Hodowla trzody chlewnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.HOTC2.SI.HZOpX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla trzody chlewnej |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Tematyka obejmuje zagadnienia dotyczące znaczenia gospodarczego trzody chlewnej, oraz pochodzenia i udomowienia świń, a także charakterystykę ras krajowych i zagranicznych. Uwzględniony zostanie wpływ czynników środowiskowych takich jak: systemy utrzymania, żywienia, warunki mikroklimatyczne oraz metody i kryteria selekcji, sposoby wyceny wartości tucznej, rzeźnej i rozpłodowej trzody chlewnej, a także praktyczne aspekty żywienia różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej, szczególnie zaś zwierząt użytkowanych rozpłodowo. W zakres tematyki wchodzi również tucz trzody chlewnej i korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, hybrydyzacji, oraz podstawowe wady jakościowe mięsa wieprzowego. Celem zajęć jest zapoznanie słuchaczy z najistotniejszymi zagadnieniami hodowli i chowu trzody chlewnej ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych tendencji w produkcji żywca wieprzowego i świń użytkowanych rozpłodowo na świecie. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów 1 Znaczenie gospodarcze trzody chlewnej 2 Metody i kryteria oceny wartości hodowlanej trzody chlewnej. 3 Ocena wartości rozpłodowej loch i knurów. 4 Ocena wartości tucznej i rzeźnej świń 5 Utrzymanie i pielęgnacja loch i knurów 6 Odchów i pielęgnacja prosiąt 7 Kształtowanie czynników środowiska chowu różnych grup produkcyjnych świń 8 Oddziaływanie produkcji trzody chlewnej na środowisko 9 Żywienie i utrzymanie zwierząt przeznaczonych do rozrodu 10 Krzyżowanie towarowe, hybrydyzacja. 11 Podatność świń na stres ? uwarunkowania i następstwa 12 Tucz trzody chlewnej 13 Czynniki determinujące jakość tusz i mięsa wieprzowego 14 Wycena i skup trzody chlewnej 15 Ekonomiczne aspekty chowu świń Tematyka ćwiczeń 1 Charakterystyka stada zarodowego trzody chlewnej 2 Planowanie produkcji w fermach zarodowych, obrót stada 3 Określanie zapotrzebowania poszczególnych grup świń na składniki pokarmowe 4 Charakterystyka typowych pasz stosowanych w żywieniu trzody chlewnej 5 Układanie mieszanek treściwych uzupełniających i pełnoporcjowych 6 Opracowanie koncentratów paszowych i dawek pokarmowych 7 Opracowanie preliminarza paszowego 1 8 Praktyczne zasady postępowania w codziennej obsłudze świń 9 Zasady doboru do kojarzeń, remont stada 10 Praktyczna ocena pokroju świń 11 Pomieszczenia inwentarskie, typy kojców stosowanych w praktyce chowu świń 12 Projektowanie pomieszczeń sektora rozrodu w fermie trzody chlewnej 13 Opracowanie projektu pomieszczeń dla warchlaków, młodzieży hodowlanej 14 Sektor tuczu, funkcjonalne rozwiązania zadawania pasz i usuwania obornika 15 Planowanie obiektów towarzyszących pomieszczeniom trzody chlewnej |
Literatura: |
1 Grudniewska B. (red.) - Hodowla i użytkowanie świń, Wyd ART. Olsztyn 1998 2 Grudniewska B. - Pielęgnacja i żywienie loch i prosiąt, Wyd ART. Olsztyn 1999 3 Normy żywienia świń. Wartość pokarmowa pasz. Omnitech Press 1993. 4 Kondracki S. Chów świń. PWRiL Warszawa 1998. 5 Trzoda Chlewna Ogólnopolskie czasopismo specjalistyczne dla producentów świń, zootechników i lekarzy weterynarii (miesięcznik) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.