Manipulacje na protoplastach i komórkach roślinnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.MANI9.SM.HZOBX.O |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Manipulacje na protoplastach i komórkach roślinnych |
Jednostka: | Zakład Botaniki i Fizjologii Roślin |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot będzie prowadzony w Katedrze Botaniki i Fizjologii Roślin WO, w której jako pierwszy w Polsce rozpoczął prace z protoplastami profesor Edward Pojnar. Badania są nieprzerwanie kontynuowane zgodnie z najnowszymi trendami badawczymi przez uczniów Profesora i nową kadrę naukową. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwościami, jakie nowoczesnej biologii i rolnictwu przynoszą manipulacje na izolowanych protoplastach i komórkach z nich powstałych. Przedstawione zostaną metody izolacji i kultury protoplastów, manipulacje na protoplastach oraz perspektywy wykorzystania protoplastów w doskonaleniu roślin i naukach podstawowych. W trakcie ćwiczeń studenci przeprowadzą izolację protoplastów, ocenę procesu izolacji i jakości uzyskanych protoplastów, założą kulturę i przeprowadzą fuzję protoplastów. Ćwiczenia będą odbywać się w Pracowni Kultur In Vitro, w kilkuosobowych grupkach. |
Pełny opis: |
Początki badań nad protoplastami. Protoplast jako „macierzysta komórka roślinna”. Sposoby izolacji protoplastów. Systemy kultury protoplastów Komórkowe aspekty nabywania totipotencji w kulturach protoplastów: rola ściany komórkowej i cytoszkieletu Manipulacje na protoplastach: mieszańce somatyczne, cybrydy, transformacja protoplastów Selekcja w kulturach protoplastów – zmienność protoklonalna. Perspektywy wykorzystania protoplastów w doskonaleniu roślin. Protoplasty jako modele w naukach biologicznych Enzymatyczna izolacja protoplastów z materiału roślinnego. Przygotowanie mieszaniny enzymów, wybór eksplantatu, inkubacja tkanek. Obserwacje procesu trawienia ściany komórkowej w mikroskopie fluorescencyjnym. Oczyszczanie protoplastów. Cytochemiczna ocena żywotności protoplastów. Założenie kultury protoplastów. Chemiczna fuzja protoplastów z wykorzystaniem glikolu polietylenowego (PEG). |
Literatura: |
1.Biotechnologia roślin. 2009. Red. S. Malepszy. PWN, Warszawa 2.Plant Tissue Culture: An Introductory Text. 2013. Red. S.S. Bhojwani, P.K. Dantu, Springer India Czasopisma naukowe polsko- i anglojęzyczne z zakresu kultur in vitro i manipulacji na komórkach roślinnych: Plant Cell Reports (Springer), Plant Cell, Tissue and Organ Culture (Springer), In Vitro Cellular and Developmental Biology – Plant (Springer), Postępy biologii komórki (Polskie Towarzystwo Biologii Komórki). |
Efekty uczenia się: |
Student pozna sposoby zakładania i prowadzenia kultur protoplastów, oraz nowe trendy w biotechnologicznych manipulacjach na protoplastach. Będzie umiał wyjaśnić unikatowość protoplastów roślinnych jako materiału badawczego i posiądzie wiedzę na temat ich wykorzystania w naukach biologicznych i rolniczych Nauczy się prawidłowo planować i przeprowadzać doświadczenia z wykorzystaniem protoplastów roślinnych, właściwie ziinterpretować wyniki analiz służących do oceny jakości kultury protoplastów a także będzie umiał posługiwać się powierzonym sprzętem laboratoryjnym. W ramach kompetencji społecznych wykaże odpowiedzialność wynikającą ze stosowanych technik badawczych, oraz współdziałania w grupie. |
Metody i kryteria oceniania: |
1.Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2.Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3.Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4.Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.