Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Systematyka ryb

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.IRB.SRYB1.SI.HRBRX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Systematyka ryb
Jednostka: Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

W ramach zajęć Studenci zostaną zaznajomieni z cechami systematycznymi ryb, z klasyfikacją organizmów według ustalonych reguł z zastosowaniem zasad nomenklatury zoologicznej. Omówione zostaną cechy anatomiczne i morfologiczne ważne w systematyce ryb. Przedstawione również zostaną podstawy taksonomii bezszczękowców i szczękowców oraz ogólna charakterystyka głównych kategorii taksonomicznych. Dokładnie omówiona zostanie charakterystyka grup systematycznych ze szczególnym uwzględnieniem gatunków występujących w wodach Polski.

Pełny opis:

Wykłady semestr I

1.Rys historyczny systematyki ryb

2. Zasady nomenklatury zoologicznej

3. Pojęcia związane z systematyką

4. Opis cech systematycznych: kształt i ubarwienie

5. Elementy budowy zewnętrznej i ich rozmieszczenie

6. Elementy budowy szkieletu

7. Budowa wybranych narządów wewnętrznych

8. Cechy biometryczne

9. Cechy merystyczne

10. Ryby poprzez wieki

11. Charakterystyka bezszczękowców Agnatha i szczękowców Gnathostomata

12. Charakterystyka zrosłogłowych Holocephali

13. Charakterystyka spodoustych Elasmobranchii

Ćwiczenia semestr I

1. Cechy systematyczne ryb: kształt ciała, głowa, płetwy, typy płetwy ogonowej, typy łusek, linia naboczna

2. Morfologiczne cechy systematyczne zrosłogłowych Holocephali i spodoustych Elasmobranchii

3. Podział systematyczny i przegląd rzędów rekinów

4. Przeglądy gatunków ryb mięśniopłetwych Sarcopterygii

5. Praktyczne zaznajomienie się z wybranymi gatunkami ryb z rzędu Minogokształtnych Petromyzontiformes

6. Praktyczne zaznajomienie się z wybranymi gatunkami ryb z rzędu Jesiotrokształtnych Acipenseriformes

7. Praktyczne zaznajomienie się z wybranymi gatunkami ryb z rzędu Węgorzokształtnych Anguilliformes

8. Praktyczne zaznajomienie się z wybranymi gatunkami ryb z rzędu Śledziokształtnych Clupeiformes

9. Praktyczne zaznajomienie się z wybranymi gatunkami ryb z rzędu Karpiokształtnych Cypriniformes

10. Praktyczne zaznajomienie się z wybranymi gatunkami ryb z rzędu Sumokształtnych Siluriformes

Literatura:

1.Brylińska M. Ryby słodkowodne Polski. Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2000

2. Gerstmeier R., Romig T. Przewodnik. Słodkowodne ryby Europy. Mulico Warszawa 2002

3. Bieniarz K., Epler P. Zoologia Tom V, Ryby. Leksykon popularnonaukowy. Wydawnictwo Albatros, Kraków 2004

4. Nelson J.S. Fishes of the Word. Wiley 2006

5. Kottelat M., Freyhof J. Handbook of European Freshwater Fishes. 2007

Efekty uczenia się:

Wiedza

Student opisuje zagadnienia dotyczące taksonomii oraz zasady klasyfikacji ryb. Ponadto dysponuje ugruntowaną wiedzą odnoszącą się do budowy morfologicznej i anatomicznej ryb a także poszczególnych etapów ich rozwoju osobniczego.

Umiejętności

Student rozpoznaje gatunki ryb na podstawie cech morfologicznych i anatomicznych oraz identyfikuje ich przynależność systematyczną.

Kompetencje Społeczne

Student posiada gotowość pełnienia różnych ról w zespole, podporządkowania się zasadom pracy w zespole oraz ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.

Metody i kryteria oceniania:

Po zakończeniu przedmiotu Student uzyskuje ocenę na podstawie:

ćwiczeń, oceny formujące:

- ocena aktywności Studenta

- ocena pisemnych zaliczeń cząstkowych

Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach.

Wykład

- zaliczenie

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)