Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wylęgarnictwo ryb

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.IRB.WRYB2.SI.HRBRX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Wylęgarnictwo ryb
Jednostka: Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Na zajęciach przedstawiona jest budowa oraz sposób działania różnych typów wylęgarni, urządzeń wylęgarniczych oraz aparatów do inkubacji ikry. Przedstawiane są też sposoby przetrzymywania ikry, oraz jej podchowu i transportu wylęgu. Szczegółowo omawiane są sposoby przeprowadzania tarła naturalnego i sztucznego wybranych gatunków ryb hodowlanych takich jak: szczupak, sandacz, pstrąg potokowy i tęczowy, sum, amur biały oraz tołpyga biała i pstra, karp, jesiotr, sieja i sielawa, lin oraz ryb reofilnych (brzana).

Pełny opis:

Tematyka wykładów (jednostka lekcyjna: 1 godz./tydzień):

Wykład 1. Wylęgarnie, cechy, położenie

Wykład 2. Wylegarnie c.d., podział, urządzenia

Wykład 3. Budowa i podział aparatów wylęgarniczych

Wykład 4. Tarło naturalne szczupaka

Wykład 5. Tarło naturalne sandacza

Wykład 6. Tarło naturalne pstrąga potokowego

Wykład 7. Tarło naturalne pstrąga tęczowego

Wykład 8. Tarło naturalne suma

Wykład 9. Tarło naturalne amura białego

Wykład 10. Tarło naturalne karpia

Wykład 11. Tarło naturalne brzany

Wykład 12. Tarło naturalne jesiotrów (sterlet)

Wykład 13. Tarło naturalne koregonidów (sieja)

Wykład 14. Tarło naturalne koregonidów c.d. (sielawa)

Wykład 15. Tarło naturalne lina

Tematyka ćwiczeń (jednostka lekcyjna: 2 godz./tydzień):

Ćwiczenie 1. Ćwiczenie terenowe - ujęcie wody - Jaz w Szczyglicach - Młynówka, rozrząd wody wewnątrz gospodarstwa, studzienki, mnichy, odstojniki, tarliska, przesadki I i II

Ćwiczenie 2. Wylęgarnia w Mydlnikach - typ wylęgarni, przeznaczenie, rodzaje zasilania w wodę

Ćwiczenie 3. Plan obiegu wody w wylęgarni (otwarty, zamknięty), urządzenia wylęgarnicze, regulacje, dezynfekcja

Ćwiczenie 4. Sztuczny rozród szczupaka - inkubacja ikry, podchów wylęgu w warunkach sztucznych i naturalnych, liczenie wylęgu, obliczanie obsad stawów

Ćwiczenie 5. Sztuczny rozród sandacza - tarło, inkubacja ikry, zakładanie gniazd tarłowych, podchów wylęgu w warunkach sztucznych i naturalnych

Ćwiczenie 6. Sztuczny rozród pstrąga potokowego i tęczowego - tarło, liczenie ikry, obsadzanie aparatów wylęgowych, inkubacja ikry, podchów wylęgu

Ćwiczenie 7. Sztuczny rozród suma - tarło, inkubacja ikry, podchów wylęgu, obliczanie obsad stawów

Ćwiczenie 8. Sztuczny rozród amura białego - tarło, inkubacja ikry, podchów wylęgu, obliczanie obsad stawów

Ćwiczenie 9. Sztuczny rozród karpia - tarło, inkubacja ikry, podchów wylęgu, obliczanie obsad stawów

Ćwiczenie 10. Sztuczny rozród brzany - tarło, inkubacja ikry, podchów wylęgu

Ćwiczenie 11. Sztuczny rozród jesiotrów - tarło sterleta, inkubacja ikry, podchów wylęgu

Ćwiczenie 12. Sztuczny rozród koregonidów - tarło siei i sielawy, inkubacja ikry, podchów wylęgu

Ćwiczenie 13. Sztuczny rozród lina - tarło, inkubacja ikry, podchów wylęgu

Ćwiczenie 14. Ćwiczenia terenowe, wylęgarnia ryb łososiowatych w Łopusznej

Ćwiczenie 15. Ćwiczenia terenowe, wylęgarnia ryb łososiowatych w Czarnym Dunajcu

Literatura:

Bieniarz K., Epler P. Rozród ryb. LETTRA. Kraków, 1991.

Brylińska M. (zbiorowa). Ryby słodkowodne Polski. Wydawnictwo Naukowe. PWN, Warszawa, 2000.

Ewans D.H. The Physiology of Fishes. C.R.C. Press, Boca Raton. New York. 1997.

Grodzinski Z. Anatomia i embriologia ryb. PWRiL. Warszawa. 1981

Szczerbowski J. Rybactwo śródlądowe. Wydawnictwo IRŚ Olsztyn, 2008.

Wołos A., Bnińska M. (Redakcja). Gospodarka korygonidami.

Uwarunkowania i efektywność. Wydawnictwo IRŚ. Olsztyn, 1998

Zakęś Z., Demska-Zakęś K.,Wolnicki J. (Redakcja). Rozród, podchów, profilaktyka ryb karpiowatych i innych gatunków. Wydawnictwo IRŚ. Olsztyn. 2006.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Dobiera odpowiednie miejsca, urządzenia i metody do pozyskiwania i inkubacji ikry ryb w warunkach kontrolowanych

Rozpoznaje moment, w który ryby uzyskują dojrzałość płciową, dobiera ryby do tarła.

Umiejętności:

Obsługuje różne typy wylęgarni, wykorzystuje różne typy aparatów wylęgarniczych

Przeprowadza sztuczny rozród różnych gatunków ryb, inkubację ikry oraz podchów wylęgu.

Kompetencje społeczne:

Ma świadomość ważności i rozumie skutki działalności inżyniera rybactwa, w tym jej wpływ na środowisko i związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje.

Metody i kryteria oceniania:

Pozytywną ocenę po przejściu kursu student uzyskuje na podstawie

pisemnego testu jednokrotnego wyboru z materiału ćwiczeniowego.

Egzamin ustny z całości materiału.

Aby uzyskać ocenę 3,0 (dst) student musi udzielić 55-60% poprawnych odpowiedzi,

3,5 (pdst) - 61-70%,

4,0 (db) - 71-80%,

4,5 (pdb) - 81-90%,

5,0 (bdb) - powyżej 90%

Procentowy udział ocen z wykładów i ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi:

wykłady 50% - ćwiczenia 50%

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)