Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Chów i hodowla ryb łososiowatych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.IRB.CHRL1.SI.HRBRX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Chów i hodowla ryb łososiowatych
Jednostka: Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Tematyka przedmiotu obejmuje głównie zagadnienia z zakresu biologii oraz chowu i hodowli pstrąga tęczowego i łososia atlantyckiego. Ponadto omawiane są zagadnienia z zakresu chowu innych ryb łososiowatych jak również aspekty ekonomiczne i ekologiczne intensywnej hodowli ryb. Tematyka wykładów i ćwiczeń ma na celu przygotowanie absolwenta do pracy i kierowania gospodarstwem pstrągowym typu śródlądowego a także daje podstawową wiedzę na temat pracy w gospodarstwie morskim (łososiowym)

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

1. Ogólna charakterystyka ryb łososiowatych

2. Zasięg występowania i kierunki rozprzestrzeniania

3. Historia chowu i hodowli ryb łososiowatych

4. Produkcja ryb łososiowatych w Polsce i na świecie. Trendy

rozwojowe

5. Typy i rodzaje hodowli. Charakterystyka obiektów hodowlanych

6. Chów poszczególnych grup wiekowych pstrąga tęczowego

7. Chów łososia atlantyckiego

8. Biologia rozrodu ryb łososiowatych, tarło naturalne i sztuczne

9. Nowoczesne techniki rozrodu, manipulacje hormonalne i zastosowanie fotoperiodu

10. Manipulacje chromosomowe i metody doskonalenia populacji

11. Jakość produktu końcowego

12. Podstawy żywienia ryb łososiowatych

13. Wpływ hodowli ryb łososiowatych na środowisko

14. Podstawy chowu ryb łososiowatych innych niż pstrąg tęczowy i łosoś atlantycki

15. Sea ranching , na przykładzie łososi pacyficznych

Tematyka ćwiczeń:

1. Ryby łososiowate – charakterystyka rodziny, przeglad gatunków i rozpoznawanie

2. Rozród pstrąga tęczowego, przygotowanie do tarła, rozpoznawanie gotowości ryb do tarła

3. Sztuczne tarło pstrąga tęczowego

4. Zastosowanie stymulacji hormonalnej w rozrodzie pstrąga tęczowego

5. Inkubacja ikry pstrąga tęczowego, pielęgnacja ikry, podchów wylęgu

6. Żywienie ryb łososiowatych

7. Manipulacje genetyczne, ryby transgeniczne, produkcja populacji sterylnych

8. Wykorzystanie ryb triploidalnych, barwne formy pstrąga tęczowego

9. Chów pstrąga źródlanego

10. Bilans tlenowy stawów pstrągowych, wielkość produkcji, obliczanie obsady

11. Przetwórstwo ryb łososiowatych, ocena przydatności ryb do spożycia, czynniki wpływające na jakość produktu

12. Zajęcia terenowe – obiekty chowu/hodowli ryb łososiowatych w Polsce południowej

13. Projekt technologiczny gospodarstwa, założenia technologiczne, wykonanie projektu

Literatura:

1. "Pstrąg tęczowy, poradnik hodowcy" – Krzysztof Goryczko

2. "Salmon aquaculture" – po redakcją K. Heen, R.L. Monahan i F. Utter

3. Praca zbiorowa "Rybactwo Śródlądowe"

4. Periodyki fachowe; Komunikaty Rybackie oraz Magazyn Przemysłu Rybnego

5. Wydawnictwa cykliczne IRS

Efekty uczenia się:

Wiedza

1. Zna zagadnienia związane z manipulacjami chromosomalnymi, hormonalnymi i metodami doskonalenia populacji

2. Ma bogaty zasób wiedzy na temat rozrodu ryb łososiowatych, zarówno naturalnego jak i w sztucznych warunkach

3. Zna zasady żywienia ryb łososiowatych

4. Posiada szczegółową wiedzę w zakresie metod chowu ryb łososiowatych, w szczególności łososia atlantyckiego, łososi pacyficznych, pstrąga tęczowego i pstrąga źródlanego

5. Definiuje najważniejsze zagrożenia dla dzikich populacji ryb łososiowatych, w tym te, które wynikają z produkcji rybackiej

Umiejętności

1. Wykorzystuje znajomość morfologii, anatomii i fizjologii ryb łososiowatych dla prowadzenia zabiegów hodowlanych

2. Posługuje się technikami stymulacji dojrzewania płciowego i tarła u ryb łososiowatych

3. Posługuje się metodami kontrolowanego rozrodu ryb łososiowatych oraz technikami prowadzącymi do uzyskania i podchowania wylęgu

4. Wykorzystuje zasady chowu i hodowli cennych gatunków ryb łososiowatych do prowadzenia gospodarki rybackiej

Kompetencje społeczne

1. Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz ponoszenie odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania

2. Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy

3. Rozumie skutki działalności inżyniera rybactwa, w szczególności ma świadomość niebezpieczeństwa negatywnego wpływu na środowisko naturalne, będącego efektem istniejących metod chowu i hodowli ryb łososiowatych

Metody i kryteria oceniania:

Pozytywną ocenę po przejściu kursu student uzyskuje na podstawie:

Ćwiczenia: pisemnego testu jednokrotnego wyboru

Wykłady: egzamin pisemny z całości materiału

Aby uzyskać ocenę 3,0 (dst) student musi udzielić 55-60% poprawnych odpowiedzi,

3,5 (pdst) - 61-70%,

4,0 (db) - 71-80%,

4,5 (pdb) - 81-90%,

5,0 (bdb) - powyżej 90%

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)