Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Naturalne substancje toksyczne w wodzie

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.IRB.9TOKS.SM.HRBRX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Naturalne substancje toksyczne w wodzie
Jednostka: Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

W ramach przedmiotu omówione zostaną najgroźniejsze toksyny organizmów wodnych (tetrodotoksyna, ostracitotoksyna, brewetoksyna). Mykotoksyny. Toksyny wytwarzane przez glony. Zatrucia mięczakami morskimi (jessotoksyny, kwas okadaikowy). Siarkowodór oraz inne toksyczne gazy w środowisku wodnym.

Pełny opis:

Tematyka wykładów w ramach przedmotu naturalne substancje toksyczne w wodzie:

1. Woda i jej znaczenie (1 godz.)

2. Jadowite zwierzęta wodne (4 godz.)

3. Toksyny wytwarzane przez glony (2 godz.)

4. Zatrucia mięczakami morskimi (2 godz.)

5. Gazy w środowisku wodnym: siarkowodór, tlenek i dwutlenek węgla (2 godz.)

6. Kominy hydrotermalne na dnie oceanów (2 godz.)

7. Związki naturalne zanieczyszczające wodę (2 godz.)

Tematyka ćwiczeń:

1. Wywiad toksykologiczny, pobieranie prób (2 godz.)

2. Wpływ ksenobiotyków na wskaźniki hematologiczne krwi ryb (4 godz.)

3. Toksyczne działanie siarkowodoru na ryby (2 godz.)

4. Amoniak w środowisku wodnym, oznaczanie form amoniaku i pomiary pH (2 godz.)

5. Ocena symulowanego zatrucia ryb (2 godz.)

6. Toksyny mikroskopijnych grzybów, działanie toksyczne (1 godz.)

7. Ocena wpływu aflatoksyn na ryby (zmiany makroskopowe i histopatologiczne) (2 godz.)

Forma zakończenia przedmiotu: zaliczenie

Literatura:

Brandys J. "Toksykologia wybrane zagadnienia", Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 1999.

Kime D.E., "Endocrine Disruption in Fish", Kluwer Academic Publishers , Boston 1998.

Łukjanienko W.I., "Toksykologia ryb", Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1974.

Svobodova Z., Lioyd R., Machova J., Wykusova B., "Water quality and fish health", EIFAC Technical Paper. No 54, Rome, FAO 1993.

Zakrzewski Sigmund F., "Podstawy toksykologii środowiska", Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000.

Seńczuk W., "Toksykologia", Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2002

Efekty uczenia się:

Student posiada rozszerzony zasób wiadomości z zakresu właściwości chemicznych, biologicznych naturalnych substancji szkodliwych.

Dokonuje oceny czynników biotycznych i abiotycznych w hodowli ryb. Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję i dobrostan ryb oraz innych zwierząt związanych ze środowiskiem wodnym.

Metody i kryteria oceniania:

Po zakończeniu kursu Student uzyskuje ocenę na podstawie:

Ćwiczenia, oceny formujące:

• ocena aktywności studenta

• ocena pisemnych zaliczeń cząstkowych

Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach

Wykłady

• Zaliczenie (test)

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)