Fizjologia trawienia i metabolizmu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.KFZ.FTIM9.SI.HZOHX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Fizjologia trawienia i metabolizmu | ||
Jednostka: | Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt | ||
Grupy: |
Hodowla ekologiczna 3 sem.elektywy Hodowla i użytkowanie koni 3 sem.elektywy Hodowla zwierząt stacjonarne 3 sem. elektywy Hodowla zwierząt stacjonarne 4 sem.elektyw Prewencja 3. sem. kierunkowe i elektywy do wyboru Zootechnika stacjonarne elektywy I stopień |
||
Punkty ECTS i inne: |
3.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem wykładów jest zapoznanie studentów z mechanizmami regulującymi pobieranie pokarmu, budową i funkcją układu trawiennego człowieka i zwierząt, metabolizmem białek, lipidów i węglowodanów. Słuchacze zostaną zapoznani z chorobami metabolicznymi; ich podłożem, diagnostyką i profilaktyką. W wyniku przeprowadzonych ćwiczeń laboratoryjnych student powinien umieć wykonać analizę aktywności enzymów trawiennych układu pokarmowego. |
||
Pełny opis: |
1.REGULACJA POBIERANIA POKARMU 2.BUDOWA I FUNKCJE UKŁADU TRAWIENNEGO 3.TRAWIENIE I WCHŁANIANIE SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH 4.CZYNNOŚĆ METABOLICZNA WĄTROBY 5.PRZEMIANY BIAŁEK 6.PRZEMIANY WĘGLOWODANÓW 7.PRZEMIANY LIPIDÓW 8.ZABURZENIA TRAWIENIA 9.ZABURZENIA GOSPODARKI LIPIDOWEJ 10.CHOROBY METABOLICZNE 11.SUPLEMENTY DIETY 12.ALERGIE I NIETOLERANCJE POKARMOWE 13.TOKSYCZNOŚĆ SUBSTANCJI W POKARMACH I PASZACH Ćwiczenia: Ocena aktywność enzymów trawiennych przewodu pokarmowego. Określenie wpływu stanu fizjologicznego na funkcjonowanie układu trawiennego. Metody spektrofotometryczne. |
||
Literatura: |
1. Fizjologia zwierząt. 2005. Krzymowski T., Przała J. (red.) 2. Fizjologia człowieka. 2012. Konturek S (red) 3. Biochemia. 2002. Stryer L (red) |
||
Efekty uczenia się: |
Student rozróżnia budowę komórek i tkanek oraz układów anatomicznych podstawowych gatunków zwierząt gospodarskich, charakteryzuje funkcjonowanie komórek, tkanek, narządów i układów organizmu zwierząt gospodarskich, opisuje wybrane procesy fizjologiczne organizmu zwierzęcego oraz posiada wiedzę na temat specyfiki żywienia zwierząt w zależności od stanu fizjologicznego. Ponadto, Słuchacz rozpoznaje okolice ciała zwierząt domowych oraz określa położenie poszczególnych narządów wewnętrznych, ocenia budowę i funkcjonowanie poszczególnych komórek, tkanek, narządów i układów organizmu zwierzęcia, interpretuje zachowania behawioralne zwierząt w świetle praw fizjologicznych, przeprowadza podstawowe badania biochemiczne, immunologiczne i cytogenetyczne oraz interpretuje ich wyniki. Student w sposób zorganizowany podchodzi do rozwiązywania problemów dotyczących szeroko pojętych prac projektowych, jak również własnych działań. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny ograniczony czasowo dla wykładów. Zaliczenie sprawozdania z ćwiczeń praktycznych. |
||
Praktyki zawodowe: |
Nie wymaga realizacji praktyk. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Ewa Ocłoń | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.