Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia produkcji skór futerkowych dla HK

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.DFZ.941XD.SI.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologia produkcji skór futerkowych dla HK
Jednostka: Zakład Hodowli Trzody Chlewnej i Drobnego Inwentarza
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

W ramach przedmiotu studenci bliżej zapoznają się z szeregiem prac hodowlano-selekcyjnych oraz technicznych prowadzonymi na fermach zwierząt futerkowych, zmierzającymi do wyprodukowania skór wysokiej jakości. Na przykładach skór o różnych parametrach jakościowych wszystkich gatunków zwierząt futerkowych, zostanie omówiona ich parametry, cechy jakościowe i metody ich oceny. Szczegółowo zostaną omówione dwa sposoby pozyskiwania skór oraz wstępnej ich obróbki i procesy przygotowania do sprzedaży, jakie powinny być wykonane na fermach przez samych hodowców. Omówione zostaną najczęściej popełniane błędy istotnie wpływające na obniżenie wartości skór. Przedstawione zostaną zasady obowiązujące na krajowym, a szczególnie na światowym rynku skór futerkowych. Omówione zostaną zasady funkcjonowania Domów Aukcyjnych i uzyskiwane ceny.

Pełny opis:

TEMATYKA WYKŁADÓW

1. Skóry zwierząt futerkowych - cechy charakterystyczne i ich rozpoznawanie, ocena jakości

2. Zabiegi fermowe zmierzające do wyprodukowania jak najlepszych skór norek i lisów

3. Prace hodowlano-selekcyjne prowadzone na fermach królików futerkowych oraz szynszyli

4. Pozyskiwanie skór - metody uboju i wstępnej obróbki skór, suszenie i przechowywanie, normy wielkości

5. Demonstracja zasad obróbki skór na fermie (film DVD, pokaz lub wizyta na fermie)

6. Krajowy i światowy rynek skór futerkowych: organizacja sprzedaży skór, Domy Aukcyjne, Wystawy skór, ceny skór. Sposoby wykorzystania skór futerkowych: moda na konfekcję futrzarską, wyposażenie domu, w galanterii.

Literatura:

Duda I.: Skóry surowe futrzarskie. Wydawnictwo AE w Krakowie, 1992.

Burzyński C., Suliga A.: Kuśnierstwo, WSiP Warszawa, 1986.

Sadowski T.: Materiałoznawstwo dla kuśnierzy, WSiP Warszawa, 1985.

Barabasz B., Bieniek J.: Króliki. Rexy - użytkowanie futerkowe. PWRiL, Warszawa, 2008

Barabasz B.: Jenoty. Chów i hodowla. PWRiL, Warszawa, 2007

Barabasz B.: Szynszyle. Chów fermowy. PWRiL, Warszawa 2008

Bednarz M., Frindt A.: Hodowla tchórzy, PWRiL Warszawa, 1991.

Cholewa R.: Chów i hodowla zwierząt futerkowych. Wydawnictwo AR Poznań, 2000

Cholewa R., Frindt A., Scheuring W., Szeleszczuk O.: Chów i hodowla nutrii. Oficyna Wydawnicza "Hoża", Warszawa 2000

Kuźniewicz J., Filistowicz A.: Chów i hodowla zwierząt futerkowych. Wydawnictwo AR Wrocław, 1999.

Meyer W., Hülmann G., Seger H.: SEM- Atlas on the Hair Cuticule Structure of Central European Mammals. Verlag M & H Schaper Alfeld – Hannover 2002

Praca zbiorowa pod red. Glińskiego Z.: Podstawy hodowli lisów i norek. PWRiL Warszawa, 2002

Efekty uczenia się:

Wiedza

Student potrafi scharakteryzować budowę i strukturę okrywy włosowej skór zwierząt futerkowych. Jest w stanie wytłumaczyć przydatność poszczególnych rodzajów skór w konfekcji.

Potrafi definiować czynniki wpływające na jakości skór i zna zasady ich klasyfikacji. Zna zasady i przepisy dotyczące uboju i pozyskiwania skór.

Student rozumie zasady światowego obrotu skórami i potrafi scharakteryzować zasady funkcjonowania domów aukcyjnych.

Umiejętności

Student rozpoznaje rodzaje i odmiany barwne skór z poszczególnych gatunków zwierząt futerkowych.

Student umie zaplanować i zorganizować proces pozyskiwania skór od wyboru metody uboju zwierząt do przygotowania skór do sprzedaży. Student umie posłużyć się dwoma podstawowymi metodami pozyskiwania skór.

Student potrafi przeprowadzić wstępną ocenę skór zwierząt futerkowych pod kontem ich wielkości i parametrów okrywy. Student potrafi przeprowadzić sortowanie skór różniących się jakością i wskazać występujące na nich wady.

Kompetencje społeczne

Student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za: produkcję skór wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego

Student jest świadom odpowiedzialności za powierzone mienie i podejmowane decyzje zawodowe.

Student ma świadomość potrzeby konsultacji pomiędzy nauką a praktyką. Samodzielnie wyszukuje informacji pozwalających na podnoszenie kwalifikacji zawodowych

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ćwiczeń: Aktywne uczestnictwo w zajęciach.

Zadania zaliczeniowe w ramach ćwiczeń

Kolokwia

Zaliczenie przedmiotu: Zaliczenie/Egzamin

Efekty kształcenia: Wiedza, Umiejętności i Kompetencje społeczne są oceniane w skali: Na ocenę 2.0 (do 55%);

Na ocenę 3.0 (55-60%);

Na ocenę 3.5 (61-70%);

Na ocenę 4.0 (71-80%);

Na ocenę 4.5 (81-90%);

Na ocenę 5.0 (powyżej 90%).

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)