Ekonomika produkcji rybackiej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.7s.EKO.SI.HRBXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomika produkcji rybackiej |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zajęcia z tego przedmiotu mają na celu teoretyczne i praktyczne przekazanie wiedzy i opanowanie jej przez studentów w zakresie: organizacji i zarządzania produkcją rybacką, zależności między technologią produkcji a efektywnością gospodarowania, analizy finansowej i ekonomicznej przedsięwzięć rybackich, wielkości produkcji i granicy jej opłacalności, rynku produktów i usług oraz strategii dla gospodarki rybackiej i akwakultury. W trakcie ćwiczeń studenci zapoznają się z zagadnieniami dotyczącymi kosztów i opłacalności produkcji rybackiej, progu rentowności, wyceny obiektów rybackich oraz etapów budowy biznes planu gospodarstw rybackich. |
Pełny opis: |
Wykłady: Podstawowe pojęcia w ekonomice produkcji rybackiej Zagadnienia organizacyjno-ekonomiczne produkcji rybackiej Produkcja rybacka w ramach jednostek gospodarczych Organizacja i ekonomika pracy w produkcji rybackiej Pozaprodukcyjne wartości gospodarki rybackiej Ekonomiczna efektywność inwestycji rybackich Nakłady i koszty w produkcji rybackiej Kategorie produkcji i dochodów Rachunek zysków i strat Analiza wskaźnikowa bilansu i rachunek wyników Zasady kalkulacji i opłacalności produkcji rybackiej Podstawy prawne gospodarowania oraz dzierżawa stawów rybnych Wybrane zagadnienia dotyczące wyceny obiektów i urządzeń rybackich Przepisy Unii Europejskiej dotyczące produkcji i obrotu rybami Strategia dla gospodarki rybackiej i akwakultury w Europie w XXI wieku Ćwiczenia: Składniki kosztów inwestycyjnych i eksploatacyjnych Analiza kosztów produkcji w gospodarstwie karpiowym i pstrągowym Analiza finansowa przedsiębiorstw rybackich Opracowanie planów produkcyjno-finansowych dla gospodarstw stawowych Analiza uproszczonej gospodarki rybackiej Rachunek zysków i strat Biznes plan w gospodarstwie stawowym Analiza wskaźnikowa bilansu i rachunku wyników Wycena obiektów stawowych |
Literatura: |
Dowgiałło Z., Mandecki S. Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej. Wydawnictwo PWN, Warszawa, 1983 Gębska M., Filipiak T. Podstawy ekonomiki i organizacji gospodarstw rolniczych. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2006 Turkowski K., Kupren K., Hakuć-Błażowska. Prawne i ekonomiczne podstawy gospodarowania karpiowatymi rybami reofilnymi. Wydawnictwo Mercurius Kaczmarek, Olsztyn, 2008 Turkowski K. Biznes plan w rybactwie stawowym. Wydawnictwo IRŚ, Olsztyn, 1995 Wołos A. Aktyalne problemy rybactwa, Wprowadzenie do marketingu. Wydawnictwo IRŚ, Olsztyn, 1994 Worniałło J. Elementy uproszczonej rachunkowości rybackiej. Wydawnictwo IRŚ, Olsztyn, 1994 Czasopisma: Komunikaty rybackie, Magazyn rynku rybnego, Przegląd rybacki. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: pojęcia w ekonomice rybackiej Wylicza i kalkuluje produkcyjne i pozaprodukcyjne wartości w gospodarce rybackiej Wskazuje akty prawne i przepisy UE dotyczące produkcji i obrotu rybami UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: analizować koszty produkcji w gospodarstwie karpiowym i pstrągowym Opracowuje i sporządza plany produkcyjno-finansowe dla gospodarstw stawowych Przeprowadza wycenę obiektów stawowych KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent jest gotów do: myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy |
Metody i kryteria oceniania: |
Pozytywną ocenę po przejściu kursu student uzyskuje na podstawie pisemnego testu jednokrotnego wyboru z całości materiału Aby uzyskać ocenę 3,0 (dst) student musi udzielić 55-60% poprawnych odpowiedzi, 3,5 (pdst) - 61-70%, 4,0 (db) - 71-80%, 4,5 (pdb) - 81-90%, 5,0 (bdb) - powyżej 90% udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.