Produkcja zwierzęca w aspekcie dobrostanu zwierząt i higieny środowiska wiejskiego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.DFZ.DOBR9.NI.HZONX |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0988) Health and Welfare, inter-disciplinary programmes
|
Nazwa przedmiotu: | Produkcja zwierzęca w aspekcie dobrostanu zwierząt i higieny środowiska wiejskiego |
Jednostka: | Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: | |
Strona przedmiotu: | http://usosweb.ur.krakow.pl/kontroler.php?_action=katalog2/przedmioty/edytujPrzedmiot&prz_kod=H.DFZ.DOBR9.NI.HZONX |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot obejmuje zagadnienia związane z kształtowaniem i ocena dobrostanu zwierząt oraz wpływem produkcji zwierzęcej na środowisko wiejskie, bezpieczeństwo pracy i funkcjonowanie społeczności lokalnej |
Pełny opis: |
Tereny wiejskie definicja i charakterystyka Wpływ gospodarki rolnej na funkcjonowanie społeczności wiejskich Gospodarka odpadami produkcyjnymi i komunalnymi na terenach wiejskich Rolnicze i poza rolnicze skażenia gleby Relacje człowiek – zwierzę; rys historyczny, pierwsze ustawy . Ustawa o Ochronie Zwierząt, Konwencje o Ochronie Zwierząt Wpływ produkcji zwierzęcej na środowisko Przyzagrodowe oczyszczalnie ścieków Dezynfekcja, dezynsekcja, deratyzacja Kryteria oceny dobrostanu (fizjologiczne, zdrowotne, produkcyjne, behawioralne, zoohigieniczne) Transport zwierząt Podstawy bezpieczeństwa i higieny pracy |
Literatura: |
R. Kołacz, Z. Dobrzański: „ Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich J.T. Marcinkowski „Podstawy higieny” L. Tymczyna, A. Chmielowiec: „Higiena środowiska wiejskiego” Aktualne publikacje zawarte w czasopismach naukowych i popularno-naukowych z zakresu dobrostanu zwierząt |
Efekty uczenia się: |
Student potrafi scharakteryzować gatunki zwierząt gospodarskich pod względem ich naturalnego behawioru i przystosowania do środowiska, oraz posiada wiedzę na temat wpływu niekorzystnych warunków środowiskowych na zachowanie się oraz efekty zdrowotne, produkcyjne i reprodukcyjne zwierząt gospodarskich opisuje i charakteryzuje naturalne zachowania zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych, ocenia wpływ warunków utrzymania na zdrowie, produkcję i zachowanie zwierząt ocenia dobrostan zwierząt w aspekcie różnych kryteriów i wskaźników służących do jego oceny prawidłowo interpretuje i stosuje prawo obowiązujące w UE i Polsce odnośnie utrzymania, transportu i uboju zwierząt opisuje funkcjonowanie ekosystemu, zasady ochrony przyrody, środowiska naturalnego i hodowlanego analizuje podstawowe zjawiska fizyczne i zjawiska biologiczne stosując podstawowe metody matematyczne i techniki informatyczne |
Metody i kryteria oceniania: |
Praca pisemna w postaci pytań otwartych lub/i w postaci testów do wyboru/uzupełnienia. Na zaliczenie przedmiotu należy uzyskać 60% zastosowanej punktacji. Udział ćwiczeń w ocenie końcowej 40% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.