Rybactwo stawowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.IRB.RYBS3.NI.HZONX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rybactwo stawowe |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu Studenci zapoznają się z zagadnieniami wchodzącymi w zakres gospodarki stawowej. Oprócz zagadnień ściśle związanych z technologią produkcji karpia i pstrąga, takich jak: typy stawów, systemy chowu, metody podnoszenia wydajności naturalnej stawów karpiowych, żywienie ryb, sztuczny rozród, żywienie ryb, studenci zapoznają się z biologią najważniejszych gatunków należących do ryb karpiowatych i łososiowatych, podstawowymi zagadnieniami z anatomii i fizjologii ryb oraz z charakterystycznymi cechami ich środowiska naturalnego. Ponadto studenci nauczą się rozpoznawać najważniejsze choroby wirusowe, bakteryjne oraz środowiskowe ryb, jak również poznają sposoby zapobiegania tym chorobom. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: - Historia chowu i hodowli karpia, zalety hodowlane karpia - Urządzenia techniczne w gospodarstwie karpiowym - Rodzaje stawów karpiowych i bilans wodny gospodarstwa karpiowego - Podnoszenie wydajności naturalnej stawów - Cykl produkcyjny karpia (dwu- i trzyletni) - Żywienie karpi - Biologia najważniejszych gatunków ryb hodowanych w stawach - Biologia ryb łososiowatych i technologia chowu pstrąga tęczowego Tematyka ćwiczeń: Roślinność wodna Metody oznaczania tlenu w wodzie Organizmy zooplanktonowe stawów rybnych Organizmy zoobentosowe stawów rybnych Szkodniki w gospodarstwie stawowym Budowa zewnętrzna ryb Budowa wewnętrzna ryby niedrapieżnej Budowa wewnętrzna ryby drapieżnej Oznaczanie przynależności systematycznej ryb Naturalne i sztuczne tarło ryb karpiowatych Naturalne i sztuczne tarło ryb łososiowatych Narzędzia stosowane w gospodarstwie stawowym |
Literatura: |
Rybactwo stawowe - K. Bieniarz, P. Epler. Wyd A.R. Kraków 1989 Rybactwo śródlądowe - Praca zbiorowa pod red. J. Szczerbowskiego. IRS Olsztyn. 1993 Chów ryb w stawach. W. Koch, O. Bank, G. Jens PWRiL. 1980 Chów ryb w małych stawach. J. Guziur. Oficyna wydawnicza Hoża. 1997 Intensywna produkcja ryb. W. Steffens. PWRiL. 1986 Karp. Chów i hodowla. Poradnik hodowcy. R. Wojda.Wydawnictwo IRŚ. Olsztyn 2004. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Student potrafi zdefiniować kryteria i uwarunkowania dobrostanu hodowanych ryb oraz higieny, profilaktyki i prewencji weterynaryjnej w ich produkcji, opisuje relacje pomiędzy produkcją ryb a środowiskiem, posiada podstawową wiedzę dotyczącą chorób ryb, opisuje podstawowe gatunki i odmiany ryb hodowanych w gospodarstwach rybackich, metody ich chowu i hodowli oraz technologie produkcji. Umiejętności: Student posługuje się dostępnymi metodami w celu optymalizacji procesów produkcji i reprodukcji w stadach zwierząt, analizuje i ocenia wymagania środowiskowe dla poszczególnych grup wiekowych i produkcyjnych hodowlanych gatunków ryb Kompetencje społeczne: Student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan ryb oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego, ma świadomość potrzeby konsultacji pomiędzy nauką a praktyką. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: test jednokrotnego wyboru; udział oceny z wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. Ćwiczenia: kolokwium zaliczeniowe; procentowy udział oceny z ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.