Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Praktyka zawodowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.DFZ.PRAK4.SI.HZOPX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Praktyka zawodowa
Jednostka: Zakład Weterynarii, Rozrodu i Dobrostanu Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem praktyki jest szczegółowe zapoznanie się studentów z technologią i organizacją procesów produkcyjnych w gospodarstwie,

samodzielna obserwowania zjawisk biologicznych, ich interpretacja i ocena na przesłankach naukowych; udziału w pracach wykonywanych w gospodarstwie, uczestniczenie w ich organizowaniu i technicznym wykonaniu.

Pełny opis:

Praktyka trwa 8 tygodni i może się odbywać w terminie od 15. czerwca do 30 września w gospodarstwach rolnych prywatnych lub stacjach doświadczalnych oraz lecznicach weterynaryjnych i Inspektoratach Weterynaryjnych, które charakteryzują się wysokim poziomem produkcji zwierzęcej. Praktyka częściowo lub w całości może także odbywać się w gospodarstwach rolnych za granicą.

Podczas praktyki student powinien poznać co najmniej dwa kierunki produkcji zwierzęcej w tym obowiązkowo jeden z kierunków produkcji tzw. podstawowej tj. chów bydła, chów trzody chlewnej lub chów drobiu (4 tygodnie) oraz, do wyboru, jeden z kierunków uzupełniających takich jak konie, zwierzęta futerkowe, owady użytkowe itp. (4 tygodnie).

Celem praktyki jest:

- szczegółowe zapoznanie się studentów z technologią i organizacją procesów produkcyjnych w gospodarstwie

-poznanie różnych technik stosowanych przez ZHW (Zakład Higieny Weterynaryjnej) w diagnozowaniu chorób zwierząt – w miarę możliwości

-zapoznanie się z pracą lecznicy weterynaryjnej i/lub zapoznanie się z zadaniami inspekcji weterynaryjnej w zakresie przepisów prawnych – ich wdrażania i wykonywania (2-4 tygodnie)

-wdrożenie studentów do samodzielnego obserwowania zjawisk biologicznych ( praktyki przy małych i dużych zwierzętach oraz zwierząt egzotycznych – praktyki w zoo czy innych miejscach (4-6 tygodni)

branie udziału w jak największej liczbie prac wykonywanych w gospodarstwie, uczestniczenie w ich organizowaniu i technicznym wykonaniu.

Studenci podczas odbywania praktyki winni poznać praktycznie następujące zagadnienia:

rasy i typy użytkowe zwierząt hodowanych w gospodarstwie

rozród zwierząt – dobór osobników do rozpłodu, żywienie i postępowanie z samicami podczas ciąży, przygotowanie do porodu i ewentualne udzielenie pomocy

odchów młodzieży

żywienie zwierząt z uwzględnieniem gatunku, płci, wieku i stanu fizjologicznego

pasze stosowane w gospodarstwie

warunki utrzymania i pielęgnacji zwierząt gospodarskich

profilaktyka, występowanie i zwalczanie chorób

organizacja produkcji zwierzęcej, zatrudnienie, stopień mechanizacji, dokumentacja zootechniczna, znakowanie zwierząt, ocena wartości użytkowej

Literatura:

Dz.U. 1997 nr 129 poz. 844 Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.

Dz.U. 2010 nr 56 poz. 344 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej

Efekty uczenia się:

Wiedza

Zna zasady funkcjonowania lecznicy weterynaryjnej oraz gospodarstwa hodowlanego;

Umiejętności

Potrafi wykonać prace pielęgnacyjne przy zwierzętach;

Prowadzi podstawową dokumentację hodowlaną i z zakresu higieny gospodarstwa

Ocenić jakość i wydajność wykonywanych prac

Kompetencje społeczne

Rozumie zasady dobrostanu zwierząt;

Stosuje się do norm społecznych i etycznych we współpracy z pracownikami gospodarstw

Przejawia własną inicjatywę

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ustne oraz na podstawie "Dziennika praktyk".

Praktyki zawodowe:

Praktyka trwa 8 tygodni i może się odbywać w terminie od 15. czerwca do 30 września w gospodarstwach rolnych prywatnych lub stacjach doświadczalnych oraz lecznicach weterynaryjnych i Inspektoratach Weterynaryjnych, które charakteryzują się wysokim poziomem produkcji zwierzęcej. Praktyka częściowo lub w całości może także odbywać się w gospodarstwach rolnych za granicą.

Podczas praktyki student powinien poznać co najmniej dwa kierunki produkcji zwierzęcej w tym obowiązkowo jeden z kierunków produkcji tzw. podstawowej tj. chów bydła, chów trzody chlewnej lub chów drobiu (4 tygodnie) oraz, do wyboru, jeden z kierunków uzupełniających takich jak konie, zwierzęta futerkowe, owady użytkowe itp. (4 tygodnie).

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)