Choroby ryb
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.DFZ.CHORY.SI.HRBRX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Choroby ryb |
Jednostka: | Zakład Weterynarii, Rozrodu i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kształcenia jest przedstawienie najważniejszych jednostek chorobowych ryb hodowlanych: wirusowych, bakteryjnych, pasożytniczych i środowiskowych |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Podstawowe pojęcia stosowane w ichtiopatologii 2. Błędy żywieniowe a stan zdrowotny ryb 3. Choroby środowiskowe 4. choroby wirusowe 5. Choroby bakteryjne 6. Choroby pasożytnicze 7. Choroby zwalczane z urzędu Ćwiczenia 1. Przyżyciowa diagnostyka ichtiopatologiczna 2. Wywiad ichtiopatplogiczny 3. Pobieranie, przygotowanie i transport materiału biologicznego do badań diagnostycznych chorób ryb 2. Sekcja różnych gatunków ryb 3. Środki dezynfekcyjne stosowane w gospodarstwach rybackich 4. Anastetyki stosowane w chowie i hodowli ryb 5. Środki terapeutyczne stosowane w akwakulturze |
Literatura: |
Jara Z., Chodyniecki A.: Ichtiopatologia Wyd Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław 1999 Antychowicz J.: Choroby ryb śródlądowych. Wyd. PWRiL, Warszawa 2007 Antychowicz J.: Choroby ryb akwariowych - śródlądowych i morskich. Wyd. PWRiL, Warszawa 2007 Publikacje oryginalne i przeglądowe w czasopismach naukowych dotyczących przedmiotu |
Efekty uczenia się: |
Zna podstawowe terminy i zagadnienia z zakresu ichtiopatologii. Zna podstawowe zależności pomiędzy stanem środowiska a kondycją zdrowotną ryb. Posiada wiedzę o poszczególnych, aktualnie występujących jednostkach chorobowych ryb. Potrafi ocenić stan środowiska hodowlanego i zagrożenia dla zdrowotności ryb. Potrafi rozpoznać pierwsze symptomy choroby oraz ocenić wstępnie stan zdrowotny ryb. umie zastosować zasady prewencji i wstępnej profilaktyki w zakresie chorób ryb W praktyce rybackiej stosuje zasady etyczne i dba o dobrostan ryb poprzez wdrażanie zasad prewencji i profilaktyki Ma świadomość konieczności podnoszenia kwalifikacji w zakresie zapobiegania i diagnostyki chorób ryb Ma świadomość odpowiedzialności za stan środowiska hodowlanego i przyrodniczego |
Metody i kryteria oceniania: |
Wiedza - sprawdzian testowy (I termin), przy czym poniżej 55% prawidłowych odpowiedzi to ocena ndst, 55-60% - dst, 61-70% - dst+, 71-80% - db, 81-90% - db+, a powyżej 90% - ocena bdb. Takie same kryteria stosowane są w odniesieniu do umiejętności i kompetencji społecznych. II i III termin egzaminu to odpowiedzi ustne z zastosowanie takich kryteriów jak wyżej |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.