Seminarium zootechniczne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.DFZ.SEMID.SI.HZOEX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium zootechniczne | ||
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza | ||
Grupy: |
Hodowla ekologiczna 7 sem. obowiązkowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest przygotowanie studenta do korzystania z dostępnych baz internetowych, bibliotecznych i innych niezbędnych podczas przygotowywania się do prezentacji na zajęciach oraz pisania pracy inżynierskiej. Student nabywa umiejętność przekazania nabytej wiedzy przedstawiając prezentację ustnej z wykorzystaniem urządzeń multimedialnych oraz aktywnie podczas dyskusji z innymi uczestnikami seminarium. |
||
Pełny opis: |
Wykłady Źródła informacji i sposoby korzystania z baz internetowych, bibliotecznych i innych. Programy ochrony zasobów genetycznych zwierząt. Czynniki wpływające na jakość surowców zwierzęcych. Restytucja i ochrona zagrożonych gatunków zwierząt. Ekologiczne metody produkcji zwierzęcej. Seminarium Przygotowanie przez każdego studenta dwóch prezentacji - jednej na wybrany temat zaproponowany przez prowadzącego, drugiej dotyczącej pracy inżynierskiej wykonywanej przez studenta |
||
Literatura: |
Podstawowa: Uzależniona od realizowanego tematu pracy (publikacje naukowe, książki, strony internetowe) Uzupełniająca: czasopisma popularno-naukowe |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: -zagadnienia związane z chowem i hodowlą zwierząt gospodarskich i amatorskich, technologią produkcji i wymagań środowiskowych oraz koniecznością ochrony zasobów genetycznych zwierząt -podstawowe pojęcia i zasady z zakresu własności przemysłowej i prawa autorskiego, co jest niezbędne przy tworzeniu prezentacji z wykorzystaniem zasobów internetowych UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: -przygotować prace pisemne oraz wystąpienia ustne w języku polskim, dotyczące zagadnień zootechnicznych, wykorzystując dostępne źródła informacji KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent jest gotów do: -prezentowania aktywnej postawy w zakresie samokształcenia oraz upowszechniania i wdrażania do praktyki posiadanej wiedzy i umiejętności zawodowych -podejmowania działań oraz przewidywania skutków działalności człowieka związanej z produkcją zwierzęcą |
||
Metody i kryteria oceniania: |
zaliczenie na podstawie przedstawionych prezentacji ustnych z wykorzystaniem urządzeń multimedialnych oraz aktywności studenta podczas seminarium |
| |||||
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.