Hodowla trzody chlewnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.HOTCH.SI.HZOEX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla trzody chlewnej |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Charakterystyka przedmiotu: Tematyka wykładów obejmuje wiadomości z zakresu pochodzenia i znaczenia gospodarczego świń, charakterystyki najważniejszych ras użytkowanych w Polsce i na świecie, organizacji hodowli i chowu świń w Polsce oraz podstaw żywienia różnych grup świń. Tematyka ćwiczeń obejmuje zagadnienia dotyczące podstawowej terminologii stosowanej w hodowli i chowie trzody chlewnej, sposobów pielęgnacji różnych grup technologicznych trzody chlewnej, sposobów ich utrzymania i żywienia oraz oceny wartości tucznej i rzeźnej trzody chlewnej. |
Pełny opis: |
Prowadzący przedmiot: prof. dr hab. Czesław Klocek Forma zaliczenia: egzamin TEMATYKA WYKŁADÓW (15 godz.) 1. Pochodzenie i pogłowie świń 1 godz. 2. Znaczenie gospodarcze hodowli świń 1 godz. 3. Rasy świń 1 godz. 4. Niekonwencjonalne użytkowanie świń 1 godz. 5. Użytkowość rozpłodowa loch 1 godz. 6. Ocena wartości hodowlanej knurów 1 godz. 7. Krzyżowanie towarowe 1 godz. 8. Specyfika okresu okołoporodowego u loch 1 godz. 9. Odchów prosiąt 1 godz. 10. Środowisko chowu świń ? mikroklimat 1 godz. 11. Warunki utrzymania świń 1 godz. 12. Zasady żywienia świń 1 godz. 13. Czynniki wpływające na efektywność tuczu 1 godz. 14. Jakość mięsa i wyrobów wieprzowych 1 godz. 15. Ekonomiczne aspekty chowu świń 1 godz. TEMATYKA ĆWICZEŃ (45 godz.) 1. Podstawowe pojęcia, nazewnictwo stosowane w hodowli i chowie trzody chlewnej 2 godz. 2. Charakterystyka grup produkcyjnych i wiekowych świń 2 godz. 3. Utrzymanie, pielęgnacja i zasady żywienia loch karmiących i knurów 2 godz. 4. Pielęgnacja i odchów prosiąt praktyczne wykonywanie zabiegów zootechnicznych 4 godz. 5. Specyfika pielęgnacji świń przeznaczonych do rozrodu 2 godz. 6. Pomieszczenia dla trzody chlewnej. Systemy utrzymania 2 godz. 7. Sposoby zapewnienia komfortu bytowego świń 3 godz. 8. Stosowane typy kojców, wyposażenie techniczne chlewni 2 godz. 9. Wymagania poszczególnych grup świń odnośnie warunków utrzymania 2 godz. 10. Ocena przyżyciowa i poubojowa wartości tucznej i rzeźnej. Ocena pokroju 3 godz. 11. Efektywność rozrodu świń - ćwiczenia praktyczne w zakresie diagnostyki ciąży 3 godz. 12. Produkcja trzody chlewnej w warunkach gospodarstwa ekologicznego: - Wymagania dotyczące utrzymania, żywienia świń oraz utylizacji odchodów - Współzależności pomiędzy poziomem dobrostanu a jakością mięsa wieprzowego - Systemy jakościowej produkcji rolniczej i certyfikacji - polskie i europejskie wieprzowe produkty tradycyjne i regionalne 14 godz. 13. Tucz trzody chlewnej 2 godz. 14. Księgi i rejestry zwierząt zarodowych, dokumentacja hodowlana 2 godz. |
Literatura: |
Materiały źródłowe: Grudniewska B. (red.) ? Hodowla i użytkowanie świń, Wyd. ART. Olsztyn 1998 English P., Smith W., MacLean A.: Zwiększenie produkcyjności loch. PWRiL, 1988. Normy żywienia świń. Wartość pokarmowa pasz. Omnitech Press, 1993. Grudniewska B. red.: Żywienie trzody chlewnej, 1994. Grudniewska B. ? Pielęgnacja i żywienie loch i prosiąt, Wyd. Spółdzielcze 1989 Kondracki S. Chów świń. PWRiL, Warszawa 1998. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.