Organizacja i technologia odchowu prosiąt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.GHZ.OTOP9.SM.HZOUZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Organizacja i technologia odchowu prosiąt |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: |
Zootechnika II stopnia elektywy |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Założeniem przedmiotu jest poszerzenie specjalistycznej wiedzy studentów w zakresie fizjologii laktacji loch, fizjologii rozwoju prosiąt ze szczególnym uwzględnieniem zmian zachodzących w obrębie przewodu pokarmowego od urodzenia do ukończenia 2 miesiąca życia, zagrożeń związanych z poszczególnymi etapami wzrostu i rozwoju. Na tym tle omówione zostaną praktyczne aspekty systemów utrzymania prosiąt ssących i odsadzonych, organizacja produkcji, najczęściej popełniane błędy i metody zapobiegania, a także zabiegi pielęgnacyjne, zootechniczne i hodowlane. |
Pełny opis: |
Zasady planowania wykorzystania sektora porodowego w produkcji świń, typy kojców porodowych, zasada całe pomieszczenie pełne-całe pomieszczenie puste Przebieg wysokiej ciąży i porodu u loch. Szczepienia ochronne i farmakoterapia loch w wysokiej ciąży i okresie okołoporodowym Przyczyny zaburzeń akcji porodowej, techniki, narzędzia i farmakoterapia interwencji okołoporodowych Odporność bierna, choroby, zapobieganie i farmakoterapia prosiąt ssących Zabiegi pielęgnacyjne i zootechniczne wykonywane w pierwszym tygodniu życia prosiąt Rozwój przewodu pokarmowego, pielęgnacja i dokarmianie prosiąt ssących Przebieg laktacji, pielęgnacja, choroby i farmakoterapia loch karmiących Ćwiczenia w zakresie wykonywania podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych na prosiętach Ocena i znakowanie prosiąt w 21 dniu życia, wypełnianie dokumentacji hodowlanej Ćwiczenia w zakresie oceny i znakowania prosiąt Praktyczne, organizacyjne, ekonomiczne i behawioralne aspekty tworzenia „matek zastępczych” Szczepienia ochronne prosiąt i zabiegi wykonywane przed odsadzeniem Systemy utrzymania prosiąt odsadzonych, metody zapobiegania zachowaniom agresywnym i kanibalizmowi Żywienie prosiąt odsadzonych |
Literatura: |
Pejsak Z. Ochrona zdrowia i terapia chorób świń. PWR Poznań 2007 Grudniewska B. Hodowla trzody chlewnej. Wydawnictwo ART Olsztyn 1998 Zootechnika tom I. Praca zbiorowa. PWRiL Warszawa 1986 Odchów prosiąt, poradnik eksperta, TopAgrar Polska, 2012 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: Posiada znajomość zagadnień związanych z organizacją produkcji w sektorze porodowym i odchowu prosiąt, w tym dotyczących systemów utrzymania, typów kojców i stosowanych zabiegów Zna przyczyny, wektory, drogi szerzenia się, oraz metody zapobiegania i zwalczania chorób macior w okresie okołoporodowym i laktacji, a także prosiąt ssących i odsadzonych UMIEJĘTNOŚCI: Potrafi zdiagnozować ciążę i zapewnić odpowiednie warunki lochom w okresie ciąży wysokiej i okołoporodowym, jak też zastosować właściwe formy profilaktyki a w razie potrzeby farmakoterapii. Potrafi zorganizować pracę sektora porodowego i odchowu prosiąt, zarządzać produkcją i wykonywać czynności konieczne do właściwego przyjęcia prosiąt i przygotowania ich do dalszego życia (w tym zabiegi pielęgnacyjne, żywienie, profilaktyka i farmakoterapia) KOMPETENCJE SPOŁECZNE: Jest świadomy konieczności ochrony zwierząt w okresie największej ich wrażliwości, w tym podejmowania działań zmierzających do ograniczania stresu i cierpień Jest świadomy odpowiedzialności przyjmowanej na siebie w momencie podejmowania decyzji dotyczących zarządzania produkcją i zabiegów wykonywanych na zwierzętach Ma świadomość konieczności ciągłego doskonalenia swojej wiedzy i umiejętności dla osiągnięcia odpowiedniego poziomu własnych kompetencji i zapewnienia bezpieczeństwa zwierząt będących pod jego opieką |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin – test wyboru. Aby uzyskać pozytywna ocenę student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 50% pytań. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Nowicki, Tomasz Schwarz, Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.