Wybrane zagadnienia z fizjologii ryb
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.IRB.WZFRY.SI.HRBRX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Wybrane zagadnienia z fizjologii ryb |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu „Wybrane zagadnienia z fizjologii ryb” omawiane jest: funkcjonowanie układu krwionośnego ryb doskonałokostnych (fizjologia serca, właściwości krwi i jej składników), fizjologia układu oddechowego oraz różne typy oddychania ryb, funkcjonowanie układu wydalniczego z uwzględnieniem mechanizmów prowadzących do utrzymania równowagi jonowej i osmotycznej ryb słodkowodnych i morskich podczas wędrówek ana- i katadromicznych, funkcja otwartego i zamkniętego pęcherza pławnego jako narządu hydrostatycznego, rola gruczołów dokrewnych i produkowanych przez nie hormonów w utrzymaniu homoeostazy u ryb - zwierząt poikilotermicznych, działanie układu nerwowego i narządów zmysłów, pobieranie pokarmu i trawienie. |
Pełny opis: |
Tematy wykładów: Funkcjonowanie układu krwionośnego u ryb doskonałokostnych Fizjologia serca ryb Proces oddychania ryb Homeostaza osmotyczna u ryb słodkowodnych, morskich i wędrownych Funkcjonowanie układu wydalniczego u ryb słodkowodnych i morskich Hydrostatyczna funkcja pęcherza pławnego (otwartego i zamkniętego) Układ endokrynowy ryb Funkcjonowanie ośrodkowego i obwodowy układu nerwowego u ryb Działanie narządów zmysłów Pobieranie pokarmu i trawienie u ryb Tematy ćwiczeń Ppobieranie prób krwi od różnych gatunków ryb Barwienie rozmazów krwi Oznaczanie zużycia tlenu rozpuszczonego w wodzie Wpływ temperatury na proces oddychania ryb Oddychanie a wymiary ciała oraz stan fizjologiczny ryb Badanie funkcji układu wydalniczego - oznaczanie zawartości jonów amonowych i amoniaku w wodzie Pomiary ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych różnych gatunków ryb Różnice anatomiczno-fizjologiczne w układzie pokarmowym pomiędzy rybami drapieżnymi i rybami spokojnego żeru Enzymy trawienne u ryb Metody oznaczania hormonów: ELISA, RIA Oznaczanie poziomu LH karpia metodą ELISA |
Literatura: |
Literatura Fizjologia ryb. N. Puczkow. PWN. 1962. The physiology of fishes. Evans D. CRC Press. 1998 Fish physiology. Hoar W., Randall D., Donaldson E. Academic Press. Vol. I – X. 1969-1983. Podstawy biologii ryb. K. Opuszyński. Warszawa: Państ. Wydaw. Rolnicze i Leśne, 1983. Życie ryb. T. Hesse, C. Przybyszewski. Wyd. Uczelniane Wyższej Szkoły Inżynierskiej, Koszalin 1993 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Student posiada ogólną wiedzę o budowie i funkcjonowaniu organizmu zmiennocieplnego, w środowisku wodnym, posiada uporządkowaną wiedzę w zakresie powiązań pomiędzy biologią i fizjologią w różnych gromadach ryb. Umiejętności: Student mierzy oraz określa podstawowe wielkości fizyczne, analizuje przebieg procesów biologicznych warunkujących funkcjonowanie organizmu zmiennocieplnego w środowisku wodnym, posługuje się podstawowymi technikami stosowanymi w badaniach fizjologicznych, wykorzystuje znajomość fizjologii ryb w prowadzeniu zabiegów hodowlanych. Kompetencje społeczne: Student zna ograniczenia własnej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz kompetencji osobistych i społecznych, posiada gotowość pełnienia różnych ról w zespole, podporządkowania się zasadom pracy w zespole oraz ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania. Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Po zakończeniu kursu Student uzyskuje ocenę na podstawie: Ćwiczenia, oceny formujące: • ocena aktywności studenta • ocena pisemnych zaliczeń cząstkowych Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach Wykłady • Egzamin (test) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.