Naturalne substancje toksyczne w wodzie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.IRB.9TOKS.SM.HRBRX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Naturalne substancje toksyczne w wodzie |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu omówione zostaną najgroźniejsze toksyny organizmów wodnych (tetrodotoksyna, ostracitotoksyna, brewetoksyna). Mykotoksyny. Toksyny wytwarzane przez glony. Zatrucia mięczakami morskimi (jessotoksyny, kwas okadaikowy). Siarkowodór oraz inne toksyczne gazy w środowisku wodnym. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów w ramach przedmotu naturalne substancje toksyczne w wodzie: 1. Woda i jej znaczenie (1 godz.) 2. Jadowite zwierzęta wodne (4 godz.) 3. Toksyny wytwarzane przez glony (2 godz.) 4. Zatrucia mięczakami morskimi (2 godz.) 5. Gazy w środowisku wodnym: siarkowodór, tlenek i dwutlenek węgla (2 godz.) 6. Kominy hydrotermalne na dnie oceanów (2 godz.) 7. Związki naturalne zanieczyszczające wodę (2 godz.) Tematyka ćwiczeń: 1. Wywiad toksykologiczny, pobieranie prób (2 godz.) 2. Wpływ ksenobiotyków na wskaźniki hematologiczne krwi ryb (4 godz.) 3. Toksyczne działanie siarkowodoru na ryby (2 godz.) 4. Amoniak w środowisku wodnym, oznaczanie form amoniaku i pomiary pH (2 godz.) 5. Ocena symulowanego zatrucia ryb (2 godz.) 6. Toksyny mikroskopijnych grzybów, działanie toksyczne (1 godz.) 7. Ocena wpływu aflatoksyn na ryby (zmiany makroskopowe i histopatologiczne) (2 godz.) Forma zakończenia przedmiotu: zaliczenie |
Literatura: |
Brandys J. "Toksykologia wybrane zagadnienia", Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 1999. Kime D.E., "Endocrine Disruption in Fish", Kluwer Academic Publishers , Boston 1998. Łukjanienko W.I., "Toksykologia ryb", Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1974. Svobodova Z., Lioyd R., Machova J., Wykusova B., "Water quality and fish health", EIFAC Technical Paper. No 54, Rome, FAO 1993. Zakrzewski Sigmund F., "Podstawy toksykologii środowiska", Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000. Seńczuk W., "Toksykologia", Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2002 |
Efekty uczenia się: |
Student posiada rozszerzony zasób wiadomości z zakresu właściwości chemicznych, biologicznych naturalnych substancji szkodliwych. Dokonuje oceny czynników biotycznych i abiotycznych w hodowli ryb. Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję i dobrostan ryb oraz innych zwierząt związanych ze środowiskiem wodnym. |
Metody i kryteria oceniania: |
Po zakończeniu kursu Student uzyskuje ocenę na podstawie: Ćwiczenia, oceny formujące: • ocena aktywności studenta • ocena pisemnych zaliczeń cząstkowych Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach Wykłady • Zaliczenie (test) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.