Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Podstawy profilaktyki weterynaryjnej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.6s.PPW.SI.HZOTY Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy profilaktyki weterynaryjnej
Jednostka: Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt
Grupy: Hodowla zwierząt towarzyszących i egzotycznych sem. 6 obowiązkowe
Punkty ECTS i inne: 3.00
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowia zwierząt, udzielania niezbędnej pomocy w początkowym okresie choroby oraz opieka nad zwierzętami w trakcie leczenia i rekonwalescencji. Cele te są realizowane w trakcie wykładów, na których przedstawiane są takie zagadnienia teoretyczne jak pojęcie choroby, śmierci organizmu, fizjopatologii komórek i tkanek, procesy postępowe i wsteczne w organizmie, zagadnienia odporności, alergii, krótka charakterystyka wybranych chorób zakaźnych, programy profilaktyczne. Ćwiczenia prowadzone są wyłącznie przy zwierzętach mają na celu opanowanie praktyczne metod poskramiania zwierząt, oceny podstawowych parametrów fizjologicznych (temperatura, tętno, oddechy, węzły chłonne, odróżnienie zwierzęcia choreg i zdrowego). Pomoc w nagłych przypadkach chorobowych, głównie u bydła i koni, metody zadawania leków, odrobaczanie, postępowanie przy kulawiznach, ranach.

Pełny opis:

1.Wiadomości ogólne. Podział schorzeń i drogi szerzenia się chorób

2.Podstawowe pojęcia z patologii. Zaburzenia czynności komórek i tkanek, postępowe i wsteczne zmiany w komórkach, zapalenia, nowotwory

3.Naturalna i sztuczna odporność organizmu. Odczyny obronne ogólne i miejscowe. Gorączka. Odczyny obronne w chorobach zakaźnych

4.Alergia u zwierząt

5.Rodzaje rany

6.Choroby układu krążenia i nerwowego. Narowy

7.Choroby układu pokarmowego i oddechowego

8.Ważniejsze choroby zakaźne bydła, owiec i sposoby zapobiegania.

9.Ważniejsze choroby zakaźne koni, trzody chlewnej i sposoby zapobiegania

10Wybrane schorzenia inwazyjne

11.Przyczyny i rodzaje zatruć u zwierząt

12.Choroby odzwierzęce i ochrona zdrowia personelu zootechnicznego.

13.Zasady sanitarno-weterynaryjne nadzoru nad mięsem, mlekiem i innymi środkami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego.

14.Gąbczaste zwyrodnienie mózgu u krów

15.Choroby grypopodobne u zwierząt

Literatura:

1. W. Bielański, T. Janowski: "Weterynaria dla zootechników". Wyd. AR Kraków, 1986

2.Hutyra F., Marek J., Manninger R., Mocsy J.: Szczegółowa patologia i terapia chorób zwierząt. PWRiL W-wa 1962. (wybrane rozdziały)

3.Rozród psów. Praca zbiorowa pod redakcją A. Dubiela, AR Wrocław, 2001.

Efekty uczenia się:

Student ma podstawy teoretyczne w zakresie profilaktyki chorób zwierząt oraz potrafi udzielić pierwszej pomocy przedmedycznej w nagłych zachorowaniach zwierząt towarzyszących i gospodarskich.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin pisemny, co najmniej 60% poprawnych odpowiedzi pozwala na ukończenie kursu.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-24 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Drohobycka-Wawryka, Marek Tischner
Prowadzący grup: Agnieszka Drohobycka-Wawryka, Anna Migdał, Marek Tischner
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Drohobycka-Wawryka, Marek Tischner
Prowadzący grup: Agnieszka Drohobycka-Wawryka, Marek Tischner
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.