Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Witaminy i czynniki prozdrowotne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.KFZ.WICP9.SM.HZOHX Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Witaminy i czynniki prozdrowotne
Jednostka: Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt
Grupy: Bioinżynieria rozrodu zwierząt
Bioinżynieria rozrodu zwierząt
Bioinżynieria rozrodu zwierząt
Hodowla i użytkowanie zwierząt
Hodowla i użytkowanie zwierząt
Hodowla i użytkowanie zwierząt
Zootechnika stacjonarne elektywy II stopień
Zootechnika, stacjonarne magisterskie, 1 sem. elektywy
Zootechnika, stacjonarne magisterskie, 2 sem. elektywy
Zootechnika, stacjonarne magisterskie, 3 sem. elektywy
Żywienie i dietetyka zwierząt
Żywienie i dietetyka zwierząt
Żywienie i dietetyka zwierząt
Punkty ECTS i inne: 1.00
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem nauczania jest zaznajomienie słuchaczy studiów magisterskich kierunku Zootechnika z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi fizjologicznej roli witamin i czynników prozdrowotnych (makro i mikroelementów, prebiotyków i probiotyków) oraz ich roli w homeostazie organizmu.

Pełny opis:

Szczegółowy konspekt wykładów:

L.p. Tematy wykładów Liczba godzin

1. Definicja witaminy, podział witamin, obowiązująca nomenklatura oraz historia ich odkryć. 2

2. Biochemiczne i fizjologiczne podstawy działania witamin. Objawy niedoboru witamin. 2

3. Molekularny mechanizm działania witamin rozpuszczalnych w wodzie.. 2

4. Molekularny mechanizm działania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Interakcje z innymi lekami. 2

5. Rola makro- i mikroelementów w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. 2

6. Mechanizmy działania makro i mikroelementów w komórkach i tkankach. 2

7. Czynniki prozdrowotne i ich rola w homeostazie organizmu. 2

8. Zaliczenie wykładów. 1

Literatura:

1. Ewy Z.: Zarys fizjologii zwierząt, PWN, 1976.

2. Moszczyński P., Pyć R: Biochemia witamin cz. I. PWN 1998.

3. Moszczyński P., Pyć R: Biochemia witamin cz. II. PWN 1998.

4. Murray R.K., i in.: Biochemia Harpera, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1998.

5. Bańkowski E., Biochemia, Elsevier Urban & Partner, Wrocław, 2004.

6. Gertig H., Żywność a zdrowie. PZWL, Warszwa, 1996

Efekty uczenia się:

1. Student definiuje i wymienia witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, opisuje molekularne mechanizmy działania witamin; charakteryzuje fizjologiczne działanie witamin oraz wyjaśnia skutki niedoboru witamin

2. Student wyjaśnia rolę makro- i mikroelementów w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu oraz opisuje mechanizmy ich działania w komórkach i tkankach

3. Charakteryzuje oddziaływanie pre- i probiotyków w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu

4. Student umie posłużyć się wiedzą dotyczącą budowy i funkcji poszczególnych witamin i innych czynników prozdrowotnych

posługuje się wiedzą dotyczącą roli witamin w organizmie, potrafi określić skutki niedoboru poszczególnych witamin oraz nazwy chorób spowodowanych hipowitaminozą lub awitaminozą

5. Student posiada umiejętność określenia udziału makro- i mikroelementów oraz innych czynników prozdrowotnych na prawidłowe funkcjonowanie organizmu na poziomie tkanek i narządów, a także potrafi skorzystać z literatury naukowej dotyczącej omawianych zagadnień.

Metody i kryteria oceniania:

Przygotowanie i własna prezentacja zagadnienia w omawianym temacie, aktywność i udział w dyskusjach.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-25
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Andrzej Sechman, Danuta Wrońska
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2018-02-26 - 2018-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Andrzej Sechman, Danuta Wrońska
Prowadzący grup: Andrzej Sechman, Danuta Wrońska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.