Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Produkcja, ocena i przetwórstwo mleka wysokiej jakości

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.HBD.967XX.SI.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Produkcja, ocena i przetwórstwo mleka wysokiej jakości
Jednostka: Zakład Hodowli Bydła
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

W ramach przedmiotu omówione będą: oddziaływanie czynników genetycznych i środowiskowych na fizykochemiczną, cytologiczną i mikrobiologiczną jakość surowca oraz jego przydatność technologiczną, ocena jakości mleka oraz produktów mlecznych i ich wartości odżywczych oraz biofunkcjonalnych, systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego mleka i jego przetworów a także nowe technologie produkcji w przemyśle mleczarskim.

Pełny opis:

Wykłady

1.Czynniki kształtujące jakość mleka oraz jego przydatność technologiczną.

2.Systemy oceny jakości mleka w Polsce i w Unii Europejskiej.

3.Bioaktywne składniki mleka i ich znaczenie w żywieniu człowieka.

4.Zdrowe wymię jako jeden z najważniejszych czynników produkcji mleka wysokiej jakości.

5.Uzupełniające i przypadkowe składniki mleka.

6.Źródła zakażenia mleka florą bakteryjną.

7.Produkcja i skup mleka w Polsce na tle produkcji światowej. Problemy produkcji i skupu mleka w Polsce Południowej

8.System kwotowania produkcji mleka.

9.Ocena poprawności znakowania produktów mleczarskich

10.Znaczenie mleka w gospodarstwie rolnym i w gospodarce żywnościowej.

11.Technologia pozyskiwania mleka wysokiej jakości i systemy zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

12.Nowe technologie w przemyśle mleczarskim

Ćwiczenia

1.Zapoznanie się z technologią wybranych produktów mleczarskich. Zajęcia terenowe - zwiedzanie wybranego zakładu mleczarskiego

Literatura:

1.Pijanowski E. Zarys chemii i technologii mleczarstwa. PWRiL Warszawa 1980

2.Budsławski J. Chemia i analiza mleka oraz jego przetworów. PWRiL Warszawa 1963

3.Filipak A., Pieczonka W., Widyk J., Zin M. Towaroznawstwo produktów zwierzęcych. Kraków1980

4.Kołożyn-Krajewska D., Sikora. T. HACCP Koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności Warszawa 1999

5.Tarczyńska A. S., Ziajka S. Kierunki zmian w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Przegl. Mlecz. 2009, s. 10-15

6.Seremak-Bulge J. Perspektywy rozwoju rynku mleka w Polsce i na świecie. Przegl. Mlecz. 2008

7.Sałacki K. Zmiany organizacyjne na rynku mleka-rekompensaty za rezygnacje z produkcji i zniesienie kwotowania produkcji mleka. Przegl. Mlecz. 2007, s. 38-40

8.Ratkovska B. Znakowanie produktów mlecznych jako źródło informacji o ich składzie i wartości odżywczej. Przegl. Mlecz. 2009, s. 22-26

9.Ziajka S., Kowalik J., Łobacz A. Funkcjonalne produkty mleczne. Przegl. Mlecz. 2008, s. 4-8

10.Gardzina E., Ormian M., Węglarz A. Kształtowanie się biologicznych wskaźników jakości mleka surowego w aspekcie zdrowotności gruczołu mlekowego. Rocz. Nauk. Zoot., Supl., z. 5 (2000) s. 22-26

11.Gardzina E., Węglarz A., Felenczak A., Ormian M., Makulska J. Jakość mikrobiologiczna mleka w krytycznych punktach doju i przechowywania. Zesz. Nauk. PTZ., Przegl. Hod. 2002, 62 s. 97-106

12.Gardzina E., Felenczak A., Węglarz A., Ormian M., Pustkowiak H. Udział bioaktywnych kwasów tłuszczowych w mleku krowim w zależności od wybranych czynników. Rocz. Nauk. Zoot., z. 22 (2005) s. 87-90

Efekty uczenia się:

Wiedza

Student posiada wiedzę na temat jakości mleka oraz jego przydatności technologicznej, zna technologię produkcji mleka wysokiej jakości oraz produktów mleczarskich, zapoznaje się z problemami produkcji mleka oraz jego znaczeniem w gospodarce żywnościowej.

Umiejętności

Student potrafi dokonać podstawowej oceny jakościowej mleka i jego przetworów oraz ich roli w żywieniu człowieka.

Kompetencje społeczne

Student potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności związanej z użytkowaniem krów mlecznych i produkcją mleka oraz jego przetworów, widzi potrzebę konsultacji pomiędzy nauką a praktyką związaną z przemysłem mleczarskim.

Metody i kryteria oceniania:

Wiedza: na ocenę 2<55%,na ocenę 3 - 55-60%,na ocenę 3,5 - 61-70%,na ocenę 4 - 71-80%,na ocenę 4,5 - 81-90%,na ocenę 5 >90%

Umiejętności: na ocenę 2<55%,na ocenę 3 - 55-60%,na ocenę 3,5 - 61-70%,na ocenę 4 - 71-80%,na ocenę 4,5 - 81-90%,na ocenę 5 - >90%

Kompetencje społeczne: na ocenę 2<55%,na ocenę 3 55-60%,na ocenę 3,5 - 61-70%,na ocenę 4 - 71-80%,na ocenę 4,5 - 81-90%,na ocenę 5 >90%

Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący:

1.Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2.Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3.Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia.

4.Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0).

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)