Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Produkcja zwierzęca w aspekcie dobrostanu zwierząt i higieny środowiska wiejskiego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.DFZ.DOBR9.NI.HZONX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (0988) Health and Welfare, inter-disciplinary programmes Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Produkcja zwierzęca w aspekcie dobrostanu zwierząt i higieny środowiska wiejskiego
Jednostka: Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt
Grupy:
Strona przedmiotu: http://usosweb.ur.krakow.pl/kontroler.php?_action=katalog2/przedmioty/edytujPrzedmiot&prz_kod=H.DFZ.DOBR9.NI.HZONX
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot obejmuje zagadnienia związane z kształtowaniem i ocena dobrostanu zwierząt oraz wpływem produkcji zwierzęcej na środowisko wiejskie, bezpieczeństwo pracy i funkcjonowanie społeczności lokalnej

Pełny opis:

Tereny wiejskie definicja i charakterystyka

Wpływ gospodarki rolnej na funkcjonowanie społeczności wiejskich

Gospodarka odpadami produkcyjnymi i komunalnymi na terenach wiejskich

Rolnicze i poza rolnicze skażenia gleby

Relacje człowiek – zwierzę; rys historyczny, pierwsze ustawy . Ustawa o Ochronie Zwierząt, Konwencje o Ochronie Zwierząt

Wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko

Przyzagrodowe oczyszczalnie ścieków

Dezynfekcja, dezynsekcja, deratyzacja

Kryteria oceny dobrostanu (fizjologiczne, zdrowotne, produkcyjne, behawioralne, zoohigieniczne)

Transport zwierząt

Podstawy bezpieczeństwa i higieny pracy

Literatura:

R. Kołacz, Z. Dobrzański: „ Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich

J.T. Marcinkowski „Podstawy higieny”

L. Tymczyna, A. Chmielowiec: „Higiena środowiska wiejskiego”

Aktualne publikacje zawarte w czasopismach naukowych i popularno-naukowych z zakresu dobrostanu zwierząt

Efekty uczenia się:

Student

potrafi scharakteryzować gatunki zwierząt gospodarskich pod względem ich naturalnego behawioru i przystosowania do środowiska, oraz posiada wiedzę na temat wpływu niekorzystnych warunków środowiskowych na zachowanie się oraz efekty zdrowotne, produkcyjne i reprodukcyjne zwierząt gospodarskich

opisuje i charakteryzuje naturalne zachowania zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych, ocenia wpływ warunków utrzymania na zdrowie, produkcję i zachowanie zwierząt

ocenia dobrostan zwierząt w aspekcie różnych kryteriów i wskaźników służących do jego oceny

prawidłowo interpretuje i stosuje prawo obowiązujące w UE i Polsce odnośnie utrzymania, transportu i uboju zwierząt

opisuje funkcjonowanie ekosystemu, zasady ochrony przyrody, środowiska naturalnego i hodowlanego

analizuje podstawowe zjawiska fizyczne i zjawiska biologiczne stosując podstawowe metody matematyczne i techniki informatyczne

Metody i kryteria oceniania:

Praca pisemna w postaci pytań otwartych lub/i w postaci testów do wyboru/uzupełnienia. Na zaliczenie przedmiotu należy uzyskać 60% zastosowanej punktacji. Udział ćwiczeń w ocenie końcowej 40%

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)