Profilaktyka zootechniczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.7s.PRO.NI.HZONY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Profilaktyka zootechniczna |
Jednostka: | Katedra Rozrodu, Anatomii i Genomiki Zwierząt |
Grupy: |
Hodowla zwierząt niestacjonarne 7 sem. obowiązkowe I stopień |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowia zwierząt, udzielania niezbędnej pomocy w początkowym okresie choroby oraz opieka nad zwierzętami w trakcie leczenia i rekonwalescencji. Cele te są realizowane w trakcie wykładów, na których przedstawiane są takie zagadnienia teoretyczne jak pojęcie choroby, śmierci organizmu, fizjopatologii komórek i tkanek, procesy postępowe i wsteczne w organizmie, zagadnienia odporności, alergii, krótka charakterystyka wybranych chorób zakaźnych, programy profilaktyczne. Ćwiczenia prowadzone są wyłącznie przy zwierzętach mają na celu opanowanie praktyczne metod poskramiania zwierząt, oceny podstawowych parametrów fizjologicznych (temperatura, tętno, oddechy, węzły chłonne, odróżnienie zwierzęcia choreg i zdrowego). Pomoc w nagłych przypadkach chorobowych, głównie u bydła i koni, metody zadawania leków, odrobaczanie, postępowanie przy kulawiznach, ranach. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów 1.Wiadomości ogólne. Podział schorzeń i drogi szerzenia się chorób 2.Podstawowe pojęcia z patologii. Zaburzenia czynności komórek i tkanek, postępowe i wsteczne zmiany w komórkach, zapalenia, nowotwory 3.Naturalna i sztuczna odporność organizmu. Odczyny obronne ogólne i miejscowe. Gorączka. Odczyny obronne w chorobach zakaźnych 4.Alergia u zwierząt 5.Rodzaje rany 6.Choroby układu krążenia i nerwowego. Narowy 7.Choroby układu pokarmowego i oddechowego 8.Ważniejsze choroby zakaźne bydła, owiec i sposoby zapobiegania. 9.Ważniejsze choroby zakaźne koni, trzody chlewnej i sposoby zapobiegania 10Wybrane schorzenia inwazyjne 11.Przyczyny i rodzaje zatruć u zwierząt 12.Choroby odzwierzęce i ochrona zdrowia personelu zootechnicznego. 13.Zasady sanitarno-weterynaryjne nadzoru nad mięsem, mlekiem i innymi środkami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego. 14.Gąbczaste zwyrodnienie mózgu u krów 15.Choroby grypopodobne u zwierząt Tematyka ćwiczeń 1.Zasady obchodzenia się i poskramiania koni 2.Ocena zdrowotności koni 3.Pomoc w nagłych zachorowaniach u koni (mięśniochwat, morzyska) 4.Schorzenia kończyn u zwierząt 5.Zasady obchodzenia się i poskramiania bydła 6.cena zdrowotności bydła 7.Pierwsza pomoc w zachorowaniach u bydła 8. Ocena zdrowotności gruczołu mlekowego bydła 9.Apteczka weterynaryjna. Sposoby podawania leków 10.Choroby odzwierzęce 11.Choroby pasożytnicze i sposoby odrobaczania zwierząt 12.Poskramiane trzody chlewnej i sposoby oceny zdrowotności 13.Pielęgnacja i schorzenia kopyt i racic 14.Pierwsza pomoc przy urazach zwierząt (złamania, krwotoki, ropnie, opatrywanie ran) 15.Ocena zdrowotności małych zwierząt (psy, koty) |
Literatura: |
1. W. Bielański, T. Janowski: "Weterynaria dla zootechników". Wyd. AR Kraków, 1986 2.Hutyra F., Marek J., Manninger R., Mocsy J.: Szczegółowa patologia i terapia chorób zwierząt. PWRiL W-wa 1962. (wybrane rozdziały) 3.Rozród psów. Praca zbiorowa pod redakcją A. Dubiela, AR Wrocław, 2001. |
Efekty uczenia się: |
Student ma podstawy teoretyczne w zakresie profilaktyki chorób zwierząt oraz potrafi udzielić pierwszej pomocy przedmedycznej w nagłych zachorowaniach zwierząt towarzyszących i gospodarskich. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia: zaliczenie praktyczne i teoretyczne ustnie. Wykłady: zaliczenie pisemne. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Tischner | |
Prowadzący grup: | Marek Tischner | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin | |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowia zwierząt, udzielania niezbędnej pomocy w początkowym okresie choroby oraz opieka nad zwierzętami w trakcie leczenia i rekonwalescencji. Cele te są realizowane w trakcie wykładów, na których przedstawiane są takie zagadnienia teoretyczne jak pojęcie choroby, śmierci organizmu, fizjopatologii komórek i tkanek, procesy postępowe i wsteczne w organizmie, zagadnienia odporności, alergii, krótka charakterystyka wybranych chorób zakaźnych, programy profilaktyczne. Ćwiczenia prowadzone są wyłącznie przy zwierzętach mają na celu opanowanie praktyczne metod poskramiania zwierząt, oceny podstawowych parametrów fizjologicznych (temperatura, tętno, oddechy, węzły chłonne, odróżnienie zwierzęcia choreg i zdrowego). Pomoc w nagłych przypadkach chorobowych, głównie u bydła i koni, metody zadawania leków, odrobaczanie, postępowanie przy kulawiznach, ranach. |
|
Pełny opis: |
Tematyka wykładów 1.Wiadomości ogólne. Podział schorzeń i drogi szerzenia się chorób 2.Podstawowe pojęcia z patologii. Zaburzenia czynności komórek i tkanek, postępowe i wsteczne zmiany w komórkach, zapalenia, nowotwory 3.Naturalna i sztuczna odporność organizmu. Odczyny obronne ogólne i miejscowe. Gorączka. Odczyny obronne w chorobach zakaźnych 4.Alergia u zwierząt 5.Rodzaje rany 6.Choroby układu krążenia i nerwowego. Narowy 7.Choroby układu pokarmowego i oddechowego 8.Ważniejsze choroby zakaźne bydła, owiec i sposoby zapobiegania. 9.Ważniejsze choroby zakaźne koni, trzody chlewnej i sposoby zapobiegania 10Wybrane schorzenia inwazyjne 11.Przyczyny i rodzaje zatruć u zwierząt 12.Choroby odzwierzęce i ochrona zdrowia personelu zootechnicznego. 13.Zasady sanitarno-weterynaryjne nadzoru nad mięsem, mlekiem i innymi środkami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego. 14.Gąbczaste zwyrodnienie mózgu u krów 15.Choroby grypopodobne u zwierząt Tematyka ćwiczeń 1.Zasady obchodzenia się i poskramiania koni 2.Ocena zdrowotności koni 3.Pomoc w nagłych zachorowaniach u koni (mięśniochwat, morzyska) 4.Schorzenia kończyn u zwierząt 5.Zasady obchodzenia się i poskramiania bydła 6.cena zdrowotności bydła 7.Pierwsza pomoc w zachorowaniach u bydła 8. Ocena zdrowotności gruczołu mlekowego bydła 9.Apteczka weterynaryjna. Sposoby podawania leków 10.Choroby odzwierzęce 11.Choroby pasożytnicze i sposoby odrobaczania zwierząt 12.Poskramiane trzody chlewnej i sposoby oceny zdrowotności 13.Pielęgnacja i schorzenia kopyt i racic 14.Pierwsza pomoc przy urazach zwierząt (złamania, krwotoki, ropnie, opatrywanie ran) 15.Ocena zdrowotności małych zwierząt (psy, koty) |
|
Literatura: |
1. W. Bielański, T. Janowski: "Weterynaria dla zootechników". Wyd. AR Kraków, 1986 2.Hutyra F., Marek J., Manninger R., Mocsy J.: Szczegółowa patologia i terapia chorób zwierząt. PWRiL W-wa 1962. (wybrane rozdziały) 3.Rozród psów. Praca zbiorowa pod redakcją A. Dubiela, AR Wrocław, 2001. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Tischner | |
Prowadzący grup: | Marek Tischner | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.