Hodowla bydła
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HBD.HODB4.NI.HZONX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Hodowla bydła |
Jednostka: | Zakład Hodowli Bydła |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Treści kształcenia: Typy użytkowe oraz mleczne i mięsne rasy bydła. Czynniki wpływające na wydajność mleczną i rzeźną bydła. Technologie produkcji mleka i żywca wołowego. Praca hodowlana nad bydłem. Efekty kształcenia: Wykorzystanie znajomości ras bydła i czynników wpływających na wydajność mleczną i rzeźną do poprawy produkcyjności bydła. Zapewnienie odpowiednich warunków utrzymania bydła w kontekście dobrostanu. Umiejętność korzystania z dokumentacji hodowlanej w prowadzeniu pracy hodowlanej i w zarządzaniu stadem bydła. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów Semestr VI 01. Zdolność opasowa i wartość rzeźna bydła. 02. Czynniki wpływające na zdolność opasową i wartość rzeźną bydła. 03. Wybrane aspekty żywienia bydła mięsnego. 04. Systemy utrzymania bydła mięsnego. 05. Technologie produkcji żywca wołowego. 06. Normy jakościowe wołowiny i urzędowe unormowania produkcji żywca wołowego. 07. Wybrane zagadnienia rozrodu bydła. 08. Dobrostan bydła. 09. Ekologiczne aspekty chowu bydła. 10. Praca hodowlana nad bydłem. 11. Ocena wartości hodowlanej bydła ras mlecznych i mięsnych w Polsce. 12. Programy hodowlane dla bydła krajowych ras mlecznych i mięsnych. 13. Stan i organizacja hodowli bydła w Polsce. 14. Stan i organizacja hodowli bydła w krajach Unii Europejskiej. 15. Tendencje rozwojowe w hodowli bydła w kraju i na świecie. Tematyka ćwiczeń Semestr VI 01. Ocena użytkowości mlecznej bydła. 02. Ocena użytkowości w stadach bydła mięsnego. 03. Ocena użytkowości mlecznej i mięsnej bydła – ćwiczenia praktyczne w SHZ Zabierzów. 04. Sposoby identyfikacji zwierząt. Rozdanie i omówienie założeń do projektu. 05. Praktyczne wykorzystanie wyników badań grup krwi w hodowli bydła. 06. Opracowanie projektów urządzeniowych ferm dla bydła. 07. Ocena przydatności opasowej i wartości rzeźnej bydła. 08. Opracowanie projektów urządzeniowych ferm dla bydła cd. 09. Wykorzystanie programów komputerowych w zarządzeniu stadem bydła. 10. Opracowanie projektów urządzeniowych ferm dla bydła c.d. 11. Warunki wpisu bydła mlecznego do ksiąg. 12. Licencja bydła mięsnego. 13. Opracowanie dawek pokarmowych i bilans pasz dla stada bydła – c.d. projektu. 14. Projektowanie powierzchni paszowej dla stada zwierząt – c.d. projektu. 15. Zaliczanie projektów i końcowe zaliczenie ćwiczeń. |
Literatura: |
1. Litwińczuk Zygmunt, Szulc Tadeusz – „Hodowla i użytkowanie bydła.” Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne2005. 2. Szulc Tadeusz, Filistowicz Andrzej i in. – „ Chów i hodowla zwierząt” Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2005. 3. Grodzki Henryk – „ Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich” Warszawa, SGGW 2005. 4. Kaczmarek Antoni – „ Hodowla bydła” Wydawnictwo AR w Poznaniu 2005. 5. Reklewski Zygmunt – „ Chów i hodowla bydła” Warszawa, Fundacja Rozwój SGGW 1993. 6. Węglarz Andrzej 2003 „ Hodowla bydła” – skrypt do ćwiczeń. Wyd. AR w Krakowie. 7. Grodzki H. 1999 – „ Żywienie i wychów cieląt i jałówek hodowlanych” OWH, Sp-nia Pracy, Warszawa. 8. Nałęcz- Tarwacka T. 1997 – „ Chów bydła w małym gospodarstwie” MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Charakteryzuje rasy bydła, ich typy użytkowe oraz ma wiedzę w zakresie podziału stada na grupy technologiczne i wiekowe oraz żywienia poszczególnych kategorii bydła. Posiada wiedzę dotyczącą aktualnych systemów utrzymania stosowanych dla różnych kategorii bydła. Zna zasady identyfikacji, prowadzenia dokumentacji hodowlanej, oceny użytkowości mlecznej, mięsnej i rozpłodowej oraz programy doskonalenia poszczególnych ras bydła w Polsce. Posiada wiedzę w zakresie planowania i organizacji produkcji oraz oceny wskaźników produkcyjnych i ekonomicznych. Umiejętności Potrafi rozpoznawać typy użytkowe i rasy bydła, określać ich przydatność do różnych systemów chowu, potrafi opracować dawki pokarmowe dla różnych grup technologicznych i kategorii wiekowych bydła, potrafi dobrać optymalny system utrzymania i metod biotechnicznych stosowanych w chowie i hodowli. Potrafi ocenić przydatność budynków i pomieszczeń oraz ich wyposażenia dla zapewnienia optymalizacji komfortu bytowego bydła Potrafi wykonać ocenę pokroju, użytkowości mlecznej, mięsnej rozpłodowej bydła Potrafi kompleksowo zaplanować fermową produkcje bydła z uwzględnieniem zasad organizacji i zarządzania stadem, planowania i wyposażenia budynków, określania powierzchni magazynowej i produkcyjnej oraz zapewnienia bazy paszowej w odniesieniu do planowanej wielkości produkcji Kompetencje społeczne Jest świadom konieczności ciągłego samokształcenia, doskonalenia swoich kwalifikacji i śledzenia nowości w aspekcie szybkiego rozwoju i ciągłych zmian w zakresie technicznego wyposażenia budynków inwentarskich jak i ich konieczności dostosowywania do rosnących wymagań coraz doskonalszych genetycznie zwierząt Ma świadomość wpływu warunków utrzymania zwierząt na jakość uzyskiwanych produktów a tym samym ryzyka decyzji podejmowanych w zakresie wszelkich aspektów związanych z zarządzaniem produkcją fermową Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, wykazując się kreatywnością w pracy zespołowej, mając świadomość ryzyka wykonywanej działalności związanej z chowem i hodowla bydła, przy uwzględnieniu zasad bezpieczeństwa własnego i innych osób oraz wartości materialnej powierzonego mienia. |
Metody i kryteria oceniania: |
wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne: na ocenę 2 - <55%; na ocenę 3 - 55-60%; na ocenę 3,5 - średnio 61-70%; na ocenę 4 - średnio 71-80%; na ocenę 4,5 - średnio 81-90%; na ocenę 5 - średnio >90% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.