Metody kształtowania behawioru i optymalizacji dobrostanu świń
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.GHZ.MKB9.SI.HZOHZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody kształtowania behawioru i optymalizacji dobrostanu świń |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: |
Zootechnika stacjonarne elektywy I stopień |
Punkty ECTS i inne: |
4.50
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem elektywu jest zdobycie przez studentów wiedzy dotyczącej definicji dobrostanu, aspektów etycznych, prawnych i ekonomicznych. Uzyskanie umiejętności określania poziomu dobrostanu różnych grup technologicznych świń na podstawie wielu kryteriów oceny, Zdobycie umiejętności określania wpływu interakcji człowiek – zwierzę na poziom dobrostanu, rozpoznawania przyczyn jego niskiego poziomu oraz znalezienia możliwości poprawy. |
Pełny opis: |
Wykłady: Zasady profilaktyki ogólnej. Higiena pomieszczeń. Sposoby mycia, dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji. Śluzy sanitarne. Farmakologiczne metody łagodzenia reakcji stresowej świń Charakterystyka różnych definicji dobrostanu, ich cechy wspólne oraz różnice Dziedziny nauki zajmujące się problematyką dobrostanu zwierząt – powiązania pomiędzy różnymi gałęziami nauki Obowiązujące akty prawne krajowe, UE, wybranych krajów członkowskich oraz prawodawstwo światowe odnoszące się dobrostanu świń Zdolności adaptacyjne świń – charakterystyka zmysłów i rola różnych sposobów zachowania Znaczenie kontaktów socjalnych dla dobrostanu świń, wymagania dotyczące grupowego utrzymania trzody chlewnej Znaczenie możliwości swobodnego poruszania się, dostępu do ściółki i elementów niwelujących agresję i znudzenie dla komfortu bytowego i uzyskiwanych wyników produkcyjnych różnych grup technologicznych trzody chlewnej Rola interakcji człowiek – zwierzę dla dobrostanu świń Dobrostan loch i prosiąt w okresie okołoporodowym – wpływ różnych typów kojców porodowych Wymagania mikroklimatyczne świń Czynniki determinujące dobrostan świń podczas transportu i obrotu przedubojowego Określanie poziomu dobrostanu świń na podstawie tzw. „pięciu wolności” Kryteria behawioralne szacowania poziomu dobrostanu (zachowania nietypowe, stereotypie behawioralne i technopatie – przyczyny ich występowania i możliwości przeciwdziałania) Fizjologiczne kryteria oceny dobrostanu trzody chlewnej Wskaźniki immunologiczne, zdrowotne i produkcyjne pomocne w ocenie poziomu dobrostanu świń Omówienie minimalnych i optymalnych warunków utrzymania poszczególnych grup technologicznych świń w świetle prawa i obserwacji praktycznych. Potencjalne zaburzenia zachowań i choroby świń wywołane przez nieodpowiednie warunki mikroklimatu i wyposażenie pomieszczeń. Wpływ systemu utrzymania na komfort zwierząt, ich zachowanie, zdrowie i produkcyjność Znaczenie wymiany powietrza dla zdrowia i produkcyjności świń. Tradycyjne i nowoczesne urządzenia wentylacyjne - budowa i zasada działania. Koszty eksploatacyjne i ekonomiczne aspekty stosowania różnych urządzeń Wpływ temperatury na zdrowie i produkcyjność świń. Urządzenia grzewcze - budowa i zasada działania. Proste urządzenia ochładzające i zaawansowane systemy klimatyzacji. Koszty eksploatacyjne i ekonomiczne aspekty stosowania różnych urządzeń Wilgotność powietrza a zdrowie i produkcyjność świń. Urządzenia sterujące wilgotnością powietrza - budowa i zasada działania Skorelowane działanie urządzeń wentylacyjnych, grzewczych, ochładzających i nawilżających jako podstawa automatycznego systemu kierowanego komputerem odbierającym dane z czujników. Koszty eksploatacyjne i ekonomiczne aspekty stosowania zintegrowanych systemów sterowania klimatem. Ćwiczenia: Praktyczne zastosowanie i efektywność produkcyjna i ekonomiczna różnych systemów sterowania klimatem pomieszczeń inwentarskich w warunkach produkcji wielkotowarowej - wyjazd do komercyjnych ferm wielkotowarowych |
Literatura: |
Podstawowa: 1. D.M. Broom, A.F. Fraser: Domestic animal behaviour and welfare 4th edition, 2007 2. J.M. Marchant-Forde. The welfare of pigs, Springer, 2009 3. Pejsak Z. Ochrona zdrowia i terapia chorób świń. PWR Poznań 2007 4. Grudniewska B. Hodowla trzody chlewnej. Wydawnictwo ART Olsztyn 1998 5. Zootechnika tom I. Praca zbiorowa. PWRiL Warszawa 1986 Uzupełniająca: 1. Nowicki J., Kalinowska B. Dobrostan loch w okresie okołoporodowym. Hodowca Trzody Chlewnej, 2, 2005, s. 26-30 2. Nowicki J., Nowicka A. Utrzymanie loch – indywidualne czy grupowe. Hodowca Trzody Chlewnej. 6/2006, s. 38-41. 3. Nowicki J., Kalinowska B. Dlaczego locha buduje gniazdo. Trzoda Chlewna, 2, 2005, s. 46-48 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Posiada odpowiednią wiedzę na temat definicji dobrostanu. Potrafi charakteryzować kryteria oceny poziomu dobrostanu świń Posiada wiedzę dotyczącą wskaźników obniżonego poziomu dobrostanu świń Rozumie uwarunkowania i czynniki wpływające na poziom dobrostanu świń Zna zasady i obowiązujące przepisy w zakresie standardów utrzymania zwierząt oraz powiązania pomiędzy warunkami środowiska budynku inwentarskiego a zdrowiem, dobrostanem i wskaźnikami produkcyjnymi świń Ma wiedzę w zakresie technicznego wyposażenia budynków inwentarskich w zakresie zapewnienia świniom optymalnych warunków życia i produkcji. Potrafi zdefiniować wady i zalety poszczególnych rozwiązań technicznych w odniesieniu do zdrowia, dobrostanu i wskaźników produkcyjnych świń różnych grup technologicznych i wiekowych Umiejętności: Ocenia dobrostan świń na podstawie dostępnych kryteriów oceny Interpretuje zachowanie świń w różnych warunkach środowiskowych Potrafi wdrażać środki przeciwdziałające obniżaniu się poziomu dobrostanu świń Potrafi określić jakość warunków w pomieszczeniach inwentarskich i posiada umiejętność wpływania na te warunki poprzez zastosowanie różnych systemów wyposażenia technicznego (począwszy od najprostszych urządzeń aż po skomplikowane systemy zintegrowane) Wykonuje zadania związane ze sterowaniem klimatem w pomieszczeniach dla świń oceniając na bieżąco efektywność podjętych działań. Kompetencje społeczne: Nabywa postawę kreatywności i wrażliwości na warunki utrzymania świń oraz determinację do rozwijania swoich umiejętności postrzegania i przeciwdziałania potencjalnym negatywnym zjawiskom na fermach Dba o bezpieczeństwo własne i pracowników obsługujących zwierzęta w różnych warunkach fermowych Jest świadom konieczności ciągłego samokształcenia, doskonalenia swoich kwalifikacji i śledzenia nowości w aspekcie szybkiego rozwoju i ciągłych zmian w zakresie technicznego wyposażenia budynków inwentarskich jak też konieczności ich dostosowania do rosnących wymagań coraz doskonalszych genetycznie zwierząt Ma świadomość wpływu warunków utrzymania zwierząt na jakość pozyskiwanych od nich produktów a tym samym ryzyka podejmowanych w zakresie kontroli i sterowania klimatem decyzji Zna materialną wartość budynków, urządzeń wyposażenia technicznego i zwierząt i ma świadomość odpowiedzialności ponoszonej za nie w momencie podjęcia pracy w zawodzie zootechnika. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie – test wyboru. Aby uzyskać pozytywną ocenę student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 50% pytań; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Nowicki, Tomasz Schwarz, Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Nowicki, Tomasz Schwarz, Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.