Ochrona dziedzictwa kultury rolnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HBD.ODKR9.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ochrona dziedzictwa kultury rolnej |
Jednostka: | Katedra Hodowli Bydła |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Tematyka elektywu obejmuje zagadnienia związane z historią wsi polskiej ze szczególnym uwzględnieniem metod uprawy roli i chowu zwierząt, budownictwa wiejskiego, działalności pozarolniczej prowadzonej na wsiach oraz funkcjonowania społeczności wiejskiej na przestrzeni dziejów. W ramach zajęć przedstawiana jest problematyka dotycząca ochrony zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich na świecie i w Polsce oraz omawiane są możliwości promocji terenów wiejskich poprzez prezentację zwyczajów i obrzędów ludowych oraz rękodzieła i produktów spożywczych specyficznych dla określonych regionów. |
Pełny opis: |
- Historia wsi polskiej: wspólnota pierwotna, rolnictwo kopieniackie, rolnictwo wypaleniskowe, rolnictwo orne, system feudalny 1 - Historia wsi polskiej: system folwarczno-pańszczyźniany - praca na roli i w gospodarstwie, narzędzia uprawy roli 1 - Historia wsi polskiej: ogrodnictwo i sadownictwo, chów zwierząt, gospodarka leśna i rybołówstwo 1 - Historia wsi polskiej: przemysł wiejski - przetwórstwo spożywcze, obróbka drewna, plecionkarstwo, kowalstwo, garncarstwo, produkcja odzieżowa 1 - Historia wsi polskiej: budownictwo wiejskie, stosunki społeczne na wsi 1 - Ochrona zasobów genetycznych roślin i zwierząt na świecie 1 Ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich w Polsce (bydło, świnie, owce, konie, drób, zwierzęta futerkowe, ryby, pszczoły) 1 - Produkty regionalne w Polsce i na świecie 1 - Zwyczaje ludowe w Polsce i na świecie 2 |
Literatura: |
Zarys historii gospodarstwa wiejskiego w Polsce, t. I, II, III, PWRiL, Warszawa, 1964. 2. Ochmański W.- Gospodarowanie na roli na ziemiach polskich w rozwoju dziejowym, Lud. Sp. Wyd., Warszawa, 1959. 3. Inglot S. - Z dziejów wsi polskiej i rolnictwa, Lud. Sp. Wyd., Warszawa, 1986. 4. http://www. bioroznorodnosc.izoo.krakow.pl 5. "Zachowanie zasobów genetycznych zwierząt w Polsce i Europie - osiągnięcia i dylematy", Międzynar. Konf. Nauk., Streszczenia, Balice 31.05.- 2.06.2007, Kraków IZ PIB-Balice, 2007. 6. Animal Genetic Resources Information, Biuletyn FAO. |
Efekty uczenia się: |
Studenci przygotowują prace, w których opisują wybrane regiony lub miejscowości ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień zachowania dziedzictwa kultury rolnej. Nabywają wiedzę ułatwiającą podejmowanie działań z zakresu promocji terenów wiejskich (agroturystyka itp.). |
Metody i kryteria oceniania: |
zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.