Ekologiczny chów i hodowla ryb
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.IRB.ECIHR.SI.HZOEX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologiczny chów i hodowla ryb |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z ogólnymi i szczegółowymi zasadami ekologicznego chowu i hodowli ryb zgodnie z aktualnym ustawodawstwem. Zostaną przedstawione i omówione wyniki badań naukowych porównujących efekty ekologicznych i konwencjonalnych hodowli ryb. Studenci zostaną zapoznani z aktualnym stanem certyfikowanej hodowli ryb w Polsce, oraz w ramach możliwości zostaną zaprezentowane wybrane ekologiczne gospodarstwa zajmujące się hodowlą ryb. W ramach wykładów studenci poznają także ogólne zasady hodowli zwierząt innych niż ryby (mięczaki, głowonogi i skorupiaki) zgodnie z zasadami akwakultury ekologicznej. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1.Ogólne zasady chowu i hodowli ryb zgodnie z aktualnym ustawodawstwem dotyczącym ekologicznej produkcji zwierzęcej w sektorze akwakultury 4h. 2. Szczegółowe zasady hodowli ekologicznej ryb karpiowatych 3h. 3. Szczegółowe zasady hodowli ekologicznej ryb łososiowatych w stawach 3h. 4. Inne systemy hodowli ryb zgodnie z zasadami ekologicznej produkcji zwierzęcej w sektorze akwakultury. 1h. 5. Przykłady produkcji ryb w certyfikowanych gospodarstwach polskich. Aspekty wykorzystania ekologicznej hodowli ryb w gospodarstwach agroturystycznych 2h. 6. Zasady ekologicznej produkcji zwierzęcej w sektorze akwakultury dotyczące zwierząt innych niż ryby (mięczaki, głowonogi, skorupiaki) oraz wodorostów morskich 2h. Ćwiczenia: 1. Rozpoznawanie lokalnych gatunków ryb, które wg aktualnego ustawodawstwa mogą zostać wykorzystane w ekologicznym gospodarstwie rybackim 2h. 2. Zasady przygotowania hodowli ekologicznej z uwzględnieniem poszczególnych etapów: Pochodzenie ryb, systemy produkcji, pobór wody, przygotowanie stawów... 2h. 3. Zasady hodowli: Żywienie i dodatki paszowe 2h. 4. Zasady hodowli: kontrola i poprawa jakości wody zużytej w akwakulturze ekologicznej 1h. 5. Zasady hodowli: Manipulacje rybami, transport, uśmiercanie, przetwórstwo, obliczanie obsad poszczególnych etapów produkcji ekologicznej ryb, obliczanie parametrów ichtiologicznych. 2h. 6. Przygotowanie oceny środowiskowej i planu zrównoważonego zarządzania zbiorami akwakultury. 2h. 7. Rozród różnych gatunków ryb zgodnie z zasadami akwakultury ekologicznej 2h. 8. Zabiegi profilaktyczne, opieka i leczenie ryb zgodnie z zasadami akwakultury ekologicznej 2h. |
Literatura: |
Akty prawne i publikacje Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dotyczące rolnictwa ekologicznego Wojda R. Karp. Chów i hodowla. Wyd. IRŚ. Olsztyn, 2006. Publikacje naukowe: Kowalski R, Kowalska A. 2010. Produkcja organicznych ryb w EU - pod nową bandera na stoły świata. Barszczewski J., Kaca E., Wojda R. 2010. Warunki środowiskowe oraz wyniki produkcyjne w ekologicznym oraz konwencjonalnym chowie karpi. Journal of Research and Applications in Agricultural Engeneering. 55(3): 15-19. Otles Y, Ozden O, Otles S. 2010. Organic fish production and the standards. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 9(2): 125-131. ...... |
Efekty uczenia się: |
1. Zna lokalne gatunki ryb hodowane w warunkach akwakultury ekologicznej, ma wiedze o ich biologii, funkcjonowaniu populacji, oddziaływaniu na środowisko. Potrafi dopasować metody i technologie produkcji ekologicznej w gospodarstwie stawowym różnych gatunków ryb, charakteryzuje i tłumaczy korzyści i zagrożenia wynikające z hodowli stawowej dla środowiska 2. Wymienia i zna akty prawne, uzasadnia uwarunkowania ekologicznej hodowli ryb. Zna zasady ekologicznego żywienia, rozrodu, opieki, manipulacji i innych zabiegów wykonywanych w ekologicznym gospodarstwie rybackim. 3. Rozpoznaje naturalny pokarm ryb i rozróżnia metody zwiększania jego ilości w stawach. 4. Zna zasady i techniki żywienia ryb w gospodarstwie ekologicznym 5. Potrafi zdefiniować kryteria i uwarunkowania dobrostanu ryb oraz higieny i profilaktyki w gospodarstwie ekologicznym, opisuje relacje pomiędzy produkcją ryb a środowiskiem 6. Opisuje podstawowe metody chowu i hodowli ryb karpiowatych i łososiowatych oraz technologie produkcji ryb zgodnie z zasadami ekologicznej akwakultury 7. Zna metody przetwórstwa ryb 8. Wymienia, rozpoznaje ryby atrakcyjne dla agroturystyki, definiuje i objaśnia cele prowadzenia rekreacji z wykorzystaniem ryb. 9. Ocenia zalety i wady różnych typów hodowli ryb zgodnie z zasadami akwakultury ekologicznej, umie minimalizować zagrożenia dla środowiska naturalnego i jego zasobów 10. Wykorzystuje wiedzę dla wytwarzania ekologicznych produktów rybnych o wysokiej jakości, wybiera odpowiedni typ działań, technologii i narzędzi, planuje działania minimalizujące zagrożenia dla środowiska wodnego. 11. Rozpoznaje gatunki ryb oraz ich pokarm - organizmy bentosowe, opracowuje i planuje obsadę stawów różnych gatunków ryb, dobiera i oblicza wskaźniki biotyczne dla stawów karpiowych, 12. Potrafi przygotować ocenę środowiskową i plan zrównoważonego zarządzania zbiorami akwakultury w ramach prowadzenia ekologicznego chowu i hodowli ryb.. 13. Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki ekologicznej hodowli ryb dla środowiska jak i dla konsumenta 14. Ma świadomość różnicy efektów produkcji ryb w systemie konwencjonalnym i zgodnie z zasadami ekologicznej akwakultury. |
Metody i kryteria oceniania: |
Aktywność na zajęciach Test sprawdzający wiedzę |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.