Niekonwencjonalne i proekologiczne sposoby użytkowania świn
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.GHZ.NPSU9.SI.HZOHZ | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Niekonwencjonalne i proekologiczne sposoby użytkowania świn | ||
Jednostka: | *** aktywna od 19/20Z *** Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt | ||
Grupy: |
Zootechnika stacjonarne elektywy I stopień |
||
Punkty ECTS i inne: |
3.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Nietypowe kierunki i sposoby użytkowania świń, chów trzody chlewnej prowadzony zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego |
||
Pełny opis: |
1.Użytkowanie przodka świni - dzika europejskiego i jego mieszańców z lochami świni domowej. 2.Świnie w badaniach biomedycznych. Hodowla i użytkowanie świni miniaturowej. 3. Świnie transgeniczne - perspektywy i możliwości praktycznego wykorzystania. 4.Narządy zmysłów świni domowej (węchu, wzroku i smaku) - trufle i narkotyki. 5.Proekologiczne metody chowu świń. 6.Żywienie proekologiczne (naturalne dodatki paszowe) 7.Niekonwencjonalne i tradycyjne produkty wieprzowe, metody przyrządzania 8.Potencjalne uciążliwości dla środowiska naturalnego z chowu wielkotowarowego świń. 9.Praktyczne wykorzystanie różnych form naturalnego zachowania świń. 10.Hierarchia stadna - przejawy, tworzenie, utrzymywanie oraz następstwa. 11.Zmiany behawioru jako podstawowe kryterium oceny technologii chowu trzody chlewnej. 12.Wykorzystanie obserwacji zachowania loch i prosiąt do optymalizacji warunków chowu. 13.Technopatie i stereotypie behawioralne w chowie świń - możliwości przeciwdziałania. 14.Ocenia stosowanych systemów chowu świń pod kątem wymogów dobrostanu. 15.Zagrożenia dla środowiska naturalnego wynikające z chowu wielkotowarowego świń. |
||
Literatura: |
1. Klocek C., Kalinowska B. Świnie transgeniczne. Trzoda Chlewna 1, 2002, 16-18. 2. Klocek C. Ekologiczny chów trzody chlewnej. Trzoda Chlewna 6, 2002, 57-59. 3. Kalinowska B., Klocek C. Hierarchia stadna u świń. Przegląd Hodowlany 7, 2002, 14-17. 4. Kalinowska B., Klocek C. Świnia – zwierze inteligentne? Trzoda Chlewna 5, 2003, 16-18. 5. Klocek C. Świńskie szczęście. Trzoda Chlewna 2, 2007, 12. 6. Klocek C., Mielczarek A. Postrzeganie barw przez świnie. Przegląd Hodowlany 10, 2008, 8-10. 7. Petrynka M., Klocek C., Gałka A. Jak świnie rozpoznają ludzi. Trzoda Chlewna 4, 2012, 37-38. 8. Olczak K., Klocek C., Petrynka M. Trufle – świnie – kuchnia francuska. Trzoda Chlewna 5, 2015, 41-42. 9. Smorąg Z., Słomski R., Jura J., Lipiński D., Skrzyszewska M. Transgeniczne świnie jako dawcy tkanek i narządów do transplantacji u ludzi. Przegląd Hodowlany 11, 2011.1-4. |
||
Efekty kształcenia: |
ZOO1_W09 zna zasady hodowli, chowu oraz techniki żywienia zwierząt gospodarskich, metody produkcji i oceny pasz oraz obliczania zasobów paszowych ZOO1_W15 posiada szczegółową wiedzę z zakresu hodowli i chowu zwierząt gospodarskich i towarzyszących z uwzględnieniem typu użytkowego. ZOO1_W28 posiada wiedzę o przydatności różnych gatunków zwierząt jako modeli w badaniach biologiczno medycznych oraz zna zasady opracowywania programów profilaktycznych ZOO1_U03 rozpoznaje okolice ciała zwierząt domowych oraz określa położenie poszczególnych narządów wewnętrznych, ocenia budowę i funkcjonowanie poszczególnych komórek, tkanek, narządów i układów organizmu zwierzęcia, interpretuje zachowania behawioralne zwierząt w świetle praw fizjologicznych |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Punktowana aktywność w czasie zajęć |
||
Praktyki zawodowe: |
Nie przewidziano |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (w trakcie)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Czesław Klocek | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.