Praktyka zawodowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.DFZ.PRAK4.SI.HZOPX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Praktyka zawodowa |
Jednostka: | Zakład Weterynarii, Rozrodu i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem praktyki jest szczegółowe zapoznanie się studentów z technologią i organizacją procesów produkcyjnych w gospodarstwie, samodzielna obserwowania zjawisk biologicznych, ich interpretacja i ocena na przesłankach naukowych; udziału w pracach wykonywanych w gospodarstwie, uczestniczenie w ich organizowaniu i technicznym wykonaniu. |
Pełny opis: |
Praktyka trwa 8 tygodni i może się odbywać w terminie od 15. czerwca do 30 września w gospodarstwach rolnych prywatnych lub stacjach doświadczalnych oraz lecznicach weterynaryjnych i Inspektoratach Weterynaryjnych, które charakteryzują się wysokim poziomem produkcji zwierzęcej. Praktyka częściowo lub w całości może także odbywać się w gospodarstwach rolnych za granicą. Podczas praktyki student powinien poznać co najmniej dwa kierunki produkcji zwierzęcej w tym obowiązkowo jeden z kierunków produkcji tzw. podstawowej tj. chów bydła, chów trzody chlewnej lub chów drobiu (4 tygodnie) oraz, do wyboru, jeden z kierunków uzupełniających takich jak konie, zwierzęta futerkowe, owady użytkowe itp. (4 tygodnie). Celem praktyki jest: - szczegółowe zapoznanie się studentów z technologią i organizacją procesów produkcyjnych w gospodarstwie -poznanie różnych technik stosowanych przez ZHW (Zakład Higieny Weterynaryjnej) w diagnozowaniu chorób zwierząt – w miarę możliwości -zapoznanie się z pracą lecznicy weterynaryjnej i/lub zapoznanie się z zadaniami inspekcji weterynaryjnej w zakresie przepisów prawnych – ich wdrażania i wykonywania (2-4 tygodnie) -wdrożenie studentów do samodzielnego obserwowania zjawisk biologicznych ( praktyki przy małych i dużych zwierzętach oraz zwierząt egzotycznych – praktyki w zoo czy innych miejscach (4-6 tygodni) branie udziału w jak największej liczbie prac wykonywanych w gospodarstwie, uczestniczenie w ich organizowaniu i technicznym wykonaniu. Studenci podczas odbywania praktyki winni poznać praktycznie następujące zagadnienia: rasy i typy użytkowe zwierząt hodowanych w gospodarstwie rozród zwierząt – dobór osobników do rozpłodu, żywienie i postępowanie z samicami podczas ciąży, przygotowanie do porodu i ewentualne udzielenie pomocy odchów młodzieży żywienie zwierząt z uwzględnieniem gatunku, płci, wieku i stanu fizjologicznego pasze stosowane w gospodarstwie warunki utrzymania i pielęgnacji zwierząt gospodarskich profilaktyka, występowanie i zwalczanie chorób organizacja produkcji zwierzęcej, zatrudnienie, stopień mechanizacji, dokumentacja zootechniczna, znakowanie zwierząt, ocena wartości użytkowej |
Literatura: |
Dz.U. 1997 nr 129 poz. 844 Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy. Dz.U. 2010 nr 56 poz. 344 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna zasady funkcjonowania lecznicy weterynaryjnej oraz gospodarstwa hodowlanego; Umiejętności Potrafi wykonać prace pielęgnacyjne przy zwierzętach; Prowadzi podstawową dokumentację hodowlaną i z zakresu higieny gospodarstwa Ocenić jakość i wydajność wykonywanych prac Kompetencje społeczne Rozumie zasady dobrostanu zwierząt; Stosuje się do norm społecznych i etycznych we współpracy z pracownikami gospodarstw Przejawia własną inicjatywę |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ustne oraz na podstawie "Dziennika praktyk". |
Praktyki zawodowe: |
Praktyka trwa 8 tygodni i może się odbywać w terminie od 15. czerwca do 30 września w gospodarstwach rolnych prywatnych lub stacjach doświadczalnych oraz lecznicach weterynaryjnych i Inspektoratach Weterynaryjnych, które charakteryzują się wysokim poziomem produkcji zwierzęcej. Praktyka częściowo lub w całości może także odbywać się w gospodarstwach rolnych za granicą. Podczas praktyki student powinien poznać co najmniej dwa kierunki produkcji zwierzęcej w tym obowiązkowo jeden z kierunków produkcji tzw. podstawowej tj. chów bydła, chów trzody chlewnej lub chów drobiu (4 tygodnie) oraz, do wyboru, jeden z kierunków uzupełniających takich jak konie, zwierzęta futerkowe, owady użytkowe itp. (4 tygodnie). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.