studenci poznają pożyteczne i szkodliwe mikroorganizmy dla organizmów zwierzęcych i ludzi oraz procesy przez nie przeprowadzane. Wiedza z zakresu mikrobiologii jest niezbędnym warunkiem zrozumienia zasad funkcjonowania organizmów żywych na poziomie komórkowym oraz populacji w bezpośrednim kontakcie ze środowiskiem. Wiedza ta pozwala nabyć umiejętności praktycznego wykorzystania mikroorganizmów i procesów biochemicznych przez nie przeprowadzanych. |
||
Literatura: |
1.H.G. Schlegel – Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa 2.W.J.H. Kunicki – Goldfinger – Życie bakterii. PWN, Warszawa 3.J. Nicklin i in. – Krótkie wykłady. Mikrobiologia. PWN, Warszawa 4. A.A. Salyers, D.D. Whitt – Mikrobiologia. PWN, Warszawa |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza - Student potrafi rozróżniać grupy systematyczne mikroorganizmów. Potrafi opisać morfologię i fizjologię różnych grup mikroorganizmów. Potrafi scharakteryzować mechanizmy funkcjonowania mikroorganizmów. Umiejętności - Student Potrafi użytkować podstawowy sprzęt mikrobiologiczny. Potrafi przygotować preparaty mikroorganizmów Potrafi posłużyć się mikroskopem. Potrafi sporządzać podłoża mikrobiologiczne i barwniki. Kompetencje - Student nabędzie świadomość zasad funkcjonowania świata mikroorganizmów. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena niedostateczna wystawiana jest, jeśli student w zakresie jednej ze składowych (wiedza, umiejętności, kompetencje) uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów. Ocena dostateczna dotyczy gdy student uzyska przynajmniej 55% wspomnianych efektów. Ocena ponad dostateczna (3,5) dotyczy gdy student uzyska średnią efektów (61-70%). Ocena dobra (71-80%), ponad dobra (81-90%), bardzo dobra (powyżej 90%). |
| |||||
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.