Ekologiczna produkcja drobiu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.DFZ.EKPRD.SI.HZOEX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekologiczna produkcja drobiu |
Jednostka: | Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z wymaganiami ochrony i dobrostanu drobiu oraz związkiem intensywnej produkcji drobiarskiej ze zdrowiem ptaków. Przedmiot omawia zagadnienia związane z jakością i bezpieczeństwem produktów drobiarskich pozyskiwanych metodami proekologicznymi. Omawiane są zasady ekologicznej produkcji mięsa drobiowego i jaj konsumpcyjnych. Przedmiot obejmuje również tematykę wykorzystania rodzimych ras drobiu przy wytwarzaniu produktów regionalnych i tradycyjnych. |
Pełny opis: |
Wykład (15 godzin) 1. Zagrożenia w przemysłowej produkcji drobiu. Obciążenie środowiska. 2. Związek intensywnej produkcji drobiarskiej ze zdrowiem ptaków i jakością produktów. Wymagania ochrony i dobrostanu drobiu. 3. Ustawodawstwo i przepisy dotyczące produkcji drobiu w gospodarstwach ekologicznych. 4. Zasady ekologicznej produkcji mięsa drobiowego. 5. Produkcja jaj konsumpcyjnych metodami ekologicznymi. 6. Jakość i walory produktów drobiarskich pozyskiwanych metodami proekologicznymi. 7. Znaczenie różnorodności biologicznej ptaków domowych w rolnictwie ekologicznym. Wykorzystanie rodzimych ras drobiu przy wytwarzaniu produktów regionalnych i tradycyjnych. 8. Chów drobiu w małych gospodarstwach. |
Literatura: |
Faure J.M., Bessei W., Jones R.B. Direct selection for improvement of animal well-being. [W:] Poultry Genetics, Breeding and Biotechnology, red. Muir, W. M. Aggrey, S. E., CABI Publishing 2003. Bielińska H., Herbut E., Koreleski J. Chów drobiu metodami ekologicznymi (produkcja gęsi, jaj i brojlerów kurzych) Wyd. Kraj. Centr. Rol. Ekol. - Regionalne Centrum Doradztwa Rozwoju i Obszarów Wiejskich w Radomiu. Radom, 1-131, 2004 Książkiewicz J. Wykorzystanie bioróżnorodności kaczek do ekologicznego odchowu gospodarskiego. Brosz. upowszech. Wyd. własne IZ, 2: 1-25, 2002. Rabsztyn A. Gęsi Zatorskie jako populacja należąca do krajowych zasobów genetycznych drobiu. Zeszyty Naukowe AR w Krakowie nr 314, Kraków 2006. World Watch List for domestic animal diversity. Red. Beate D. Sherf. Rome 2000. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Opisuje wymagania ochrony i dobrostanu drobiu. Wskazuje na związek metody produkcji drobiarskiej ze zdrowiem ptaków oraz jakością i bezpieczeństwem uzyskiwanych produktów. Objaśnia zasady ekologicznej produkcji mięsa drobiowego i jaj konsumpcyjnych. Proponuje sposoby wykorzystania rodzimych ras drobiu w organizowaniu gospodarstw agroturystycznych oraz w celu wytwarzania produktów regionalnych i tradycyjnych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie: test wyboru |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.