Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Choroby ryb

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.6s.CHO.SI.HRBGY
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Choroby ryb
Jednostka: Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Program wykładów obejmuje zagadnienia związane z profilaktyka zdrowia ryb i ochrona sanitarną obiektu rybackiego. Omówione zostaną najważniejsze choroby ryb hodowlanych oraz zagadnienia weterynaryjne w świetle dyrektyw Unii Europejskiej.Program ćwiczeń obejmuje praktyczną naukę diagnozowania chorób, znieczulania, wykonywania kąpieli i iniekcji.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:1. Wprowadzenie do tematu, specyfika chorób ryb (1 godz)2. Zasady profilaktyki w hodowli ryb (2 godz)

3. Ochrona sanitarna obiektu rybackiego (2 godz)

4. Choroby środowiskowe (1 godz)

5. Choroby bakteryjne (2 godz)

6. Choroby wirusowe (2 godz)

7. Choroby pasożytnicze (2 godz)

8. Sczepienia ochronne (2 godz)

9. Przepisy weterynaryjne UE (1 godz)

Tematy ćwiczeń:

1. Struktura służby weterynaryjnej w Polsce, zasady przygotowywania i transportu materiału do badań (2)

2. Środki stosowane do znieczulenia ogólnego ryb oraz ich rola w profilaktyce i terapii (2)

3. Podstawy terapii ryb (2)

4. Pasożyty powłok zewnętrznych i skrzeli, oględziny zewnętrzne ryb (3)

5. Pasożyty krwi i narządów wewnętrznych, badanie anatomopatologiczne (3)

6. Dezynfekcja, środki stosowane do dezynfekcji stawów i narzędzi rybackich (1)

7. Szkodniki rybackie i ich wpływ na zdrowotność ryb (1)

8. Pasożyty ryb niebezpieczne dla człowieka (1)

Literatura:

"1. Chodyniecki A., Jara Z. 1999. Ichtiopatologia. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław

2. Prost M. 1980. Choroby ryb. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa

3. Antychowicz J. 2007. Choroby ryb śródlądowych. Wyd. PWRiL, Warszawa"

4. Popek W., Górecki W., Zygmunt G. 2010. Nowoczesna hodowla ryb akwariowych - Wydawnictwo IRŚ, Olsztyn

5. Szczerbik P., Mikolajczyk T., Sokolowska-Mikolajczyk M., Socha M., Chyb J., Epler P. 2006. „Influence of long-term exposure to dietary cadmium on growth, maturation and reproduction of goldfish (subspecies: Prussian carp Carassius auratus gibelio B)” . Aquatic Toxicol. 77: 126-135"

Efekty uczenia się:

WIEDZA - absolwent zna i rozumie:

grupy systematyczne organizmów odpowiedzialnych za występowanie chorób u ryb oraz ich ewolucyjne przystosowanie do środowiska

budowę podstawowych gatunków organizmów wywołujących choroby ryb oraz funkcjonowanie komórek, tkanek, narządów i układów organizmu ryb w odniesieniu do chorób i zmian anatomopatoplogicznych; wybrane procesy fizjologiczne organizmu ryby i ich zaburzenia wynikające z pogorszenia warunków sanitarnych, zatrucia, choroby

poszczególne grupy systematyczne drobnoustrojów chorobotwórczych u ryb, opisuje ich morfologię i fizjologię

kryteria i uwarunkowania dobrostanu ryb oraz higieny, profilaktyki i prewencji weterynaryjnej rybactwie i akwakulturze, zasady związane z humanistycznym i etycznym podejściem do ryb, zasady obchodzenia się z rybami i ich pielęgnacji

podstawowe zasady nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad pozyskiwaniem, transportem i przetwórstwem ryb oraz choroby ryb i raków

UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi:

przeprowadzać podstawową ocenę stany zdrowotnego ryb i podejmować decyzje dotyczące postępowanie w przypadku stwierdzenia określonego schorzenia

KOMPETENCJE - absolwent jest gotów do:

prezentowania aktywnej postawy w zakresie samokształcenia oraz upowszechniania i wdrażania do praktyki posiadanej wiedzy i umiejętności zawodowych w zakresie chorób ryb i raków

przestrzegania zasad etyki zawodowej; podejmowania odpowiedzialności za dobrostan ryb oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady: kolokwium zaliczeniowe w formie odpowiedzi pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%.

Ćwiczenia: kolokwium zaliczeniowe w formie odpowiedzi pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 50%.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jarosław Chyb
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)