Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Organizacja produkcji trzody chlewnej w gospodarstwach specjalistycznych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.HTC.OPTS9.SI.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Organizacja produkcji trzody chlewnej w gospodarstwach specjalistycznych
Jednostka: Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przedstawienie studentom prawidłowej organizacji fermy trzody chlewnej z wykorzystaniem dostępnych metod i urządzeń wpływających na efektywność

i funkcjonalność procesu produkcji.

Pełny opis:

Tematyka wykładów: 15 godzin

-Sytuacja na światowym rynku produkcji wieprzowiny ( Światowe spożycie i obrót produktami wieprzowymi, głowni eksporterzy i importerzy) – 1 h

-Sytuacja na polskim rynku wieprzowiny ( Spożycie, możliwości produkcyjne i udział w światowym rynku produktów wieprzowych. ) – 1 h

-Charakterystyka gospodarstw specjalistycznych w produkcji trzody chlewnej funkcjonujących w krajach Europy i możliwych do zastosowania w Polsce – 2h

-Struktura i charakterystyka krajowych gospodarstw trzodowych -1 h

-Organizacja gospodarstwa produkującego w cyklu zamkniętym – 2 h

-Organizacja gospodarstwa produkującego prosięta – 2 h

-Organizacja gospodarstwa produkującego tuczniki – 2h

-Organizacja i właściwe planowanie współpracy pomiędzy gospodarstwami specjalistycznymi. Od producenta prosiąt do zakładu przetwórstwa mięsnego – 2 h

-Określenie efektywności produkcji w gospodarstwach specjalistycznych – 2 h

Tematyka ćwiczeń: 30 godzin

1 Organizacja produkcji w fermie działającej w cyklu zamkniętym – 6 h

( Określenie efektywności produkcji fermy na podstawie obliczeń dotyczących wielkości stada, zaplanowania i wyposażenia pomieszczeń inwentarskich, wymagań paszowych oraz pracochłonności obsługi.)

2 Organizacja produkcji w fermie specjalizującej się w produkcji prosiąt – 10 h

- sektor rozrodu z kryciem naturalnym

- sektor rozrodu z inseminacją nasieniem z zakupu

- sektor rozrodu z inseminacją nasieniem pozyskiwanym na fermie

- sektor porodowy

- sektor odchowu prosiąt

3 Organizacja produkcji w fermie produkującej tuczniki - 5 h

- tucz ściołowy i bezściołowy

- tucz na głębokiej ściółce

- tucz w oparciu o pasze własne

- tucz w oparciu o pasze z zakupu

- tucz z podziałem na płeć

4 Organizacja ubojni tuczników pochodzących z własnego gospodarstwa

- warunki, wyposażenie, wymagania weterynaryjne – 4 h

5 Planowanie i organizacja współpracy pomiędzy gospodarstwami specjalistycznymi w zależności od wielkości stad i opłacalności produkcji – 4 h

6 Zaliczenie ćwiczeń – 1 h

* W ramach ćwiczeń przewidziane są zajęcia terenowe

w Stacji Eksploatacji Knurów i Fermie Trzody Chlewnej produkującej w cyklu zamknietym *

Literatura:

Aktualne publikacje z czasopism naukowych i popularnonaukowych

Efekty uczenia się:

Charakteryzuje rasy świń, ich typy użytkowe oraz ma wiedzę w zakresie podziału stada na grupy technologiczne i wiekowe oraz wymagań, żywienia i opieki nad poszczególnymi grupami.

Posiada wiedze odnośnie wymagań i przepisów dotyczących dobrostanu świń a także budynków, systemów utrzymania typów kojców i innego wyposażenia technicznego chlewni zapewniającego optymalizację wskaźników produkcyjnych

Zna zasady znakowania i oceny zwierząt hodowlanych oraz programy doskonalenia poszczególnych ras świń w Polsce, w tym prowadzenie dokumentacji hodowlanej i produkcyjnej na poziomie fermy oraz Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej

Posiada wiedzę w zakresie planowania i organizacji produkcji oraz oceny wskaźników produkcyjnych i ekonomicznych w skali fermy, regionu i kraju.

definiuje metody efektywnej pracy hodowlanej, zna podstawowe aspekty biotechnologii rozrodu

Potrafi rozpoznawać rasy świń, określać przydatność typów użytkowych do różnych systemów chowu, sprawować opiekę nad wszystkimi grupami technologicznymi świń z uwzględnieniem zasad żywienia, systemów utrzymania i wykonywania zabiegów zootechnicznych i metod biotechnicznych stosowanych w chowie i hodowli.

Potrafi ocenić przydatność budynków i pomieszczeń oraz ich wyposażenia dla zapewnienia optymalizacji komfortu bytowego świń

Potrafi oznakować zwierzęta w systemie znakowania trwałego (tatuaż) i nietrwałego (kolczyk) wykonać ocenę zwierząt hodowlanych z uwzględnieniem zasad programów hodowlanych, w tym ocenę wskaźników tucznych, rzeźnych i pokrojowych

ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie ZOO1nżynierii zwierząt oraz szeroko pojętego rolnictwa

jest swiadom odpowiedzialności za powierzone mienie i podejmowane decyzje zawodowe

Jest aktywny w samokształceniu i zdobywaniu nowej wiedzy oraz zdeterminowany w zakresie upowszechniania i wdrażania jej do praktyki hodowlanej

Jest kreatywny w pracy indywidualnej i zespołowej oraz otwarty na nowe idee

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie– pisemny. Aby uzyskać pozytywna ocenę student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 50% pytań; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 30%.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)