Biologiczne metody oceny produkcyjności owiec
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.KBZ.BIOL9.NI.HZOBY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biologiczne metody oceny produkcyjności owiec |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
U zwierząt gospodarskich zmiany długości dnia odgrywają bardzo ważną rolę, gdyż decydują o ich produkcyjności. Szczególne znaczenie ma fotoperiod u zwierząt dnia krótkiego (owce), u których długość dnia świetlnego związana jest ze zmianami poziomu melatoniny. Celem prowadzonych zajęć jest zapoznanie studentów z biologicznymi metodami oceny produkcyjności zwierząt sezonowych. |
Pełny opis: |
Czynniki biologiczne i środowiskowe wpływające na produkcyjność owiec Niekonwencjonalne produkty pozyskiwane od owiec Fizjologiczne uwarunkowania mleczności u owiec Możliwości wykorzystania siary i mleka owczego w przemyśle i medycynie Porównanie składu chemicznego mleka ssaków Badanie polimorfizmu białek mleka i mięsa owczego – przygotowanie materiału biologicznego do analiz. Elektroforetyczny rozdział białek mleka przy pomocy techniki SDS-PAGE w układzie denaturującym Laemmliego. Badanie polimorfizmu mięsa owczego – przygotowanie materiału biologicznego do analiz. Określenie potencjału rozrodczego owiec na podstawie analizy biologicznej komórek i gamet (program CASA) Esperymenty in vitro i in vivo w badaniach nad wykorzystaniem owiec w biomedycynie i farmacji. |
Literatura: |
1. Biologia Rozrodu Zwierząt. Praca zbiorowa. Wyd. UWM. Olsztyn 2007 2. Manikowski W. Weidnera S.: Biochemia kręgowców Wydawnictwo Naukowe PWN 2005, 696-699 3. Nowak J. Z. (pod. red.), Zawilskiej J. B.: Receptory i mechanizmy przekazywania sygnału Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2004. ss.414-436 4. Sotowska – Brochocka J.: Fizjologia zwierząt. Zagadnienia wybrane. UW (2001 ).ss.81 89 5. Molik E., Wierzchoś E., Misztal T., Romanowicz K. 2006. Sezonowe mechanizmy regulujące sekrecję mleka u owiec. Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt. IB Kraków 2006. 39-50. 6. Misztal T., Molik E.: 2005. Aktualny stan wiedzy na temat mechanizmów kontrolujących aktywność płciową i laktację u owiec. Biologiczne i kulturowe aspekty gospodarki owczarskiej. Kraków 2005, 51-59. |
Efekty uczenia się: |
definiuje metody i efekty pracy hodowlanej prowadzonej przy wykorzystaniu genetyki populacji i genetyki molekularnej; zna podstawowe aspekty biotechnologii rozrodu. rozumie znaczenie bioróżnorodności dla wykorzystania i kształtowania potencjału przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka opisuje metody i zastosowanie biotechnik rozrodu i diagnostyki genetycznej zwierząt |
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza <55% 55-60% Umiejętności <55% 55-60% Kompetencje społeczne <55% 55-60% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.