Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Profilaktyka zootechniczna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.7s.PRO.SI.HRBGY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Profilaktyka zootechniczna
Jednostka: Zakład Weterynarii, Rozrodu i Dobrostanu Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowia zwierząt, udzielania niezbędnej pomocy w początkowym okresie choroby oraz opieka nad zwierzętami w trakcie leczenia i rekonwalescencji. Cele te są realizowane w trakcie wykładów, na których przedstawiane są takie zagadnienia teoretyczne jak pojęcie choroby, śmierci organizmu, fizjopatologii komórek i tkanek, procesy postępowe i wsteczne w organizmie, zagadnienia odporności, alergii, krótka charakterystyka wybranych chorób zakaźnych, programy profilaktyczne. Ćwiczenia prowadzone są wyłącznie przy zwierzętach mają na celu opanowanie praktyczne metod poskramiania zwierząt, oceny podstawowych parametrów fizjologicznych (temperatura, tętno, oddechy, węzły chłonne, odróżnienie zwierzęcia choreg i zdrowego). Pomoc w nagłych przypadkach chorobowych, głównie u bydła i koni, metody zadawania leków, odrobaczanie, postępowanie przy kulawiznach, ranach.

Pełny opis:

Tematyka wykładów

1.Wiadomości ogólne. Podział schorzeń i drogi szerzenia się chorób

2.Podstawowe pojęcia z patologii. Zaburzenia czynności komórek i tkanek, postępowe i wsteczne zmiany w komórkach, zapalenia, nowotwory

3.Naturalna i sztuczna odporność organizmu. Odczyny obronne ogólne i miejscowe. Gorączka. Odczyny obronne w chorobach zakaźnych

4.Alergia u zwierząt

5.Rodzaje rany

6.Choroby układu krążenia i nerwowego. Narowy

7.Choroby układu pokarmowego i oddechowego

8.Ważniejsze choroby zakaźne bydła, owiec i sposoby zapobiegania.

9.Ważniejsze choroby zakaźne koni, trzody chlewnej i sposoby zapobiegania

10Wybrane schorzenia inwazyjne

11.Przyczyny i rodzaje zatruć u zwierząt

12.Choroby odzwierzęce i ochrona zdrowia personelu zootechnicznego.

13.Zasady sanitarno-weterynaryjne nadzoru nad mięsem, mlekiem i innymi środkami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego.

14.Gąbczaste zwyrodnienie mózgu u krów

15.Choroby grypopodobne u zwierząt

Tematyka ćwiczeń

1.Zasady obchodzenia się i poskramiania koni

2.Ocena zdrowotności koni

3.Pomoc w nagłych zachorowaniach u koni (mięśniochwat, morzyska)

4.Schorzenia kończyn u zwierząt

5.Zasady obchodzenia się i poskramiania bydła

6.cena zdrowotności bydła

7.Pierwsza pomoc w zachorowaniach u bydła

8. Ocena zdrowotności gruczołu mlekowego bydła

9.Apteczka weterynaryjna. Sposoby podawania leków

10.Choroby odzwierzęce

11.Choroby pasożytnicze i sposoby odrobaczania zwierząt

12.Poskramiane trzody chlewnej i sposoby oceny zdrowotności

13.Pielęgnacja i schorzenia kopyt i racic

14.Pierwsza pomoc przy urazach zwierząt (złamania, krwotoki, ropnie, opatrywanie ran)

15.Ocena zdrowotności małych zwierząt (psy, koty)

Literatura:

1. W. Bielański, T. Janowski: "Weterynaria dla zootechników". Wyd. AR Kraków, 1986

2.Hutyra F., Marek J., Manninger R., Mocsy J.: Szczegółowa patologia i terapia chorób zwierząt. PWRiL W-wa 1962. (wybrane rozdziały)

3.Rozród psów. Praca zbiorowa pod redakcją A. Dubiela, AR Wrocław, 2001.

Efekty uczenia się:

Student ma podstawy teoretyczne w zakresie profilaktyki chorób zwierząt oraz potrafi udzielić pierwszej pomocy przedmedycznej w nagłych zachorowaniach zwierząt towarzyszących i gospodarskich.

Metody i kryteria oceniania:

Ćwiczenia: zaliczenie praktyczne i teoretyczne ustnie.

Wykłady: zaliczenie pisemne

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marek Tischner
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Skrócony opis:

Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowia zwierząt, udzielania niezbędnej pomocy w początkowym okresie choroby oraz opieka nad zwierzętami w trakcie leczenia i rekonwalescencji. Cele te są realizowane w trakcie wykładów, na których przedstawiane są takie zagadnienia teoretyczne jak pojęcie choroby, śmierci organizmu, fizjopatologii komórek i tkanek, procesy postępowe i wsteczne w organizmie, zagadnienia odporności, alergii, krótka charakterystyka wybranych chorób zakaźnych, programy profilaktyczne. Ćwiczenia prowadzone są wyłącznie przy zwierzętach mają na celu opanowanie praktyczne metod poskramiania zwierząt, oceny podstawowych parametrów fizjologicznych (temperatura, tętno, oddechy, węzły chłonne, odróżnienie zwierzęcia choreg i zdrowego). Pomoc w nagłych przypadkach chorobowych, głównie u bydła i koni, metody zadawania leków, odrobaczanie, postępowanie przy kulawiznach, ranach.

Pełny opis:

Tematyka wykładów

1.Wiadomości ogólne. Podział schorzeń i drogi szerzenia się chorób

2.Podstawowe pojęcia z patologii. Zaburzenia czynności komórek i tkanek, postępowe i wsteczne zmiany w komórkach, zapalenia, nowotwory

3.Naturalna i sztuczna odporność organizmu. Odczyny obronne ogólne i miejscowe. Gorączka. Odczyny obronne w chorobach zakaźnych

4.Alergia u zwierząt

5.Rodzaje rany

6.Choroby układu krążenia i nerwowego. Narowy

7.Choroby układu pokarmowego i oddechowego

8.Ważniejsze choroby zakaźne bydła, owiec i sposoby zapobiegania.

9.Ważniejsze choroby zakaźne koni, trzody chlewnej i sposoby zapobiegania

10Wybrane schorzenia inwazyjne

11.Przyczyny i rodzaje zatruć u zwierząt

12.Choroby odzwierzęce i ochrona zdrowia personelu zootechnicznego.

13.Zasady sanitarno-weterynaryjne nadzoru nad mięsem, mlekiem i innymi środkami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego.

14.Gąbczaste zwyrodnienie mózgu u krów

15.Choroby grypopodobne u zwierząt

Tematyka ćwiczeń

1.Zasady obchodzenia się i poskramiania koni

2.Ocena zdrowotności koni

3.Pomoc w nagłych zachorowaniach u koni (mięśniochwat, morzyska)

4.Schorzenia kończyn u zwierząt

5.Zasady obchodzenia się i poskramiania bydła

6.cena zdrowotności bydła

7.Pierwsza pomoc w zachorowaniach u bydła

8. Ocena zdrowotności gruczołu mlekowego bydła

9.Apteczka weterynaryjna. Sposoby podawania leków

10.Choroby odzwierzęce

11.Choroby pasożytnicze i sposoby odrobaczania zwierząt

12.Poskramiane trzody chlewnej i sposoby oceny zdrowotności

13.Pielęgnacja i schorzenia kopyt i racic

14.Pierwsza pomoc przy urazach zwierząt (złamania, krwotoki, ropnie, opatrywanie ran)

15.Ocena zdrowotności małych zwierząt (psy, koty)

Literatura:

1. W. Bielański, T. Janowski: "Weterynaria dla zootechników". Wyd. AR Kraków, 1986

2.Hutyra F., Marek J., Manninger R., Mocsy J.: Szczegółowa patologia i terapia chorób zwierząt. PWRiL W-wa 1962. (wybrane rozdziały)

3.Rozród psów. Praca zbiorowa pod redakcją A. Dubiela, AR Wrocław, 2001.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)