Genetyka ilościowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.GHZ.GENI9.SM.HZOBZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Genetyka ilościowa |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt II stopnia elektywy |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Znajomość genetyki cech ilościowych stanowi podstawę wykształcenia zawodowego w zakresie hodowli zwierząt. Genetyka ilościowa opiera się na tych samych zasadach co genetyka mendlowska, dotyczy jednak przede wszystkim cech mierzalnych, a takimi jest większość ważnych cech produkcyjnych zwierząt gospodarskich. Metody hodowli i ich efektywność, przejawiająca się wielkością osiąganego postępu genetycznego, są dobierane stosownie do rodzajów zmienności. Program kursu przewiduje zapoznanie się z metodami szacowania zmienności genetycznych i środowiskowych, oceny wartości genetycznej zwierząt, zasad wyboru odpowiednich metod selekcji i badania jej efektywności. Cele: Celem kursu jest zaznajomienie słuchaczy z tymi elementami genetyki ilościowej, które umożliwią umiejętne wykorzystanie dostępnych informacji o strukturze genetycznej populacji, parametrach genetycznych i wartości hodowlanej zwierząt w pracy hodowlanej. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Przypomnienie podstawowych wiadomości z genetyki populacji. Charakterystyka podstawowych typów cech (cechy jakościowe, ilościowe, progowe). 2. Zmienność cech, typy i źródła zmienności, jej miary, parametry rozkładu normalnego, standaryzacja rozkładu. 3. Komponenty wariancji. 4. Odziedziczalność, definicja i znacznie praktyczne oraz proste metody szacowania (regresja potomek-rodzic, analiza wariancji między rodzeństwem lub półrodzeństwem). 5. Powtarzalność, definicja i metody szacowania. 6. Zależności między cechami, korelacje genetyczne i środowiskowe, metody szacowania. 7. Szacowanie parametrów genetycznych cech progowych. 8. Nowoczesne metody szacowania parametrów genetycznych (REML, próbkowanie Gibbsa). 9. Ocena wartości hodowlanej i jej dokładność. 10. Selekcja – metody, kierunki i jej wpływ na zmienność. 11. Reakcja na selekcję i oczekiwany postęp hodowlany. 12. Spokrewnienie i inbred, zagadnienie małych populacji. 13. Krzyżowanie i heterozja. Ćwiczenia 1. Charakterystyka rozkładu cech w populacji. 2. Inbred i spokrewnienia, algorytmy obliczania inbredu i spokrewnień, wpływ selekcji na poziom spokrewnień i inbredu w populacji. 3. Definicje komponentów wariancji i ich związek z parametrami genetycznymi, Analiza podstawowych modeli genetycznych. 4. Proste metody szacowania komponentów wariancji. 5. Korelacje genetyczne i fenotypowe oraz metody ich szacowania 6. Zastosowanie metody REML do szacowania komponentów wariancji 7. Zastosowanie metody Bayesa do szacowania komponentów wariancji 8. Zmienność cech ilościowych, a hodowla w małych populacjach |
Literatura: |
D.S. Falconer, 1974, Dziedziczenie cech ilościowych. L.R. Schaeffer, 1999-2000, Materiały z kursów J.L. Lush, Doskonalenie Zwierząt B. Nowicki, Genetyka i Metody Doskonalenia Zwierząt |
Efekty uczenia się: |
dobiera metody opisu statystycznego próby, oceny rozkładu zmiennych losowych, estymacji parametrów populacji, weryfikacji hipotez, analizy wariancji i analizy regresji ma pogłębioną wiedzę na temat wykorzystania technik biotechnologicznych w hodowli zwierząt i bioinżynierii środowiska zna i rozumie podstawowe pojęcia dotyczące ochrony zasobów genetycznych zwierząt oraz potrzebę prowadzenia działań z tego zakresu wykonuje opis statystyczny próby, ocenia rozkłady zmiennych losowych, stosuje testy statystyczne i różne metody oceny zależności cech dobiera odpowiedni model zwierzęcy dla oceny parametrów fizjologicznych i patologicznych u zwierząt gospodarskich posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej, korzysta ze zrozumieniem z literatury naukowej; przygotowuje opracowania naukowe w języku polskim i angielskim; samodzielnie poszerza swoją wiedzę w obszarze nauk o zwierzętach zna zakres posiadanej przez siebie wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania przez całe życie, potrafi organizować proces uczenia się innych osób wykazuje przedsiębiorczość w działaniach zmierzających do zastosowania wiedzy z zakresu bioinżynierii zwierząt w pracy zawodowej ma świadomość konieczności postępowania zgodnie z zasadami etyki w pracy zawodowej i społecznej |
Metody i kryteria oceniania: |
Pisemne zaliczenie przedmiotu |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Wojciech Jagusiak | |
Prowadzący grup: | Wojciech Jagusiak, Olga Jarnecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.