Hodowla trzody chlewnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HTC.HOTC1.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla trzody chlewnej |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Tematyka wykładów obejmuje wiadomości na temat pochodzenia i znaczenia gospodarczego świń, powstawania i charakterystyki najważniejszych ras w różnych krajach, organizacji hodowli i chowu świń w Polsce oraz podstaw żywienia różnych grup świń. Tematyka ćwiczeń obejmuje zagadnienia dotyczące podstawowych pojęć i nazewnictwa stosowanego w hodowli i chowie trzody chlewnej, informacje dotyczące sposobów pielęgnacji różnych grup technologicznych trzody chlewnej, sposobów ich utrzymania oraz omówienie metodyki ocen wartości tucznej i rzeźnej trzody chlewnej. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Znaczenie gospodarcze hodowli świń - 1h 2. Pochodzenie i udomowienie świń - 1h 3. Rasy świń zagraniczne - 2h 4. Rasy świń polskie - 2h 5. Typy użytkowe świń - 1h 6. Organizacja hodowli i chowu świń w Polsce - 1h 7. Charakterystyka grup wiekowych i produkcyjnych świń - 2h 8. Zasady żywienia świń - 3h 9. Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu świń - 2h Tematyka ćwiczeń: 1. Podstawowe pojęcia, nazewnictwo stosowane w hodowli i chowie trzody chlewnej -2h 2. Charakterystyka grup produkcyjnych i wiekowych świń -2h 3. Utrzymanie, pielęgnacja i zasady żywienia loch karmiących i knurów -2h 4. Pielęgnacja i odchów prosiąt - praktyczne wykonywanie zabiegów zootechnicznych -2h 5. Specyfika pielęgnacji świń przeznaczonych do rozrodu -2h 6. Pomieszczenia dla trzody chlewnej. Systemy utrzymania -2h 7. Stosowane typy kojców, wyposażenie techniczne chlewni -2h 8. Wymagania poszczególnych grup świń odnośnie warunków utrzymania -2h 9. Znakowanie i nazewnictwo trzody chlewnej -2h 10. Dokumentacja hodowlana, rodzaje dokumentów -2h 11. Licencja i kwalifikacja, zasady wpisu do ksiąg zwierząt zarodowych -2h 12. Przyżyciowa ocena knurków i loszek hodowlanych - aspekty praktyczne -2h 13. Ocena poubojowa w Stacjach Kontroli Użytkowości Rzeźnej Trzody Chlewnej (SKURTCH) -2h 14. Standard pokrojowy, praktyczna ocena pokroju -2h 15. Efektywność rozrodu świń - ćwiczenia praktyczne w zakresie diagnostyki ciąży -2h Forma zaliczenia: zaliczenie ćwiczeń |
Literatura: |
1. Pod redakcją Barbary Grudniewskiej - Hodowla i użytkowanie świń 2. Barbara Grudniewska - Pielęgnacja i żywienie loch i prosiąt |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.