Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika produkcji rybackiej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.7s.EKO.SI.HRBXY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekonomika produkcji rybackiej
Jednostka: Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zajęcia z tego przedmiotu mają na celu teoretyczne i praktyczne przekazanie wiedzy i opanowanie jej przez studentów w zakresie: organizacji i zarządzania produkcją rybacką, zależności między technologią produkcji a efektywnością gospodarowania, analizy finansowej i ekonomicznej przedsięwzięć rybackich, wielkości produkcji i granicy jej opłacalności, rynku produktów i usług oraz strategii dla gospodarki rybackiej i akwakultury. W trakcie ćwiczeń studenci zapoznają się z zagadnieniami dotyczącymi kosztów i opłacalności produkcji rybackiej, progu rentowności, wyceny obiektów rybackich oraz etapów budowy biznes planu gospodarstw rybackich.

Pełny opis:

Wykłady:

Podstawowe pojęcia w ekonomice produkcji rybackiej

Zagadnienia organizacyjno-ekonomiczne produkcji rybackiej

Produkcja rybacka w ramach jednostek gospodarczych

Organizacja i ekonomika pracy w produkcji rybackiej

Pozaprodukcyjne wartości gospodarki rybackiej

Ekonomiczna efektywność inwestycji rybackich

Nakłady i koszty w produkcji rybackiej

Kategorie produkcji i dochodów

Rachunek zysków i strat

Analiza wskaźnikowa bilansu i rachunek wyników

Zasady kalkulacji i opłacalności produkcji rybackiej

Podstawy prawne gospodarowania oraz dzierżawa stawów rybnych

Wybrane zagadnienia dotyczące wyceny obiektów i urządzeń rybackich

Przepisy Unii Europejskiej dotyczące produkcji i obrotu rybami

Strategia dla gospodarki rybackiej i akwakultury w Europie w XXI wieku

Ćwiczenia:

Składniki kosztów inwestycyjnych i eksploatacyjnych

Analiza kosztów produkcji w gospodarstwie karpiowym i pstrągowym

Analiza finansowa przedsiębiorstw rybackich

Opracowanie planów produkcyjno-finansowych dla gospodarstw stawowych

Analiza uproszczonej gospodarki rybackiej

Rachunek zysków i strat

Biznes plan w gospodarstwie stawowym

Analiza wskaźnikowa bilansu i rachunku wyników

Wycena obiektów stawowych

Literatura:

Dowgiałło Z., Mandecki S. Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej. Wydawnictwo PWN, Warszawa, 1983

Gębska M., Filipiak T. Podstawy ekonomiki i organizacji gospodarstw rolniczych. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2006

Turkowski K., Kupren K., Hakuć-Błażowska. Prawne i ekonomiczne podstawy gospodarowania karpiowatymi rybami reofilnymi. Wydawnictwo Mercurius Kaczmarek, Olsztyn, 2008

Turkowski K. Biznes plan w rybactwie stawowym. Wydawnictwo IRŚ, Olsztyn, 1995

Wołos A. Aktyalne problemy rybactwa, Wprowadzenie do marketingu. Wydawnictwo IRŚ, Olsztyn, 1994

Worniałło J. Elementy uproszczonej rachunkowości rybackiej. Wydawnictwo IRŚ, Olsztyn, 1994

Czasopisma: Komunikaty rybackie, Magazyn rynku rybnego, Przegląd rybacki.

Efekty uczenia się:

WIEDZA − absolwent zna i rozumie:

pojęcia w ekonomice rybackiej

Wylicza i kalkuluje produkcyjne i pozaprodukcyjne wartości w gospodarce rybackiej

Wskazuje akty prawne i przepisy UE dotyczące produkcji i obrotu rybami

UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi:

analizować koszty produkcji w gospodarstwie karpiowym i pstrągowym

Opracowuje i sporządza plany produkcyjno-finansowe dla gospodarstw stawowych

Przeprowadza wycenę obiektów stawowych

KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent jest gotów do:

myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy

Metody i kryteria oceniania:

Pozytywną ocenę po przejściu kursu student uzyskuje na podstawie

pisemnego testu jednokrotnego wyboru z całości materiału

Aby uzyskać ocenę 3,0 (dst) student musi udzielić 55-60% poprawnych odpowiedzi,

3,5 (pdst) - 61-70%,

4,0 (db) - 71-80%,

4,5 (pdb) - 81-90%,

5,0 (bdb) - powyżej 90%

udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)