Hodowla owiec i kóz
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HOK.HODOK.SI.HZORX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla owiec i kóz |
Jednostka: | Katedra Hodowli Trzody Chlewnej i Małych Przeżuwaczy |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem wykładów i ćwiczeń jest zapoznanie studentów z charakterystyką biologiczną owiec i kóz, pochodzeniem, przystosowaniem do różnych warunków utrzymania i ich znaczeniem w rolnictwie. Studenci zostaną zapoznani z podstawowymi rasami i kierunkami użytkowania owiec i kóz, z pracami hodowlanymi jakie są prowadzone w stadzie, sytemami utrzymania i technologiami produkcji. Szczególną uwagę zwraca się na regulację fizjologiczno-hormonalną cech rozrodczych owiec i wykorzystania nowoczesnych metod biotechnologicznych w ich rozrodzie. Ponadto celem przedmiotu jest nakreślenie czynników warunkujących opłacoalność produkcji, perspektywy hodowli owiec i kóz w Polsce i na świecie. Omawiane są także choroby tych dwóch gatunków zwierząt, zasady higieny ogólnej i pielęgnacj. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Biologiczna charakterystyka gatunku, Typy Konstytucyjne i użytkowe owiec i kóz 2 godz. 2. Gospodarcze znaczenie, charakterystyka, użytkowanie i rozmieszczenie ras hodowanych w Polsce i na świecie z uwzględnieniem ich kierunku produkcji. 2 godz. 3. Zasady hodowli owiec w Polsce i na świecie, aktualnie obowiązujące programy hodowlane, zasady prowadzenie oceny wartości użytkowej i hodowlanej oraz klasyfikacja owiec do hodowli. Księgi hodowlane rejestry. 2 godz. 4. Pomieszczenia dla owiec i kóz, systemy utrzymania z uwzględnieniem różnych warunków klimatycznych i środowiskowych. Dobrostan owiec i kóz. 1 godz. 5. Fizjologiczne podstawy żywienia owiec i kóz. Pasze stosowane w żywieniu i zasady żywienia poszczególnych grup technologicznych owiec. 1godz. 6. Biologiczna charakterystyka owczej wełny. Cechy fizyczne wełny. Wełna jako surowiec dla przemysłu włókienniczego. 1 godz. 7. Modele intensyfikacji produkcji owczarskiej w Polsce i Europie. 1 godz. 8. Fizjologia wydzielania mleka u owiec i kóz. Długość laktacji. Czynniki wpływające na skład i cechy mleka owczego. Produkty mleka owczego. 1 godz. 9. Czynniki wpływające na wartość rzeźną mięsa jagnięcego. Przyżyciowa poubojowa ocena mięsności. 2 godz. 10. Choroby owiec i kóz, ogólne zasady pielęgnacji, higieny ogólnej i profilaktyki. 1 godz. 11. Fizjologiczne uwarunkowania rozrodu owiec i kóz. Możliwości sterowania rozrodem owiec i kóz z wykorzystaniem nowoczesnych metod biotechnicznych. 1 godz. Ćwiczenia: (30 godzin) 1. Ćwiczenia organizacyjne, zapoznanie studentów z wymogami stawianymi na ćwiczeniach i gospodarstwem owczarskim na Bielanach. Prezentacja ras. Wprowadzenie nazewnictwa z zakresu hodowli owiec i kóz. 2 godz. 2. Typy konstytucyjne i użytkowe owiec. Praktyczna ocena pokroju i kondycji owiec. Metody kontroli użytkowości w stadach. 2 godz. 3. Określanie wieku owiec na podstawie uzębienia, rodzaje znakowania, system identyfikacji owiec i kóz. Metody poskramiania owiec i kóz. 2 godz. 4. Plenność i metody zwiększania plenności u owiec i kóz. Genetyczne podstawy pracy hodowlanej. Odziedziczalność, heterozja i jej wykorzystanie, selekcja, brakowanie. 2godz. 5. Sezonowość rozrodu owiec i kóz. Aktywność płciowa maciorki i tryka. Cykl rujowy, spermatogeneza i charakterystyka płodności tryka. Biotechniczne metody sterowania rozrodem owiec, synchronizacja rui. 2godz. 6. Sposoby krycia owiec, organizacja stanówki. Pobieranie i ocena nasienia tryka. Inseminacja i jej znaczenie w hodowli owiec i kóz. Przenoszenie zarodków i pozaustrojowa produkcja zarodków. 2 godz. 7. Ciąża, poród, postępowanie z matką i jagniętami po porodzie, rola siary. Metody diagnostyki ciąży. Praktyczne wykorzystanie metody USG w diagnostyce ciąży u owiec i kóz. 2godz. 8. Modele odchowu jagniąt w różnych systemach produkcji. Kożuchowe i futrzarskie użytkowanie owiec. 2godz. 9. Mleczne użytkowanie owiec i kóz. Czynniki warunkujące mleczność owiec. Produkcja serów i innych produktów z mleka owczego i koziego. 2godz. 10. Żywienie owiec z uwzględnieniem stanu fizjologicznego. Preliminarz paszowy. Systemy wypasu owiec. 2 godz. 11. Ocena użytkowości mięsnej, rodzaje tuczu jagniąt i opasu zwierząt dorosłych. Przyżyciowa ocena jagniąt rzeźnych. Ocena tusz jagnięcych metodą EUROP. Parametry oceny jakości tuszy i jakości mięsa jagnięcego. 2 godz. 12. Warunki mikroklimatu owczarni, zasady i kryteria doboru parametrów w projektowaniu budynków i ich wyposażenia dla owiec i kóz. 2 godz. 13. Zasady organizacji pracy w gospodarstwie owczarskim. Kalendarz czynności w gospodarstwie owczarskim w ciągu roku z uwzględnieniem kierunków produkcji. 2 godz. 14. Obornik owczy, możliwości jego zagospodarowania. Wypas kwaterowy. Koszarowanie owiec. Owce jako element kulturotwórczy i w ochroniekrajobrazu. 2 godz. 15. Ćwiczenia zaliczeniowe. 2 godz. |
Literatura: |
Zalecana literatura: 1. Hodowla Owiec ? praca zbiorowa pod redakcją M. Soroczyńskiej . Wyd. FRSGGW (Fundacja Rozwoju SGGW) Warszawa 1998. 2. Hodowla Owiec. Firtz Haring. PWN. Warszawa 1980 3. Miejsce wypasu i gospodarki owczarskiej w koncepcji rozwoju zrównoważonego. praca zbiorowa. Wyd. Instytut Botaniki. PAN. Kraków 2004 4. Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt. praca zbiorowa. Wyd. Instytut Botaniki. PAN. Kraków. 2006 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.