Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Fizjologia trawienia i metabolizmu

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.KFZ.FTIM9.SI.HZOHX Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Fizjologia trawienia i metabolizmu
Jednostka: Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt
Grupy: Hodowla ekologiczna 3 sem.elektywy
Hodowla i użytkowanie koni 3 sem.elektywy
Hodowla zwierząt stacjonarne 3 sem. elektywy
Hodowla zwierząt stacjonarne 4 sem.elektyw
Prewencja 3. sem. kierunkowe i elektywy do wyboru
Zootechnika stacjonarne elektywy I stopień
Punkty ECTS i inne: 3.00
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem wykładów jest zapoznanie studentów z mechanizmami regulującymi pobieranie pokarmu, budową i funkcją układu trawiennego człowieka i zwierząt, metabolizmem białek, lipidów i węglowodanów. Słuchacze zostaną zapoznani

z chorobami metabolicznymi; ich podłożem, diagnostyką i profilaktyką.

W wyniku przeprowadzonych ćwiczeń laboratoryjnych student powinien umieć wykonać analizę aktywności enzymów trawiennych układu pokarmowego.

Pełny opis:

1.REGULACJA POBIERANIA POKARMU

2.BUDOWA I FUNKCJE UKŁADU TRAWIENNEGO

3.TRAWIENIE I WCHŁANIANIE SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH

4.CZYNNOŚĆ METABOLICZNA WĄTROBY

5.PRZEMIANY BIAŁEK

6.PRZEMIANY WĘGLOWODANÓW

7.PRZEMIANY LIPIDÓW

8.ZABURZENIA TRAWIENIA

9.ZABURZENIA GOSPODARKI LIPIDOWEJ

10.CHOROBY METABOLICZNE

11.SUPLEMENTY DIETY

12.ALERGIE I NIETOLERANCJE POKARMOWE

13.TOKSYCZNOŚĆ SUBSTANCJI W POKARMACH I PASZACH

Ćwiczenia:

Ocena aktywność enzymów trawiennych przewodu pokarmowego. Określenie wpływu stanu fizjologicznego na funkcjonowanie układu trawiennego. Metody spektrofotometryczne.

Literatura:

1. Fizjologia zwierząt. 2005. Krzymowski T., Przała J. (red.)

2. Fizjologia człowieka. 2012. Konturek S (red)

3. Biochemia. 2002. Stryer L (red)

Efekty uczenia się:

Student rozróżnia budowę komórek i tkanek oraz układów anatomicznych podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich, charakteryzuje funkcjonowanie komórek, tkanek, narządów i układów organizmu zwierząt gospodarskich, opisuje wybrane procesy fizjologiczne organizmu zwierzęcego oraz posiada wiedzę na temat specyfiki żywienia zwierząt w zależności od stanu fizjologicznego. Ponadto, Słuchacz rozpoznaje okolice ciała zwierząt domowych oraz określa położenie poszczególnych narządów wewnętrznych, ocenia budowę i funkcjonowanie poszczególnych komórek, tkanek, narządów i układów organizmu zwierzęcia, interpretuje zachowania behawioralne zwierząt w świetle praw fizjologicznych, przeprowadza podstawowe badania biochemiczne, immunologiczne i cytogenetyczne oraz interpretuje ich wyniki. Student w sposób zorganizowany podchodzi do rozwiązywania problemów dotyczących szeroko pojętych prac projektowych, jak również własnych działań.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin pisemny ograniczony czasowo dla wykładów.

Zaliczenie sprawozdania z ćwiczeń praktycznych.

Praktyki zawodowe:

Nie wymaga realizacji praktyk.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-25
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Ocłoń
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.