Biologia morza
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.IRB.MORZE.SM.HRBRX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biologia morza |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z: ewolucją i genezą mórz oraz oceanów, podziałem i strukturą Wszechoceanu, historią oceanografii, rozkładem mórz i lądów, tektoniką płyt, budową dna, zasobami wodnymi, chemicznymi i fizycznymi czynnikami środowiska mórz i oceanów, dynamiką wód (prądy, pływy, falowanie, cyrkulacja głębinowa). Program obejmuje również podział na krainy biogeograficzne, różnorodność organizmów występujących w różnych strefach mórz i oceanów, czynniki biotyczne i produkcję morza, bogactwa mineralne mórz i ich eksploatacja oraz ochronę środowiska morskiego. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Odkrywanie oceanów 2 godz. 2. Geneza i ewolucja oceanów 2 godz 3. Morza i oceany - podział, rozmieszczenie 1 godz. 4. Chemia wody morskiej 1 godz. 5. Fizyczne czynniki wody mórz i oceanów 1 godz. 6. Dynamika wód 1 godz. 7. Czynniki biotyczne i produkcja morza. 1 godz. 8. Uwarstwienie wód oceanów 2 godz. 9. Biogeograficzne krainy Wszechoceanu 1 godz 10. Ciemne głębiny abysalu 1 godz. 11. Biocenoza rafy koralowej i jej zagrożenia 2 godz. Tematyka ćwiczeń: 1. Życie pelagialu 1 godz. 2. Życie wód przybrzeżnych 1 godz. 3. Tropikalne życie przybrzeżne 1 godz. 4. Organizmy morza - zwierzęta 1 godz. 5. Organizmy morza - rośliny 1 godz. 6. Mikroorganizmy i przemiana materii w morzu 1 godz. 7. Plankton i jego rola w gospodarce morza 1 godz. 8. Badanie głębin 1godz. 9. Eksploatacja i wykorzystanie zasobów naturalnych morza 1 godz 10. Zanieczyszczenie i zatrucie środowiska morskiego 1 godz. 11. Ochrona środowiska morskiego 1 godz. 12. Morze Bałtyckie1 godz. 13. Charakterystyka Morza Czerwonego 1 godz. 14. Specyfika życia w krainach polarnych Arktyki i Antarktyki (gatunki endemiczne, ryby białokrwiste, rola kryla) 1 godz. 15. Rybołówstwo i przetwórstwo 1 godz. Forma zakończenia przedmiotu: zaliczenie |
Literatura: |
Duxbury A.C., Duxbury A. B. Sverdrup., K., 2002. Oceany Świata, Wyd. PWN, Warszawa. Wiktor K., Wesławski J. M., Mijewska M.I., 1977. Biogeografia Morza, Wyd. UG, Gdansk Oceany i morza. Encyklopedia geograficzna świata, 1997. T.VII, OPRES, Kraków Pliński M. 2007. Biologia organizmów morskich. Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk Dera J. 2003. Fizyka morza. PWN, Warszawa Wolnomiejski N., Pawlikowski T. 2006. Zarys ekologii i ochrona mórz. Cz.1, Wtd. UMK, Toruń |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.