Chów i hodowla fermowa zwierząt nieudomowionych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.HBD.CHFZN.SI.HZOEX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chów i hodowla fermowa zwierząt nieudomowionych |
Jednostka: | Zakład Hodowli Bydła |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Wiedza z zakresu i sposobów prowadzenia chowu i hodowli w warunkach fermowych i półotwartych, zwierząt do niedawna uznawanych za wolno żyjące. Program obejmuje wiadomości z zakresu biologii różnych gatunków, ich wymagań pokarmowych, sposobów i metod utrzymania, chorób, pielęgnacji, obrotu zwierzętami żywymi i produktami uzyskanymi po ich uboju oraz prawnych uwarunkowań prowadzenia tego typu działalności. Realizowana będzie tematyka z związana z ochroną rodzimych zasobów genetycznych zwierząt wolno żyjących i etyki prowadzenia tej działalności. |
Pełny opis: |
Wiedza z zakresu i sposobów prowadzenia chowu i hodowli w warunkach fermowych i półotwartych, zwierząt do niedawna uznawanych za wolno żyjące. Program obejmuje wiadomości z zakresu biologii różnych gatunków, ich wymagań pokarmowych, sposobów i metod utrzymania, chorób, pielęgnacji, obrotu zwierzętami żywymi i produktami uzyskanymi po ich uboju oraz prawnych uwarunkowań prowadzenia tego typu działalności. Realizowana będzie tematyka z związana z ochroną rodzimych zasobów genetycznych zwierząt wolno żyjących i etyki prowadzenia tej działalności. Student uzyskuje wiedzę teoretyczną i praktyczną umożliwiającą mu prowadzenie własnej hodowli lub sprawowanie nadzoru i prowadzenie doradztwa z zakresu prowadzenia hodowli w warunkach fermowych i półotwartych, a także ochrony rodzimych zasobów genetycznych zwierząt wolno żyjących. |
Literatura: |
•Behnke H.: 1995. Kuraki polne, bażant i kuropatwa – hodowla i wsiedlanie. Oficyna edytorska „Wydawnictwo Świat”, •Jabłoński K.M., Gorazdowski M.J.: Przepiórki i kuropatwy. A.W. Ergos Warszawa. •Kruszewicz A.G., Manelski B.: 2002. Bażanty. Gatunki, pielęgnacja, choroby. Multico Oficyna Wydwanicza, Warszawa, •Mróz E.: 2003. Bażanty. OWH Warszawa. •Olech W. (red.): 2008. Hodowla żubrów. Poradnik utrzymania w niewoli. Stow. Miłośników Żubrów, •Rzońca Z.: 2007. Hodowla Głuszców w Nadleśnictwie Wisła. Nadleśnictwo Wisła. •Strużyński W.: 2007. Raki. Wyd. Klubu Przyrodników. Świebodzin. •http://www.ppr.pl/ - bieżące wiadomości krajowe z branży rolniczej •http://www.fedfa.com/ - Europejska Federacja Związków Hodowców Jeleniowatych •http://www.deer.org.uk/ - Brytyjski Związek Hodowców Jeleniowatych •http://www.nzgib.org.nz/ - Deer Industry New Zealand, wiodąca organizacja z dziedziny hodowli fermowej jeleniowatych w Nowej Zelandii •http://www.wetgiw.gov.pl/ - Główny Inspektorat Weterynarii, przepisy i rozporządzenia krajowe •http://www.diaa.org/ - Australijski Związek Hodowców Jeleniowatych •http://www.nadefa.org/ - Związek Hodowców z USA •http://www.deerfarmer.co.nz/ - najlepszy, niezależny, specjalistyczny miesięcznik z NZ |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA Rozpoznaje różnice w wymaganiach odnośnie utrzymania, żywienia, hodowli, rozmnażania gatunków zwierząt utrzymywanych na fermach. Identyfikuje zagrożenia związane z chorobami zwierząt utrzymywanych na fermach. Rozróżnia wymogi odnośnie pielęgnacji i dobrostanu poszczególnych gatunków utrzymywanych na fermach. Podsumowuje opłacalności różnych rodzajów hodowli fermowej. UMIEJĘTNOŚCI Kalkuluje opłacalność prowadzenia hodowli fermowej poszczególnych gatunków. Potrafi ocenić i koordynować działalność hodowlaną na fermach. KOMPETENCJE SPOŁECZNE Postępuje zgodnie z zasadami etyki, szczególnie w zakresie dobrostanu zwierząt. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza, umiejętności i kompetencje społeczne: na ocenę 2<60%, na ocenę 3 - 60-65%, na ocenę 3,5 - 66-75%, na ocenę 4 - 76-85%,na ocenę 4,5 - 86-95%, na ocenę 5 >95% Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1.Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 60% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2.Ocena ostateczna wyższa niż 2.0 wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych ocen pozytywnych (W, U lub K) efektów kształcenia, przy czym w przypadku niejasności decyduje ocena z zakresu wiedzy lub/i umiejętności. |
Praktyki zawodowe: |
brak |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.