Technologie towarowej produkcji królików
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.DFZ.TECH9.NI.HZONX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologie towarowej produkcji królików |
Jednostka: | Katedra Rozrodu, Anatomii i Genomiki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu studenci zapoznani zostaną z historią hodowli królików i pożytkami uzyskiwanymi od nich, a mianowicie dietetycznym i wartościowym mięsem skórami królików reksów oraz wełną. Hodowla królików przedstawiona zostanie jako obiekt współczesnej wyspecjalizowanej produkcji, która kieruje się swoistymi zasadami, związanymi z doborem właściwych ras, odpowiednim żywieniem i warunkami utrzymania. Omówione będą zarówno podstawy teoretyczne hodowli, jak i jej aspekty praktyczne. Technologie tej produkcji są bardzo nowoczesne i uwzględniają w zakresie warunków chowu i pomieszczeń. |
Pełny opis: |
Wstęp do hodowli królików. Produkcja królików w Polsce i na świecie Kierunki użytkowania królików. Umaszczenie królików. Specyfika żywienia królików. Choroby królików i ochrona zdrowia królików. Specyfika hodowli królików futerkowych – reksów. Hodowla amatorska królików. Zaliczenie przedmiotu Parametry jakościowe mięsa króliczego. Ćwiczenia terenowe – WTŻ UR Kraków Ocena wartości biochemicznej i odżywczej mięsa. Ćwiczenia terenowe – WTŻ UR Kraków Pomieszczenie i wymogi zoohigieniczne królików. Organizacja pracy na fermie królików. Ćw. terenowe - Rozród tradycyjny królików. SD KHDZFiZ Rząska Rozród nowoczesny królików. SD KHDZFiZ Rząska |
Literatura: |
Barabasz B., Bieniek J.: Króliki. Towarowa Produkcja Mięsna. PWRiL, Warszawa, 2003 Barabasz B., Bieniek J.: Króliki. Rexy - użytkowanie futerkowe. PWRiL, Warszawa, 2008 Bielański P., Kowalska D.: Króliki. Oficyna Wydawnicza "Hoża", Warszawa, 2007 Bielański P., Niedźwiadek S., Zając J.: Chów królików. Wydawnictwo Fundacji – Rozwój SGGW Warszawa, 2002 Cholewa R., Nowak K.W., Świtoński M.: Amatorski chow królików. Wydawnictwom AR w Poznaniu, 2003 Kopański R.: Chów królików angorskich. PWRiL, Warszawa, 1989 Kostro K., Gliński Z.: Choroby królików. Podstawy chowu i hodowli. PWRiL, Warszawa, 2005 Leewood H.: Królik miniaturowy. Opieka i wychowanie. Wydawnictwao RM Warszawa 2003 Lorek O., Gugołek A.: Zwierzęta amatorskie i towarzyszące. Wydawnictwo UWM w Olsztynie, 2008 Okerman L.: Choroby królików domowych. SIMA WLW, Warszawa, 2003 Praca zbiorowa pod red. Gugołka A.: Zalecenia żywieniowe I wartość pokarmowa pasz. Zwierzęta futerkowe. IFiŻZ PAN Jabłonna, 2011 Stern A.: Przydomowy chów królików. Oficyna Wydawnicza MULTICO Warszawa 2008 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Student posiada szczegółową wiedzę z zakresu hodowli i chowu królików. Zna gospodarcze znaczenie hodowli królików i perspektywy jej rozwoju. Student zna charakterystykę kierunków użytkowania i pochodzenie poszczególnych ras i umaszczenie okrywy włosowej królików. Potrafi scharakteryzować wymagane przez zwierzęta warunki zoohigieniczne oraz wymienić elementy podstawowego i szczegółowego wyposażenia ferm. Student potrafi zdefiniować czynniki wpływające na jakość mięsa i skór królików. Student zna zasady żywienia królików i potrafi je wytłumaczyć. Student potrafi wymienić czynniki wpływające na parametru rozrodu królików. Jest w stanie scharakteryzować tradycyjne i nowoczesna metody rozrodu królików. Potrafi wymienić najgroźniejsze choroby zwierząt futerkowych. Zna zasady stosowania profilaktyki weterynaryjnej. Umiejętności Student rozpoznaje poszczególne rasy królików i ich skóry. Potrafi scharakteryzować ich okrywy włosowe i odmiany barwne. Umie analizować sytuacje panującą na krajowym i światowym runku mięsa oraz skór królików. Student umie zaprojektować i zaplanować pracę na fermie królików z uwzględnieniem obrotu stada Rozpoznaje okolice ciała królików i położenie poszczególnych narządów wewnętrznych. Student potraf dokonać podstawowej oceny jakościowej mięsa króliczego. Student potrafi przygotować zwierzęta do sezonu rozrodczego, potrafi opracować plan kopulacji, interpretuje zachowania behawioralne zwierząt w świetle praw fizjologicznych i prawidłowo przeprowadzić rozpłód zwierząt. Student potrafi oceniać parametry mikroklimatyczne pomieszczeń i dobrostan królików, rozpoznawać pierwsze symptomy chorobowe i stosować odpowiednia prewencję weterynaryjną. Kompetencje społeczne Student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości mięsa, wełny i skór króliczych. Rozumie znaczenie dobrostanu zwierząt oraz wpływ hodowli na kształtowanie i stan środowiska naturalnego. Student jest świadom odpowiedzialności za powierzone mienie i podejmowane decyzje zawodowe. Dba o bezpieczeństwo własne i osób pracujących na fermie królików. Samodzielnie wyszukuje informacji pozwalających na podnoszenie kwalifikacji zawodowych. Student ma świadomość potrzeby konsultacji pomiędzy nauką a praktyką. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń: Aktywne uczestnictwo w zajęciach. Zadania zaliczeniowe w ramach ćwiczeń Kolokwia Zaliczenie przedmiotu: Zaliczenie/Egzamin Efekty kształcenia: Wiedza, Umiejętności i Kompetencje społeczne są oceniane w skali: Na ocenę 2.0 (do 55%); Na ocenę 3.0 (55-60%); Na ocenę 3.5 (61-70%); Na ocenę 4.0 (71-80%); Na ocenę 4.5 (81-90%); Na ocenę 5.0 (powyżej 90%). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.